FAQ: Waar komt rooibosthee vandaan?

11 jun 2023
2 minuten leestijd
Thee & meer
Blog image

Na haar ontdekking heeft het eerst de harten in haar thuisland gewonnen. Hierna volgde langzaam de Verenigde Staten en Europa. Met de steeds grotere vraag vanuit Azië is rooibos echter niet meer weg te denken op de wereld. Vele duizenden tonnen in gewicht vliegen de wereld over. Maar waar komt rooibos eigenlijk vandaan? Wie maakt het?

De totale vraag naar rooibosthee drukt op de schouders van maar één land in de wereld. Sterker nog, op slechts één regio. In slechts één specifiek gebied wil rooibosthee namelijk maar groeien. Dit gebied ligt in Zuid-Afrika en omhelst een deel van de Westkaap. Alleen in de Cederberg en Sandveld regio´s is rooibosthee te telen.

Alleen in de Westkaap, nergens anders. Naar verhouding eigenlijk een beperkt gebied. Toch wordt in deze regio op zo’n 57.000 hectare alle rooibos voor de wereld geteeld. Het areaal – het gebied waar geteeld wordt – is verdubbeld in de laatste 10 jaar. Niet voor niets met die steeds toenemende vraag. Doordat het aanbod niet of zeer beperkt vergroot kan worden en de vraag alleen maar stijgt, zijn de prijzen sterk gestegen. Door de betere prijzen hebben meer en meer boeren besloten om hun land geschikt te maken voor rooibosteelt. Hiernaast is gebleken dat rooibos een mooi alternatief is voor graan. De rooibosplant is namelijk goed in staat te groeien op de harde, droge grond, gekenmerkt door lange periodes van droogte.

In deze regio biedt rooibos naar schatting zo´n 8.000 arbeidsplaatsen. Deze arbeidsplaatsen zijn vooral te vinden in de verwerkende industrie. Ongeveer de helft van de verwerkte oogst blijft in Zuid-Afrika, zo’n 6.000-7.000 ton. 6 tot 7 miljoen kilogram! De overige 7 miljoen kg wordt geëxporteerd over de wereld. Denk aan Duitsland, Nederland, Japan, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten.

Meer rooibos tips & veelgestelde vragen

Alle blogartikelen
Top
Oops!
Je bevindt je momenteel op onze consumenten website. Hier vind je bijvoorbeeld producten met de optie voor kleinere afname hoeveelheden. Voor voordelige prijzen ga je naar onze zakelijke website. Maak hieronder een keuze op welke website je verder wilt gaan.