FAQ: Is rooibos een kruidenthee?

10 jun. 2023
2 minuten leestijd
Thee & meer
Blog image

Rooibos is een kruidenthee - de vraag is volmondig met ‘Ja’ te beantwoorden. Het antwoord verdient echter wel enige nuance. Om als kruidenthee door het leven te mogen gaan dient het te voldoen aan een op thee lijkende, warme drank, gemaakt van (diverse) kruiden. Kruidenthee wordt niet gemaakt met de bladeren van de theestruik. We herkennen namelijk een verschil tussen ‘echte thee’ en ‘een drankje gezet als thee’. Komen we later nog even op terug...

Meer weten over rooibosthee? 8 dingen die je nog niet wist!

Rooibosthee wordt gemaakt van de bladeren van de rooibosplant Aspalathus linearis, de Camellia sinensis komt hier in zijn geheel niet aan te pas. Omdat rooibos niet wordt gerekend tot thee, is het aftreksel van rooibos dan ook een kruidenthee

Is rooibos een thee?

Rooibos is dus geen thee. We herkennen een verschil tussen ‘echte thee’ en ‘een drankje gezet als thee’. Om als ‘thee’ door het leven te gaan moet het bladeren van de Camellia sinensis-plant bevatten. De theeplant is de enige plant wat wordt gebruikt om de theesoorten mee te maken. Denk aan groene thee en zwarte thee.

De 300 jaar oude rooibosplant is nog maar een baby vergeleken met de meer dan 1000 jaar oude Camellia sinensis plant die zorgt voor wat wij kennen als zwarte en groene thee.

Rooibos is een kruid dat oorspronkelijk uit Zuid-Afrika komt en eigenlijk helemaal geen "thee" is. Het is eerder een plant die na het oogsten en drogen kan worden gebrouwen tot een roodbruine kruidenthee die door de thee-industrie "Afrikaanse rode thee" of "rode struikthee" wordt genoemd.

Om als ‘thee’ door het leven te gaan moet het dus bladeren van de Camellia sinensis-plant bevatten. De theeplant is de enige plant wat wordt gebruikt om de theesoorten mee te maken. 

Waarom er dan toch thee wordt gezegd tegen kruidenthee of rooibosthee is omdat ze op dezelfde manier bereid worden als ‘echte thee’. Om de verwarring weg te nemen zou een betere aanduiding voor kruidenthee dan ook infusie of tisane zijn. Ontdek hier wat rooibos nog meer is. 

Meer rooibos tips & veelgestelde vragen

Alle blogartikelen
Top
Oops!
Je bevindt je momenteel op onze consumenten website. Hier vind je bijvoorbeeld producten met de optie voor kleinere afname hoeveelheden. Voor voordelige prijzen ga je naar onze zakelijke website. Maak hieronder een keuze op welke website je verder wilt gaan.