Rooibosthee bewaren

11 jun 2023
5 minuten leestijd
Thee & meer
Blog image

Zoals met de meeste zoekopdrachten op het internet bestaat er nogal wat tegenstrijdige informatie over hoe je rooibosthee moet bewaren. Wat een verrassing. Het is niet zo heel moeilijk.

De richtlijnen voor het bewaren van rooibosthee zijn min of meer vergelijkbaar als in die film, The Gremlins.

Niet blootstellen aan licht, niet nat maken en niet voeren na middernacht. Ok, ze zijn toch niet zo toepasbaar. Maar gebruik vooral gezond verstand.

Rooibosthee niet blootstellen aan warmte, licht, lucht, geuren en vanzelfsprekend vocht. Simpel toch?

Negatieve factoren op de houdbaarheid

De belangrijke richtlijnen op een rij. Het volgen van de richtlijnen zorgen er voor dat de kwaliteit en de smaak van de bewaarde rooibosthee niet negatief beïnvloed wordt. Elk van de vijf factoren kan een grote invloed uitoefenen op de kwaliteit.

Licht en UV zorgen voor snel kwaliteitsverlies. De zon kan er voor zorgen dat de smaak en het aroma volledig vervagen. Bewaar rooibosthee dan ook op een donkere plek. Gebruik nooit transparant glas of glazenpotten omdat het zonlicht of UV stralen de thee negatief zullen beïnvloeden, tenzij bewaard op een donkere plek. Warmte zorgt ook voor kwaliteitsverlies van thee. Vermijd daarom plaatsen met veel zonlicht (zie ook licht) of nabij hittebronnen, zoals ovens of kachels. Vocht zorgt voor veel problemen. Rooibosthee is houdbaar omdat het droog is. Voorkom dat het aanraking komt met vocht. Niet bewaren op vochtige plaatsen, zoals boven een vaatwasser of bij een koelkast. Geur wordt snel overgenomen. Het bewaren van rooibosthee in de nabijheid van kruiden, vuilnis of andere geuren is afgeraden. Lucht en de aanraking hiermee verhoogt de kans dat de thee vocht en andere geuren kan opnemen. Berg de thee altijd goed op in een luchtafsluitbare verpakking.

Hitte, licht en lucht zorgen er voor dat rooibos muf wordt, het haar smaak verliest. Vergelijk het met chips of crackers. Je opent de verpakking en laat ze op het aanrecht liggen. Je komt terug om meer te genieten van zo’n heerlijk chipje, maar het is niet meer hetzelfde. Het is gewoon niet meer hetzelfde.

Rooibosthee is het beste te bewaren op een koele plek in een luchtafgesloten blik of andere niet-licht doorlatende verpakkingsvorm. Transparante verpakking kan mits het bewaard wordt op een donkere plek.

Waar je rooibosthee het beste in kunt bewaren

De grootste bedreiging voor de houdbaarheid van je rooibosthee is een ongeschikte verpakking of verkeerd bewaren. Doordat het te veel blootgesteld wordt aan lucht. Elke keer dat je de verpakking opent, stel je de inhoud bloot aan licht en lucht.

Meer in één keer een grote hoeveelheid kopen kan schelen in de portemonnee. Een kleinere verpakking verlaagt het risico dat het smaak verliest. Wat te doen?

Een idee is om de rooibosthee in bulk te kopen en in kleinere verpakkingen te bewaren. Maar welke verpakking is het meest geschikt?

Onze eigen verpakking zijn speciaal ontworpen om rooibosthee, thee en kruiden in te bewaren. De buitenzijde van de blokbodemverpakking is van wit kraft papier, de binnenzijde is bekleed met een PP folie. Beide materialen zorgen er voor dat een barrière wordt gevormd tegen vocht, lucht en vet. De verpakking is zeer geschikt voor gebruik van minimaal een half jaar. Plastic standup pouch. Vermijd echter plastic tenzij je er zeker van bent dat het geurbestendig is, geschikt is om voedsel in te bewaren en dat het BPA vrij is. Indien voorzien van een ziplock is het zeer geschikt voor het bewaren van rooibosthee voor minimaal een half jaar. Zonder ziplock is de verpakking minder luchtdicht en geurbestendig. Gelijk als bij de standup pouch is het ene theeblik het andere niet. Kijk bijvoorbeeld goed of het blik luchtdicht afgesloten kan worden en/of er een geurbarrière bestaat. Theeblikken zijn in principe geschikt om rooibosthee voor meer dan 1 jaar in te bewaren. Glazen bewaarpotten. Net als theeblikken zijn keramiek, weckpotten en andere glazen potten ook goede opties. Mits ze voorzien zijn van een afsluitbaar deksel. In het geval van glas mag deze natuurlijk niet transparant zijn, in verband met licht. Groen of bruin glas zijn prima in staat om UV-stralen te blokkeren.

Hoe lang is rooibos te bewaren?

In beginsel is het belangrijk rooibosthee te kopen bij een theebedrijf die weet waar ze over praten. Kunnen ze je vertellen waar de rooibosthee vandaan komt en hoe het is verwerkt en verpakt?

De meeste kruiden hebben de beste smaak als de tijd tussen de verwerking en het zetten zo klein mogelijk is. Sinds rooibosthee op eenzelfde manier geoxideerd is als zwarte thee, is het vrij stabiel, langer te bewaren en kan technisch gezien en mits goed bewaard met gemak zo’n 2 jaar na de verwerking bewaard worden zonder smaak te verliezen.

Om er voor te zorgen dat de rooibos zo vers mogelijk blijft, bewaar je het op een koele, donkere plek waar het niet in contact kan komen met (zon)licht, zuurstof, vocht of andere geurende producten zoals koffie en thee.

De meeste thee en kruiden, en rooibos in dit geval ook, hebben de eigenschap gemakkelijk geuren over te nemen. Een handige eigenschap voor het melangeren, minder handig in je keukenkastje.

Wanneer is rooibos echt niet meer OK?

Het is belangrijk om rooibos, net zoals elke ander kruid of thee, goed te bewaren zodat het zo vers mogelijk blijft.

Gelukkig kan rooibosthee net zoals thee, pasta en koffie niet echt ‘kapot’ of ‘over de datum’ gaan. Tenzij het nat wordt natuurlijk of verkeerd wordt bewaard.

Rooibos kan echter wel met de tijd haar smaak verliezen. En dit doet het ook. Langzaam na het openen van de verpakking verliest het smaak.

In het begin zal dit niet opvallen, maar na een bepaald punt neemt de afnemende smaak de overhand. Dit is het moment dat het merkbaar wordt.

Wanneer rooibos ‘niet meer goed is’ herken je dit aan dit aan een zwakke of muffige smaak. Laat dit nou net iets zijn wat je wilt voorkomen.

Rooibos bewaartips

Bewaar rooibosthee niet in de vriezer of in een koelkast. Dit zijn plekken waar zich veel vocht ophoudt en waar ook andere etenswaren bewaard worden. De kans dat rooibosthee andere geuren overneemt is groot. Gebruik geen zakjes of plastic bakje voor het bewaren. Plastic kan smaak afgeven. Het is afgeraden glas te gebruiken, tenzij het niet-transparant is met een goed afsluitbaar deksel. Zorg er voor dat je een schone, ongebruikte verpakking gebruikt. Blokkeer UV licht zodat de rooibosthee het langst houdbaar blijft.

Meer rooibos tips & veelgestelde vragen

Alle blogartikelen
Top
Oops!
Je bevindt je momenteel op onze consumenten website. Hier vind je bijvoorbeeld producten met de optie voor kleinere afname hoeveelheden. Voor voordelige prijzen ga je naar onze zakelijke website. Maak hieronder een keuze op welke website je verder wilt gaan.