Voor 15.00 uur besteld, dezelfde dag verstuurd
Gratis verzending vanaf €29
Niet goed, geld terug

Filteren op

Biologisch
Biologisch
Cafeine
Cafeine
Smaakprofiel
Smaakprofiel
Moment
Moment

Chinese thee

Pure thee uit de bakermat

Chinese thee kopen: de beste thee uit China voor ieder moment

Chinese thee is elke thee uit China, de bakermat van thee. Sinds de ontdekking in 2737 v. Christus door keizer Shen Nong is thee diep verweven in de Chinese cultuur. Zo behoort thee tot de 7 behoeftes in de Chinese levensstijl. In de bakermat van thee wordt thee alleen van losse theebladeren gezet. Thee gemaakt met methodes uit het eeuwenoude China. Ondanks dat groene thee bij uitstek de populairste theesoort is in China, wordt elke theesoort er geproduceerd en gedronken.

Meer Informatie

Door dit enorme aanbod is het dan ook onmogelijk om Chinese thee te beschrijven als Japanse thee. Welke een meer vegetatieve smaak kent. In deze enorme hoeveelheid soorten is Chinese thee te categoriseren in 5 theesoorten, namelijk witte thee, groene thee, oolong thee, zwarte thee en post-fermentatie pu erh thee. Allemaal Chinese thee. Verder is er nog de minder bekende theesoort gele thee. Veel bekende theesoorten komen uit China. Denk aan China Jasmijn, Keemun, Dragon Well/Lung Ching, Gunpowder, Lapsang Souchong, Chun Mee, Tie Guan Yin en minder bekende soorten als Silver Needle, Bi Luo Chun, Sencha China Mao Feng Criss Cross. Chinese thee, veel keuze maar altijd lekker.

Chinese thee gerangschikt op theesoort

Alle thee komt van dezelfde soort theeplant. In theorie kan iedereen dan ook elke theesoort maken van elke theestruik maken. Echter, de soorten van de theeplant zijn selectief gecultiveerd in bepaalde Chinese regio’s zodat er verschillende variëteiten van de plant en verschuilende cultivars zijn ontstaan. Elke cultivar is weer beter geschikt voor een bepaalde theesoort. Chinese thee verschilt dan ook niet alleen per soort, maar ook vooral per gebied. Thee wordt voornamelijk geproduceerd in de provincies richting het zuiden en het oosten van China. Daar waar het klimaat een hoge luchtvochtigheid kent en tussen tropisch-subtropisch ligt. Productie beperkt zich niet tot deze regio’s. De bekendste theegebieden zijn Anhui, Fuijan, Guangdong, Guangxi, Hunan, Jiangxi, Sichuan, Yunnan en Zhejiang.

Binnen de vijf categorieën zijn er veel verschillen. Zo verschillen verschillende Chinese theesoorten onderling door de specifieke teeltmethodes, verschillende theeplanten, verwerkingsmethodes maar ook grondsoort en herkomst spelen een belangrijke rol. Een groene thee uit Anxi verschilt dag en nacht met groene thee uit Fujian, Yunnan, Hangzhou, Huangshan, Henan of Anhui. Op deze manier is er wel onderscheid te maken tussen 700 tot 1000-en verschillende theesoorten. Belangrijk is dat elke Chinese thee afkomstig is van de theeplant Camellia sinensis. Verder zijn er nog geparfumeerde en geperste thee aan de theesoorten toe te voegen. China maakt ten slotte ook theesoorten die van origine ergens anders vandaan komen, zoals Sencha wat oorspronkelijk uit Japan komt.

Chinese thee gerangschikt op zetmethode

Naast de verschillende theegebieden kan Chinese thee ook ingedeeld worden via hoe men het drinkt. Zo drinkt men thee op elk zijn eigen manier in de verschillende regio’s in China. In het noorden (Beijing en omliggende gebieden) wordt door de meeste mensen thee via ‘grandpa style’ gedronken. In grote koppen of hoge glazen, met de bladeren op de bodem. De bovenste helft wordt gedronken, waarna de beker met meer heet water wordt aangevuld. Hier wordt voornamelijk groene en witte thee gedronken. Lichtelijk ten zuiden ligt Zhejiang. In de regio van Zhejiang worden grote theepotten met een aantal theekopjes gebruikt. Vergelijkbaar met de Nederlandse stijl van theedrinken maar dan zonder oortjes aan de kopjes. Ook hier domineren groene en witte thee.

Verder naar het zuiden (zeg maar Fujian en Noord Guangdong) beginnen oolongs en zwarte thee te domineren. Thee wordt gezet in kleine theepotten met een hoog blad-water ratio en korte zettijden. Dit is de zogenaamde ‘gongfucha’ theezet methode. Gaan we nog verder naar het zuiden (o de hoogte van Guangdong en Guangxi) dan wordt thee gezet in kopjes met een dekseltje of de zogenaamde ‘gaiwans’. De theesoorten geroosterde oolongs en post-fermentatie thee zoals pu erh of liuan/liabao domineren voornamelijk hier het thee drinken. Dan hebben we het alleen nog over de kustregio’s van China. Gaan we de binnenlanden in dan zien we dat thee meer wordt verwerkt tot theecakes en theeblokken, de zogenaamde geperste thee. Hier wordt vooral de gefermenteerde thee gedronken. Alhoewel, de lokale bevolking drinkt vooral rauw (raw), de ongefermenteerde vorm terwijl de aged vooral voor de export is.

Chinese zwarte thee, het Westen & rode thee

In China staat thee haast synoniem aan groene thee, in het Westen juist aan zwarte thee. Zwarte thee komt ook van oorsprong uit China en werd in de 17e eeuw in het Westen geïntroduceerd. In China wordt zwarte thee (of groene thee, of welke thee dan ook) anders gedronken dan in het westen. Chinezen doen de bladeren, in plaats van een theezakje, in heet water. Aan de hand van de hele bladeren kunnen ze aan de hand van de vorm, kleur en aroma van de bladeren bepalen of de kwaliteit goed of slecht is. In China wordt zwarte thee dan ook ‘rode thee’ genoemd. De kleur van het aftreksel. Er zijn veel verschillende soorten zwarte thee in China. Zoals Congou, Lapsang Souchong, Keemun en Golden Yunnan. Elke heeft zijn eigen unieke smaak en aroma.

Minder informatie

Er zijn 23 producten.

Item 1-23 van 23 in totaal item(s)

Actieve filters