Voor 15.00 uur besteld, dezelfde dag verstuurd
Gratis verzending vanaf €29
Niet goed, geld terug
Nieuwsbrief ontvangen?
Blog categorieën

Minder thee door Corona COVID19?

Met meer dan 600 positief geteste mensen op het COVID-19 corona virus, heeft de Nederlandse overheid vergaande maatregelen afgekondigd op 12 maart 2020. Om de uitbraak van het coronavirus verder in te dammen, moeten mensen zoveel mogelijk thuis blijven. Evenementen met meer dan 100 mensen moeten daarom worden afgelast. Wat voor invloed heeft COVID-19 op de theehandel en wat mogen we verwachten?

Een van de directe gevolgen is dat prijzen scherp aan het dalen zijn. Door het corona virus en vooral de angst er voor, ligt import / export van en naar China stil. Hetzelfde geldt voor Iran. Beide landen zijn bijvoorbeeld gestopt met het importeren van thee uit Sri Lanka. Dit zorgde er voor dat op de meest recente veiling in Calcutta theeprijzen 40% lager waren. Ook de import van zwarte thee uit India naar China ligt sinds 25 januari volledig stil.

De reden voor de stop op import is naast angst, niet verplaatsbare voorraden. In januari-februari tijdens de besmettingspiek in China, verplaatsen goederen zich niet. Hierdoor namen voorraden niet af, waardoor er geen nieuwe voorraad bijgekocht hoefde te worden. Een belangrijke oorzaak hiervan is het aan banden leggen van verkeer van personen, en dus goederen. Laat Wuhan nu net in Hubei liggen, een belangrijke theeproducerende regio binnen China. De lockdown op de Hubei provincie heeft hierdoor verstrekkende gevolgen binnen de Chinese theesector, en indirect op de mondiale handel in thee.

Voor de import die toch onze landsgrenzen weet te bereiken, hoeven we echter ons geen zorgen te maken volgens het Bundesinstitut für Risikobewertung. Volgens de Duitse BfR – het Duitse Federale Instituut voor Risicoanalyses - is met de wetenschap en kennis van nu de tot dusver geïdentificeerde transmissiepaden en de relatief lage ecologische stabiliteit van coronavirussen, onwaarschijnlijk dat geïmporteerde goederen [zoals thee en kruiden] een bron van infectie kunnen zijn. Volgens de huidige kennis wordt het COVID-19-virus alleen van persoon op persoon overgedragen. Voedsel is dus nog niet geïdentificeerd als een mogelijke transmissieroute.

Hiernaast is het goed om te beseffen dat de gebruikelijke tijd voor transport van China naar Rotterdam of Hamburg enkele weken bedraagt. De virussen daarentegen overleven maximaal een paar dagen, en dit onder optimale omstandigheden. Bij de bereiding met kokend water gaan ook eventuele bestaande virussen dood. Zoals de zaken er nu voorstaan, verwachten we geen huidig ​​of toekomstig risico op infectie met het coronavirus door import, handel en consumptie van thee en/of kruiden.

Gelijk aan eerdere berichtgeving zoals van Coolblue, de economische malaise binnen de theesector is zeker een teken aan de wand voor de toekomst. Dat moge duidelijk zijn. Namaak artikelen, oplichting en fraude, en vertragingen in de scheepvaart - en daaruit voortvloeiende issues qua voorraden van bepaalde theesoorten - zijn niet uitgesloten. Sterker nog, net als andere goederen is de verwachting dat de komende maand(en) (afhankelijk hoe lang de lockdown situatie in Nederland duurt) voorraden zullen slinken.

Laten we er daarom voor zorgen dat het virus geen kans krijgt zich te verspreiden. Waar vele een slaatje proberen te slaan uit de chaos, willen we vooral oproepen nuchter te blijven nadenken. Een aantal tips:

  • Regelmatig handen wassen en/of ontsmetten
  • Geen handen schudden en andere fysiek contact vermijden
  • Blijf 1 meter uit de buurt van anderen
  • Drukken plaatsen zoals evenementen en OV vermijden
  • Blijf gezond, let op voedingsinname

Juist deze laatste is een nauwelijks besproken aspect aldus Dr. Geert Verhelst. “Zorg ervoor dat je afweervermogen optimaal is.” “Het is immers niet de kiem die telt, maar de bodem waarop ze valt’, aldus Verhelst. Belangrijk is het dus jouw weerstand op peil te houden of te krijgen: voedzaam eten, voldoende slaap en rust zijn het belangrijkst. Voedingssupplementen zoals spirulina voor het bevorderen van het afweersysteem is door meerdere studies duidelijk aangetoond.

Voedingssupplementen die kunnen helpen bij extra inname van vitamine C hebben we hieronder op een rij gezet:

Onze poeders zijn allemaal 100% afkomstig van het hoofdproduct. Natuurlijk en zonder toegevoegde stoffen. 

Het is zeer belangrijk om te weten dat al onze poeders 100% puur zijn. Pure poeders van onbewerkte gedroogde geneeskrachtige kruiden, fruit of groentes zonder toevoegingen. Na oogst, schoonmaken en drogen worden ze vermalen tot poeder.

Hoi, mijn naam is Jeroen en ik ben verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken, inkoop en de administratie. Mijn favoriete thee is Very Honey Assam. Ik ben er verder van overtuigd dat moeder natuur onder andere een goed gevulde medicijnkast is en ons een plant heeft gegeven voor elke kwaal! 

Laat een bericht achter