How to: Spoelen van thee (Gongfu)

18 jun. 2023
3 minuten leestijd
Thee & meer
Blog image

Bij het spoelen van thee giet je een kleine hoeveelheid heet water over de losse thee waarna je het aftreksel meteen weggooit. Je schenkt dan snel het water in en gooit het meteen weer weg. De reden om thee te spoelen is om maximale smaak van de losse theebladeren te verkrijgen. Verder zorgt het er voor dat de theepot warm is en theeblaadjes meer puur van smaak zijn (zonder dust en fannings). 3 redenen om theebladeren te spoelen:

Om het theebladeren te laten ontvouwen Hoge temperatuur voor het zetten Voor het zetten van thee met korte trektijden

Het spoelen van thee helpt de theebladeren te "ontwaken". De Chinezen geloven dat het spoelen van de theebladeren helpt om de bladeren voor te bereiden, zodat ze als ´echt aftreksel´ meer smaak afgeven. 

1. Ontvouwen van theebladeren

Sommige oolongthee zoals Taiwan oolong en Anxi oolong (bv. Tie Guan Yin), zijn strak opgerold tot bolvormig. Hetzelfde geldt voor Pu erh thee en Tuo cha. Pu erh is vaak hard samengeperst door de schijf- of tabletvorm waar het uitkomt. Als we deze theeën zouden zetten zonder te spoelen, dan heeft het hete water niet volledig de kans om tot de kern binnen te dringen. Alleen het oppervlak zou nat worden. Een inconsistent, smaakloos of smerig aftreksel als gevolg.

Met een of twee keer spoelen krijgen de theebladeren eerst de kans zich te ontvouwen en uit te rollen. Meestal geldt hoe beter de kwaliteit, hoe sneller het ontvouwen. Pas de tijd van het spoelen aan, aan de kwaliteit van de thee.

2. Hogere temperaturen

De smaak en aroma van thee zoals oolong en zwarte thee bestaan uit stoffen die minder snel oplossen in water. Stoffen die ontstaan als een resultaat van de enzymatische fermentatie. Daarom is het belangrijk om heet water te gebruiken zodat deze bestandsdelen goed kunnen vrijkomen bij het zetten van de thee.

Veel mensen denken dat de temperatuur van kokend water 100 °C is. Als we echter de werkelijke temperatuur van heet water meten, direct nadat deze van het vuur gaat, dan is deze ca. 95 °C. Na het opschenken in de theepot, daalt de temperatuur verder. Namelijk met 10 °C (zomer) tot ca. 20 °C (winter). Bovendien dragen de droge theebladeren ook bij aan de afkoeling. Nog eens 10 °C.

Als je de theebladeren niet spoelt dan zet je eigenlijk thee op 65-75 °C. Dit is niet warm genoeg om de smaak en aroma's goed naar voren te brengen bij bijvoorbeeld pu erh. Daarom is het erg belangrijk om de theepot 10 seconden lang op te warmen door er kokend water in te gieten. Hierna de theebladeren gedurende enkele seconden met kokend water te spoelen. Meestal is het niet erg gebruikelijk om zwarte thee te spoelen. Tenzij je de theeceremonie Gong Fu Cha toepast.

3. Korte zettijden

Om de schade van heet water op de theebladeren te minimaliseren, passen we de zettechniek "op hoge temperatuur en korte tijd" toe. Er wordt namelijk gezegd dat hoge temperaturen en korte zettijden minder schade toebrengen dan lagere temperatuur en lange zettijden.

Om een hoge temperatuur en een korte brouwtijd te bereiken, moeten we wel het een en ander voorbereiden. Ten eerste verwarm je de theepot met kokend heet water voor (ca. 10 seconden). Nadat je de theebladeren hebt toegevoegd, spoel je de theebladeren een of twee keer snel af. Hierna kunnen de theebladeren ontvouwen en de smaak en aroma's gemakkelijker afgeven.

Doe na het spoelen het deksel er weer op en laat het ongeveer 10 seconden staan. De hete stoom blijft in de theepot. Dit stomen helpt om de theebladeren verder voor te bereiden voor het 'echie'. Met deze methode verkrijgen we voldoende smaak en aroma's, zelfs als we de volledige tijd voor het zetten tot een paar seconden beperken. Dezelfde techniek is ook oefenen toe te passen voor groene of zwarte thee. Voer het spoelen wel zo snel mogelijk uit.

Essentieel voor Pu-erh

Er zijn veel mensen die Pu-erh proberen en de ervaring hebben dat het vies of niet lekker smaakt. De afwijkende smaak van pu erh komt door het fermentatieproces. De beste manier om de smaak van pu erh thee te verkrijgen, is door eerst de theebladeren te spoelen. Een eenvoudige aftreksel met een trektijd van 5 tot 20 seconden zorgt ervoor dat de pu erh smaakt zoals deze hoort te smaken.

Alle blogartikelen
Top
Oops!
Je bevindt je momenteel op onze consumenten website. Hier vind je bijvoorbeeld producten met de optie voor kleinere afname hoeveelheden. Voor voordelige prijzen ga je naar onze zakelijke website. Maak hieronder een keuze op welke website je verder wilt gaan.