Wat is Tie Guan Yin oolong thee?

19 jun. 2023
7 minuten leestijd
Thee & meer
Blog image

Tieguanyin, ook wel de Iron Goddess of Mercy, is de bekendste lichte oolongthee. Dit is een thee uit de top 10 thee uit China. De verkregen alternatieve naam "The Tea of Five Flavours" in het taoïsme, komt doordat het zijn kwaliteiten volledig onthult in vijf kopjes. Deze beroemde semi-gefermenteerde oolong wordt beschouwd als een turquoise tea, een thee tussen de groene en zwarte theesoorten in. De Chinezen behandelen Tien guan yin met bijzonder veel liefde en trots en staat hoog in het vaandel. De Iron Guanyin is bijvoorbeeld een van de theesoorten die als geschenk tijdens diplomatieke missies wordt weggegeven. Er is een grote vraag naar deze thee in de wereld en bovendien kent het op de binnenlandse markt in China veel aftrek.

Tieguanyin smaakprofiel

Een hoge kwaliteit Tieguanyin heeft altijd een rijk boeket aan smaken. Je voelt de bloemige of kruidige frisheid, de aangename astringente mineralen en de zachte, volle/vette smaak van de etherische oliën. Bij elk nieuw aftreksel ontwikkelt en verandert de smaak. De Tea Melody (ook wel Tea Mood of Tea Sound genoemd, en aangegeven door de Chinese hiëroglief Yun) is een onmisbaar kenmerk van kwaliteitsthee.

Dit is een bijzonder gevoel van nasmaak, een combinatie van geur en smaak, die moeilijk in woorden uit te leggen is. De Chinezen geloven dat elke theesoort zijn eigen, unieke Tea Melody (Yun) heeft. Maar de Yun van Tieguanyin is heel ongebruikelijk en volkomen verrassend. Het aroma is heel subtiel, verborgen met een diepe onderliggende geur.

Tiet Kwun Yum (een andere naam van deze thee) wordt het hele jaar door geoogst, maar de lente en herfst worden als de beste oogstmomenten beschouwd. Er zijn liefhebbers van zowel herfst- als voorjaarsoogsten. De herfstoogst is geliefd om zijn rijke smaak en aroma. Vaak is het smaakspectrum in de herfstoogst dieper en voller. Terwijl de lente thee-oogst bekend staat om zijn lichtheid, subtiliteit en frisheid. De lenteoogst / lentethee heeft een vloeiender aroma vol met veel smaaktonen van orchidee.

Tie guan yin proberen?

Evans & Watson Tea Company heeft een hele mooie Tie guan yin-thee die een geweldige kennismaking is met dit soort thee. Tieguanyin-thee behoorde tot onze allereerste Evans & Watson-theeën. Het is een bloemige thee uit het hart van China. Maakt een rijke en complexe smaak die meerdere keren zetten goed verdragen kan!

Tieguanyin rassen en kwaliteit

Er zijn twee hoofdvariëteiten van Iron Goddess:

 • Qingxiang. Qingxiang kan in het Nederlands het best worden vertaald als een delicaat (puur, transparant, vaag te herkennen) aroma. De oolongs die qingxiang worden genoemd, ondergaan tijdens de productiefase minder fermentatie en verhitting. Daarom is hun aroma, net als de smaak, groener, frisser en grassiger.
 • Nongxiang. Nongxian komt in het Nederlands vertaald als een dik (sterk, rijk) aroma het best tot zijn recht. Nongxiang oolongs worden verkregen met langere fermentatie en verhitting in de laatste productiefase. De kleur van het droge blad en de infusie van deze oolongs is merkbaar donkerder. En de smaak is voller en intenser.

Oorspronkelijk werd Tie guan yin, net als de Wishan oolongs, meer verhit (geoxideerd) tijdens het verwerken. Tegenwoordig is er echter steeds meer vraag naar Iron Goddess of Mercy die tijdens het productieproces niet erg verhit wordt. Sinds het laatste decennium van de 20e eeuw werden namelijk nieuwe Taiwanese theeverwerkingsmethoden in China geïntroduceerd. Dit zijn licht geoxideerde theeën en die zijn in de loop der tijd populairder geworden.

Het aroma en de smaak van Ti Kuan Yin worden, net als elke andere thee, sterk beïnvloed door geografische verschillen. Daarom wordt thee uit de provincie Anxi County het meest gewaardeerd. Een zeer belangrijke factor is de hoogte boven zeeniveau waar de theeplant groeit. Hoe hoger de plantage gelegen, hoe beter de thee die van deze plant wordt gemaakt. Bovendien hebben de kenmerken van de bodem en het microklimaat in verschillende delen van Anxi County een grote invloed op de kwaliteit van de thee. Zo heeft Tie Guan Yin uit de dorpen Xiping en Gande blijvende bekendheid verworven.

Verwerkings- en productiemethoden

In tegenstelling tot groene thee worden meer volwassen en grote bladeren geoogst voor de productie van Tie Guan Yin. Er wordt ook speciale zorg besteed om beschadiging van het blad tijdens het oogsten te voorkomen. Het belangrijkste verschil tussen alle oolongtheeën en andere theesoorten is de eigenschap van het theeblad, verkregen door een speciale verwerkingstechnologie genaamd Red edge, Green leaf.

Dit betekent dat het blad slechts een gedeeltelijke fermentatie ondergaat, voornamelijk langs de rand. Lichte fermentatie behoudt vitamines en tannine in het blad, activeert cafeïne aanmaak en creëert gunstige omstandigheden voor de vorming van nieuwe essentiële oliën en verbindingen. Ze geven de thee een unieke smaak en een bijzonder sterk kruidig-fruitig aroma.

Na het oogsten ondergaat het blad van Tieguanyin een nogal complexe meerstapsverwerking, waaronder:

 • Fermentatie/oxidatie
 • Rollen
 • Verwelking (lichte verhitting)
 • Drogen, en andere fasen

De droog- en fermentatieprocessen worden als de belangrijkste beschouwd. Over het algemeen wordt het fermentatieniveau iets boven de 50% gehouden. In de droogfase zijn variaties mogelijk die het mogelijk maken verschillende nuances van smaak en aroma op verschillende manieren tot uitdrukking te brengen.

Gezondheidsvoordelen en cafeïnegehalte

De gezondheidsbevorderende eigenschappen van Tie guan yin verdienen een speciale vermelding. Ze lijken op groene thee. Het gehalte aan cafeïne (theïne) is minder dan zwarte thee en dan in koffie. Maar door de combinatie met aminozuren heeft het drinken van thee geen negatief effect op het bloedvaten.

Nuttige sporenelementen van thee (waaronder vitamines van groep B, C, D, E, K, P, PP) worden gemakkelijk geëxtraheerd in de gezette infusie en worden goed door het lichaam opgenomen. De mineralen zijn onder meer kalium, ijzer, mangaan, zink, koper, jodium, selenium, fosfor en fluor. Een aantal wetenschappelijke onderzoeken bevestigt de hoge effectiviteit van oolongtheeën uit Zuid-Fujian voor de preventie van tumorziekten.

Bovendien is Iron Guanyin een vetverbrandende thee die gifstoffen effectief verwijdert. Het wordt veel gebruikt in diëten voor mensen die willen afvallen. Bovendien kan Tie Guan Yin-infusies worden gebruikt voor het nemen van therapeutische baden. De etherische oliën hebben een gunstig effect op de conditie van de huid, hebben een algemeen versterkend verzachtend effect.

Zetinstructies

Wat betreft het zetten, zoals elke thee, kan Tieguanyin op verschillende manieren worden gezet. De klassieke Chinese theezet methode gaat als volgt:

 • Een kleine theepot van 100-150 ml. In Anxi wordt de thee gezet in kleine porseleinen gaiwans.
 • 5-7 g theebladeren. Dit is ongeveer 1 of 1,5 eetlepel van de klassieke Tie Guan Yin. Overdrijf het niet, de thee mag niet bitter smaken!
 • Heet water: 80-90 °C.

De kern van de klassieke Chinese methode is snel zetten zonder lange zettijden. Giet heet water in de theepot, laat de bladeren 3-5 seconden trekken en giet de thee in kopjes. Herhaal dit 5-10 keer, afhankelijk van de kwaliteit van de thee. Het is aan te raden om het eerste aftreksel weg te gooien omdat deze voornamelijk wordt gebruikt voor het schoonmaken van de bladeren. De halfronde vorm van de bladrol gaat pas open bij het derde aftreksel.

De Westerse methode om thee te zetten verschilt van de Chinese door schaal en verhoudingen. Gebruik een grote theepot van porselein, glas, klei of gietijzer met een inhoud van 500-1000 ml. Voor het zetten moet de theepot worden doorgespoeld met kokend water om deze voor te verwarmen. Het theeblad wordt maar één keer gebruikt om thee van te zetten. Om op de Westerse thee te zetten, neem je een kleinere hoeveelheid van het blad, waar je een groter volume thee mee zetten, en het thee zetten langer.

Geografie / herkomst

Tiet Kwun Yum wordt in het zuiden van de provincie Fujian geproduceerd, waar er drie klassieke regio's zijn waar de beste tie guan yin thee wordt verbouwd:

 • Xiping. Dit is de geboorteplaats van Tieguanyin-thee. De lokale bevolking probeert zich te concentreren op traditionele productietechnologie met sterke fermentatie en aanzienlijk verhitting. Xiping-thee heeft een rijke, vette smaak, maar een delicaat aroma.
 • Gande. In Gande daarentegen is de theeproductie gericht op het bereiken van een fris en intens aroma. De meeste theeën die daar worden geproduceerd, gebruiken de Qingxiang-technologie. De smaak van deze thee is licht, verfrissend, met een merkbare astringentie.
 • Xianghua. Xianghua is een hooglandregio. De thee groeit op een hoogte van meer dan 1.000 meter boven zeeniveau. Dit definieert zijn karakteristieke eigenschap, een ongelooflijk lange zoete afdronk. Iron Goddess uit dit gebied wordt vaak gaoshan genoemd, wat hoog bergachtig betekent.

De geschiedenis van Tieguanyin-thee

Iron Guanyin is opgenomen in de Chinese top 10 thee en heeft zoals alle bekende theesoorten zijn eigen legende. Volgens de legende kwam een boer uit Anxi County op weg naar zijn akker vaak langs een oude, bijna verwoeste tempel. Een tempel gewijd aan Guan Yin Bodhisattva. De boer hield echt van deze tempel en droomde ervan hem te herstellen. Maar hij was erg arm en kon het niet betalen. Om toch zijn respect te betuigen aan de Bodhisattva besloot hij om tenminste de tempel van binnen op te ruimen en te onderhouden.

De boer heeft de tempel jarenlang schoongemaakt en onderhouden. Op een dag verscheen Kuan Yin aan hem in een droom en zei dat er een schat achter de tempel lag die hij voor zichzelf kon meenemen, maar die hij ook met andere mensen moest delen. De opgetogen boer ging de volgende dag terug naar de tempel en vond niets anders dan een theeboom in de achtertuin. Hij besloot ter plekke de boom uit te graven en bij zijn huis te herplanten.

Toen de tijd aanbrak, maakte de boer er thee van. Hij was betoverd door de buitengewone smaak en aroma. De thee bleek ook behoorlijk zwaar te zijn, bijna als ijzer, omdat het tijdens het zetten meteen naar de bodem zakte. De boer noemde deze thee naar de godin Tie Guan Yin (Iron Goddess).

Alle blogartikelen
Top
Oops!
Je bevindt je momenteel op onze consumenten website. Hier vind je bijvoorbeeld producten met de optie voor kleinere afname hoeveelheden. Voor voordelige prijzen ga je naar onze zakelijke website. Maak hieronder een keuze op welke website je verder wilt gaan.