FAQ: Bevat rooibos ijzer?

10 jun 2023
2 minuten leestijd
Thee & meer
Blog image

Rooibos bevat van nature geen ijzer. Klaar, het is er uit. Het bevat geen ijzer. De kruidenthee bevat echter wel allerlei andere actieve inhoudsstoffen waaronder flavonoïden, polyfenolen en fenolzuren. Hiernaast is rooibos van nature cafeïnevrij en zeer laag in tannines. Juist deze laatste stof heeft een (negatief) effect op de ijzeropname van het lichaam.

Tannines hebben een negatief effect op de ijzeropname in het lichaam. Dit komt doordat de tannines het ijzer na inname binden. Hierdoor kan het slechter opgenomen worden door het lichaam. Het drinken van een kop thee met niet-heem voedsel – plantaardige bron van ijzer – kan de ijzeropname tot wel 70 procent verkleinen. Tannines hebben alleen een negatief effect op niet-heem ijzer. Tannines hebben geen invloed op de opname van ijzer uit dierlijke bronnen.

Een onderzoek in de South African Medical Journal1 werd onderzocht wat de effecten waren van rooibosthee in vergelijking met ‘gewone thee’ (camellia sinensis) en water op de ijzeropname van het lichaam. De snelheid van ijzeropname na inname van rooibosthee was 7,25 procent, vergeleken met 1,7 procent voor thee en 9,34 procent voor water. Rooibos bevat zeer weinig tannines, wat het eerder beschreven effect goed verklaard. Rooibos is dus niet geschikt als bron, maar kan gerust gedronken worden tijdens en na het eten.

Meer rooibos tips & veelgestelde vragen

Bronnenlijst

  1. Hesseling PB, Klopper JF, van Heerden PD. (1979). The effect of rooibos tea on iron absorption. South African Medical Journal (SAMT: Suid-Afrikaanse Mediese Tydskrif). 55(16). 631-632.
Alle blogartikelen
Top
Oops!
Je bevindt je momenteel op onze consumenten website. Hier vind je bijvoorbeeld producten met de optie voor kleinere afname hoeveelheden. Voor voordelige prijzen ga je naar onze zakelijke website. Maak hieronder een keuze op welke website je verder wilt gaan.