FAQ: Bevat rooibos tannine of looizuur? Wordt rooibos bitter?

10 jun. 2023
1 minuten leestijd
Thee & meer
Blog image

Een verzamelnaam waar looizuur onder valt is ´tannine´. Geen enkele thee bevat looizuur, wel bevatten ze tannines. Rooibos bevat dus geen looizuur en slechts een twaalfde deel tannines ten opzichte van zwarte thee. De stof wordt gebruikt als afweerstof die het produceert als het wordt aangevallen.

Dat rooibos haast geen tannine bevat, heeft twee oorzaken. In de eerste plaats komen tannines al weinig voor in de plant. Op de tweede plaats wordt tijdens het productieproces veel tannines er zo goed mogelijk uitgefilterd.

Meer weten over hoe je rooibosthee maakt?

Na het fermentatieproces wordt rooibos namelijk gezeefd. Dit zeven heeft als doel om de rooibosbladeren (naaldjes) te scheiden van de takjes (stokjes). Juist deze stokjes zorgen voor het tanninegehalte in de thee. Doordat er verschillende zeven achter elkaar zijn opgesteld blijven er zo weinig mogelijk stokjes over in de rooibosthee.

Doordat rooibosthee haast geen tannines bevat heeft het niet de eigenschap bitter te worden als het langer in contact komt met heet water.

Langer trekken van de rooibos geeft dan ook alleen een sterkere smaak, zonder dat deze bitter wordt.

Meer rooibos tips & veelgestelde vragen

Alle blogartikelen
Top
Oops!
Je bevindt je momenteel op onze consumenten website. Hier vind je bijvoorbeeld producten met de optie voor kleinere afname hoeveelheden. Voor voordelige prijzen ga je naar onze zakelijke website. Maak hieronder een keuze op welke website je verder wilt gaan.