Bevat rooibos histamine? Zo ja, bevat het veel of weinig histamine?

10 jun. 2023
2 minuten leestijd
Thee & meer
Blog image

Jaren geleden was rooibos niet erg bekend buiten Afrika. Inmiddels is rooibosthee naast zwarte thee, groene thee en vruchtenthee een van de meest gedronken (kruiden) thee in Nederland. Rooibosthee wordt gemaakt van de bladeren van de rooibosplant (Aspalathus linearis), inheems aan de provincie Westkaap in Zuid-Afrika. Het drinken van rooibosthee helpt ter ondersteuning bij allerlei allergiesymptomen, en is een natuurlijke, veilige en gezond alternatief voor synthetische anti-histamines verkrijgbaar bij de drogist. Rooibosthee wordt dan ook als veilig beschouwd voor mensen met histamine-intolerantie. Een van de weinige producten overigens.

Beide rooibossoorten – rode rooibos en groene rooibos – zijn geschikt voor mensen met histamine-intolerantie. Waarom? Om die gezondheidsvoordelen van rooibosthee natuurlijk!

Rooibosthee bevat geen cafeïne Bevat lage tannineniveaus in vergelijking met zwarte thee of groene thee Het bevat gezondheidsbevorderende polyfenolen Het is rijk aan ascorbinezuur Het bevat antioxidanten Het bevat quercetine

Vooral die laatste – quercetine – is voor histaminetolerantie en anti-histamine erg belangrijk. Rooibos is van nature namelijk een anti-histamine, hoogstwaarschijnlijk door de inhoud quercetine. Onderzoekers denken te hebben gevonden dat door de actieve inhoudsstof quercetine rooibos aan haar anti-histamine eigenschappen komt. Quercetine blokkeert dat histamines vrij kunnen komen uit mastocyten (mestcellen) en zo veel voorkomende symptomen van seizoensgebonden allergieën tegen kan gaan. Denk aan hooikoorts gerelateerde klachten zoals niezen en een loopneus, maar ook congestie en allergische rhinitis.

Meer rooibos tips & veelgestelde vragen

Alle blogartikelen
Top
Oops!
Je bevindt je momenteel op onze consumenten website. Hier vind je bijvoorbeeld producten met de optie voor kleinere afname hoeveelheden. Voor voordelige prijzen ga je naar onze zakelijke website. Maak hieronder een keuze op welke website je verder wilt gaan.