Voor 15.00 uur besteld, dezelfde dag verstuurd
Gratis verzending vanaf €29
Niet goed, geld terug

Filteren op

Cafeine
Cafeine
Smaakprofiel
Smaakprofiel
Moment
Moment

Zwarte Chinese thee

Ruime keuze zwarte thee uit China

Chinese zwarte thee: Yunnan, Keemun, Pekoe of Congoe?

China is de bakermat van zwarte thee. De wieg waar het allemaal begon. De geschiedenis van Chinese zwarte thee gaat terug tot 1590, toen de eerste zwarte thee - Lapsang Souchong - werd gemaakt. Deze zwarte thee is afkomstig rondom het Wuyi gebergte in Fujian is vernoemd naar het hoge gebergte gebied ‘Lapsang’ en de kleine bladeren ‘Souchong’. Gelukkig staat China bekend om nog vele andere zwarte theeën. Een aantal van de beste en bekende Chinese zwarte thee is achtereenvolgend Fujian Lapsang Souchong, Fujian Minhong, Anhui Keemun, Yunnan Dianhong, Guang Yingteh en Sichuan Gongfu zwarte thee.

Meer Informatie

Unieke soorten zwarte thee uit China

Chinese zwarte thee is zwarte thee specifiek geproduceerd in China. Niet geheel verwonderend wordt er veel zwarte thee in China geproduceerd. Gelijk aan de populaire Chinese groene thee komt ook zwarte thee van de theeplant Camellia sinensis. De Chinese theeplant, de camellia sinensis var. Sinensis, komt voor in het gebied van Birma en Yunnan tot Sichuan in China. Zwarte thee wordt in China zelf voornamelijk gedronken in het zuiden. In de provincie Fujian en Noord Guangdong nemen wordt zwarte thee gezet in kleine theepotten met een hoog blad-water ratio en korte zettijden.

Zwarte thee staat in China bekend als rode thee. In China zijn theesoorten ingedeeld namelijk op de kleur van het aftreksel in plaats van de kleur van het blad. Zwarte thee is in China dan ook niet onze zwarte thee, maar juist post-fermentatie thee zoals pu erh thee. Rode thee wordt juist bij ons nog wel eens gebruikt voor rooibos of honeybush, een Zuid-Afrikaanse kruidenthee.

Keemun zwarte thee

Keemun is een lichte zwarte thee met een karakteristieke vruchtensmaak en lichte rooktonen. Keemun is een van China’s bekendste zwarte thee en werd voor het eerst gemaakt in 1875 in Qimen County. De naam is een verbastering Qimen (Chee-men). Vanuit Qimen Country, gelegen in de Anhui provincie in China, reisde theemeester Hu Yuanlong naar Fujian om productiemethodes onder de knie te krijgen. Na zijn terugkeerde begon Hu met het produceren van zwarte thee, wat al snel bekend werd als Keemun thee. Om de relatief milde smaak wordt Keemun thee ook gebruikt voor het melangeren van ontbijttheeën. Sommige noemen Keemun wijnachtige tonen ook wel de Bourgondië van Chinese thee.

Yunnan

Een andere zeer bekende zwarte thee is Yunnan zwarte thee. Yunnan thee komt uit de provincie Yunnan in Zuid-China, de geboorteplaats van de thee zelf. De “oude theebomen”, bomen die meer dan 800 jaar oud zijn, groeien in deze regio. Ze worden gezien als levende fossielen, waarbij sommige bomen erkend worden ouder te zijn dan 2700 jaar. Yunnan sterke moutachtige smaak is bij velen geliefd.

Hoge kwaliteit zwarte thee Yunnan geven een goud-oranje kleur en hebben een milde, zoet aroma en een niet-bittere smaak. Yunnan van mindere kwaliteit is te herkennen aan de sneller donker wordende en meer bruinige aftreksel en wordt sneller bitter.

Yunnan wordt ook wel Dianhong genoemd. Dianhong is echter een type zwarte thee hoge kwaliteitsthee uit China uit Yunnan. Het verschil met andere Chinese zwarte thee is de hoeveelheid fijne theebladeren en knoppen, de ‘golden tips. Golden Yunnan is hier een voorbeeld van. Er bestaan verschillende soorten Dianhong, van goedkopere Dianhong tot de absolute top. Zo zijn er de Broken Yunnan (vooral voor melangere), Yunnan Gold (minder ‘golden tips’ en meer zwarte theebladeren), Yunnan Pure Gold (beste Yunnan, alleen ‘golden tips’), Golden Needle (pure zwarte thee, bladeren zijn goud van kleur) en Pine Needle.

Minder informatie

Er zijn 3 producten.

Item 1-3 van 3 in totaal item(s)

Actieve filters