Voor 15.00 uur besteld, dezelfde dag verstuurd
Gratis verzending vanaf €29
Niet goed, geld terug

Losse thee

200+ soorten losse thee

Losse thee en kruiden: de lekkerste thee koop je bij evansnwatson.nl

Ons losse thee assortiment bestaat uit meer dan 200 smaken losse thee. En al onze losse theeën zijn uit voorraad leverbaar. Door ons uitgebreide assortiment pure theeën, gearomatiseerde theeën en heerlijke losse thee melanges zit de ideale thee er altijd voor jou tussen.

Wij leveren zwarte thee, groene thee, witte thee, oolong, pu erh, rooibos, vruchtenthee en kruidenthee verpakt in onze lucht- en lichtdichte blokbodemverpakking waardoor je extra lang kunt genieten van jouw losse thee. Kortom, losse thee koop je bij Evans & Watson.

Meer Informatie

Waarom losse thee kopen?

De beste theebladeren worden voor losse thee gebruikt. Deze bevatten meer essentiële oliën en tannines die de smaak van de thee sterk bepalen. Dit maakt losse thee onmisbaar voor de bewuste mens. Naast losse thee bieden we ook accessoires om je losse theeën mee te bereiden en drinken.

Zwarte thee, groene thee, witte thee, oolong en pu erh

Terwijl alle thee van dezelfde plant komt, Camelia sinensis, bestaan er veel verschillende soorten thee, elk met hun eigen uiterlijk, smaak en aroma. Deze verschillen worden veroorzaakt door de mate van oxidatie. Des te minder thee geoxideerd is, des subtieler en lichter deze in smaak en aroma is. Sterk geoxideerde thee hebben een donkere rood-bruine of aardachtige infusie, terwijl een witte thee een lichte geel-groene kleur heeft.

Van alle theesoorten heeft witte thee de meest delicate smaak en aroma. De nuances zijn subtiel, haast ontastbaar en roepen smaken op zoals bamboe, asperges tot aardachtige smaaktonen als amandel. De aroma´s neigen naar subtiele bloemige tonen, variërend als een bloemenboeket.

Chinese losse thee, Indiase losse thee, Japanse losse thee

De afkomst van de thee en de benaming is in vele opzichten gelijk als bij wijn; ook thee wordt geregeld naar de producerende regio vernoemd. Assam thee is bijvoorbeeld vernoemd naar de Assam regio in India en Yunnan naar de gelijknamige Chinese provincie. De geografische locatie, het klimaat, de grond en hoe de thee is verwerkt bepalen samen de smaakkarakteristieken.

Rooibos en kruidenmelanges

Evans & Watson selecteert voor jou kwaliteitstheeën en zorgt voor een scherpe prijs. Naast theeën van de theeplant, biedt Evans & Watson ook diverse kruidentheeën en vruchtenmelanges. Thee komt alleen van de theeplant, namelijk Camelia sinensis. De term thee wordt echter in de volksmond ook veelvuldig gebruikt voor infusies van planten en bloemen met verleidelijke smaken en aroma’s. Om op een juiste manier thee van andere infusies te onderscheiden wordt voor kruidenthee ook wel “tisane” gebruikt. Het voordeel van tisanes is dat ze cafeïnevrij zijn, waardoor ze vaak zeer geschikt zijn voor kinderen.

Waarom premium, losse bladthee kopen?

Er bestaan wereldwijd duizenden verschillende soorten losse thee om uit te kiezen. Verse thee kopen begint met een keuze uit de theesoort. Alle theesoorten komen van dezelfde plant, camelia sinensis. Camelia sinensis komt van nature uit Zuidoost Azië. In het wild kan de theeplant wel 18 meter hoog worden. Door de struik te cultiveren wordt de struik slechts 1,5 meter. Toch kan deze dan zo’n 100 jaar heerlijke losse thee leveren.

Er zijn een aantal redenen, maar het komt allemaal terug tot kwaliteit. Ondanks dat losse thee en theezakjes (in het bijzonder te verkrijgen in supermarkten) van dezelfde plant komen, zijn er een aantal factoren die de kwaliteit en smaak van de uiteindelijke thee beïnvloeden.

De beste losse thee wordt gemaakt van de camelia sinensis theeplant, de fijnste handgeplukte knoppen, hele theebladeren, grote delen theebladeren of een combinatie van deze. De periode van pluk en groeiomstandigheden beïnvloeden de kwaliteit van de thee in grote mate. Wanneer al deze factoren in rekenschap worden genomen, net zoals met goede wijn, behoudt thee haar distinctieve smaak en karakteristieken.

Als jou idee van een goede kop thee begint met een theezakje van de supermarkt, dan loop je iets mis. Voordat we uitleggen waarom losse thee beter is, is het belangrijk om te weten dat we hier over algemene theezakjes uit de supermarkt praten. Er zijn een aantal fantastische theezakjes verkrijgbaar gemaakt van losse thee. De betere thee handelaren hebben zowel losse thee als theezakjes.

Het grote verschil tussen losse thee en theezakjes is de grootte van het blad. Dat is wat de grootste invloed uitoefent op de uiteindelijke thee in je kopje. Theebladeren bevatten (chemische) verbindingen en essentiële oliën wat de basis vormt van de heerlijke smaak van thee/ Wanneer de bladeren gebroken worden, kunnen deze oliën verdampen waardoor een flauwe, smaakloze thee ontstaat. Theezakjes worden vaak gevuld met de kleinste, gebroken theebladeren – de zogenaamde fannings. Losse thee bevat vaak hele bladeren of tenminste grote delen van bladeren. Los van de bladgrootte is er een andere factor, namelijk ruimte. Theebladeren zuigen het water op waardoor ze sterk in grootte toenemen. Goede watercirculatie is belangrijk, waar in het geval van een theezakje weinig ruimte voor is.

Voor iemand die het gemak van een theezakje waardeert, heeft Evans & Watson verschillende in het assortiment opgenomen, speciaal voor losse thee. Net zoals met theezakjes houden de papieren theefilters de thee vast terwijl de thee aan het trekken is, waardoor een theezeef of thee-ei niet nodig is. Deze theefilters geven de thee voldoende ruimte om uit te kunnen vouwen en zich vol te zuigen met heet water zodat de thee de karakteristieke smaak en aroma’s aan het water in jouw theekop kan afgeven.

Wat is thee?

Thee is een van de oudste en populairste dranken in de wereld. Volgens Chinese legende werd thee ontdekt door de Chinese keizer She Nong toen verse theeblaadjes in zijn kokende water dwarrelden. Na het proeven van de thee werd thee al snel een drank met geneeskrachtige potentie en werd het opgenomen in de encyclopedie van geneesmiddelen.

Zwarte thee, groene thee, oolong, witte thee en pu erh zijn allemaal afkomstig van dezelfde theeplant – camelia sinensis. Verschillen ontstaan door de groeiomstandigheden, plaats van verbouwen, wanneer de theebladeren geplukt zijn en hoe ze zijn verwerkt. Alle thee bevat cafeïne – zelfs gedecafeïneerde thee bevat kleine hoeveelheden cafeïne. Het is juist de cafeïne in thee die het zo populair hebben gemaakt in het begin toen Buddistische monniken thee dronken om wakker te blijven tijdens lange meditaties.

Alle theelanden op de wereldkaart

Alle theelanden op de wereldkaart
De wereld van thee

Klik op de kaart voor een uitgebreide toelichting over de theeproducerende landen.

Wij houden van thee omdat het als één plant haar grootse verscheidenheid in smaak en profiel toont aan de wereld, de natuur naar voren laat komen waar het op groeit en de ambacht die het benodigd om de beste thee te kunnen maken. Thee drinken is een connectie met het land, een ritueel, met elkaar en een erg smaakvolle ervaring.

Waarom losse thee drinken?

Het is goedkoper

.

Goede losse thee kan meerdere keren worden hergebruikt voor het zetten van thee. Wanneer je het terugrekent is zelfs de duurdere losse thee goedkoper dan de meeste theezakjes bij het serveren.

Het smaak beter

.

Theezakjes worden in grote hoeveelheden – in bulk – gemaakt, waarna ze voor maanden in grote pakhuizen opgeslagen worden voordat ze geconsumeerd worden. Losse thee wordt in kleine hoeveelheden vanuit China, India en andere delen van de wereld verscheept. Door de absorberende kracht van thee zuigen deze de essentiële oliën op waardoor een deel van de smaak verdwijnt.

Beter voor boeren en de aarde

.

Met het kopen van handgemaakte thee steun je kleine familiebedrijven. Theezakjes worden in bulk op de plantages gefabriceerd. Een keuze voor losse thee is bovendien een keuze voor de aarde – er is minder waste dan bij theezakjes.

Losse thee is makkelijk!

Het surfen op het internet en al die vreemde spullen tegen kopen of het bijwonen van een High Tea kan behoorlijk intimiderend overkomen. Het zetten van thee is echter gemakkelijker dan koffie zetten. Op zijn simpelste: gebruik kokend water, voeg theebladeren toe en geniet! Veel theeboeren in China doen alleen dat, thee nippend uit een grote beker of glas met de prachtige theebladeren ronddrijvend in het water.

Vanzelfsprekend zijn er vele richtlijnen die je kunnen helpen bij het zetten van de beste en meest consistente kop thee. Lees de de volgende artikelen eens door als start punt voor het experimenteren met thee: , en 

Groene thee

Groene thee is de afgelopen vijf decennia ontploft in populariteit. Ondanks dat dit eeuwenoude brouwsel al duizenden jaren in Azië wordt gekoesterd, is op het westelijk halfrond groene losse thee nog steeds een groeiend fenomeen. De populariteit van groene thee wordt op het moment enorm gestimuleerd door de vele recente onderzoeken waaruit blijkt dat het drinken van groene thee uitstekende gezondheidsvoordelen biedt voor een aantal kwalen.

Met zijn vroegste verwijzing die teruggaat tot 2737 voor Christus, is de geschiedenis van groene thee lang en fascinerend. Zoals de meeste soorten, wordt groene thee geoogst van de Camellia Sinensis-plant, maar wordt deze anders verwerkt dan zwarte thee en oolong. Voor het produceren van groene thee worden de losse bladeren na de pluk gedroogd of enigszins gestoomd maar niet gefermenteerd.

Hierdoor heeft groene thee haar kenmerkende geelgroene tot groene kleur. Eeuwen geleden voordat het de fascinerende thee werd groene thee vooral gebruikt om op te kauwen en te eten. Pas in de 8e eeuw kwam de methode om de bladeren te stomen en hiermee de oxidatie te remmen, in zwang. Sindsdien heeft groene thee een prachtige weg afgelegd in het veroveren van de wereld.

Zwarte thee

Zwarte thee wordt wereldwijd – zeker in de westerse wereld - beschouwd als de meest populaire theesoort. Zwarte thee is goed voor ongeveer driekwart van de theeconsumptie. Wereldwijd. Het staat bekend om de rijke en volle smaak en is een van de meest geconsumeerde dranken ter wereld. Namelijk tweede, net na water! In het midden van de 17e eeuw via Portugese en Nederlandse handelaren is zwarte thee aan haar opmars begonnen om op te rijzen tot een van de dranken met de meeste verbeeldingskracht. Theedrinker of niet, iedereen kent zwarte thee. Thee is in het Westen synoniem voor thee en andersom.

De gezondheidsvoordelen van zwarte thee zijn bijna net zo uitgebreid als haar geschiedenis. Jaarlijks wordt wetenschappelijk onderzoeken gepubliceerd die nieuwe en interessante inzichten aan het licht brengen. Zo is in onderzoek door gerenommeerde onderzoeksinstituten een uitstekende correlatie aangetoond tussen de consumptie van losse zwarte theeblaadjes en de verbetering van de gezondheid van het hart en spijsvertering. Om er maar een paar te noemen.

Zwarte thee is net als de andere theesoorten afkomstig van de theeplant, de Camellia Sinesis. De thee wordt verwerkt met behulp van een unieke methodes die de bladeren verwelken, drogen, rollen zodat een langere periode van fermentatie ontstaat. Dit laat de bladeren toe om bepaalde samenstellingen te ontwikkelen die zwarte thee zijn distinctieve kleur en smaak geven.

Matcha Tea

Net zo uniek en buitengewoon als de naam doet vermoeden, wordt matcha thee nog steeds populairder. Ondanks vrij onbekend kent net als zijn bekendere nicht, groene thee ook een zeer lange geschiedenis. Matcha thee - en matcha groene thee poeder - is in feite afkomstig van de groene theebladeren van de Camellia Sinensis plant. Nadat de theebladeren echter gestoomd en gedroogd zijn, wordt voor matcha de thee tot poeder gemalen. Tijdens het drinken wordt elk element van het blad gebruikt. Hierdoor bevat matcha thee alle gezondheidsvoordelen van groene thee, met als toegevoegde bonus de krachtigste bron van antioxidanten van alle theesoorten.

Het verhaal begint in Japan met de eerste groene theezaden die de monnik Eisai in 1191 terugbracht uit China. Eisai plantte de zaden op het tempelterrein van Kyoto. Hij werd de eerste persoon die groene theebladeren maalde en consumeerde in poedervorm. De consumptie raakte al snel onderdeel van de Japanse filosofie om met theeceremonies de schoonheid van eenvoudige dingen te vieren. Het drinken van matcha als het middelpunt van de theeceremonie was een perfecte keuze. Matcha stimuleert namelijk tegelijkertijd de geest, mentale alertheid en een kalme, meditatieve toestand.

Lapsang Souchong-thee

Bijna alles over Lapsang Souchong Tea is uniek - zelfs de naam. Overwegend groeiend in het Wuyi-gebergte in de provincie Fujian (China), verwijst de naam 'Lapsang' naar het gebied rond het dorp Tong Mu Guan, waar de thee voor het eerst werd gemaakt, terwijl 'Souchong' verwijst naar de theebladeren. De bladeren die voor Lapsang Souchong worden gebruikt, zijn het vierde en vijfde blad, wat betekent dat ze groter en ouder zijn met een andere chemische samenstelling dan andere zwarte thee. Ondertussen is de smaak en geur kenmerkend rokerig, wat alleen maar bijdraagt aan wat deze thee zo fascinerend en anders maakt!

Veel verhalen zijn generaties lang doorgegeven over hoe Lapsang thee is ontstaan. Eén zo'n verhaal suggereert dat gedurende een bepaalde tijd in de Qing-dynastie de thee is ontdekt. Dit was een tijd toen radicale veranderingen de fundamenten van China bedreigden. Boevenlegers en bandieten hadden vrij spel over het platteland en stalen en vernietigden wat ze konden.

Het was tijdens deze periode dat theeboeren besloten om de bladeren te drogen boven dennenhout. Dit om het proces te versnellen en zo het product sneller te kunnen vermarkten. Dit resulteerde in een ongewone rokerige thee. Met veel legenden die de basisopzet van dit verhaal volgen, evenals totaal andere verhalen, is er geen mogelijkheid om de echte waarheid boven te halen. Eén ding is echter zeker: deze ‘snelle’ thee is om te blijven!

Met de groeiende populariteit van Lapsang Souchong zijn andere theegebieden en zelfs andere landen begonnen met het produceren van hun eigen variëteiten. De Lapsang Souchong-theesoorten worden opgesplitst in categorieën die naar dieren zijn vernoemd, hoe prestigieuzer het dier, hoe hoger het cijfer. Maar naast talloze verhalen en betoverende namen, biedt Lapsang Souchong ook een schat aan ongelooflijke gezondheidsvoordelen bij frequente consumptie. Zo biedt het kansen voor verbeteren van het immuunsysteem, het verlagen van cholesterol en bij gewichtsverlies.

Lapsang Souchong is verder ook een uitstekend alternatief voor koffie maar met veel minder cafeïne. Wanneer het wordt geconsumeerd in redelijke hoeveelheden, levert het genoeg op voor een oppepper zonder de onaangename symptomen.

Witte thee

Witte thee wordt beschouwd als de thee van de keizer. Niet verwonderlijk gezien de eeuwenlange geschiedenis met koninklijke families. Gemaakt van de jongste en meest delicate met de hand geplukte bladeren en knoppen. Witte thee ontleent zijn naam aan de heldere kleur bij het zetten.

Deze frisse en delicate thee was beroemd tijdens de Song-dynastie in China (960-1279AD), waar het de keuze was aan het koninklijk hof. Gezien als eerbetoon aan de keizer. Één Song keizer, Hui Zong (1101-1125AD), was zo geobsedeerd door het vinden van de perfecte thee dat hij veel van zijn rijk verloor.

Witte thee groeit nog steeds aan populariteit in het Westen. De verwachting is dat deze populairiteit blijft toenemen. Ook hierbij geldt dat recente onderzoeken wijzen op de vele gezondheidsvoordelen. Zo bevat het een hoog gehalte aan voedingsstoffen en antimicrobiële eigenschappen die het lichaam beschermen tegen ziektes. Verder is bewezen dat witte thee verlichting biedt bij symptomen die diabetespatiënten ervaren. Denk aan verlaagde plasmaglucosespiegels, toename van insulineafscheiding en overmatige dorst (polydipsie).

De opmerkelijke geschiedenis van deze thee, in combinatie met zijn uitstekende gezondheidsvoordelen, zorgt ervoor dat in elk slokje dat u neemt, uw brouwsel royalty waard is!

Gearomatiseerde thee

Gearomatiseerde thee is niet een specifieke theesoort. In feite kan elke thee op smaak worden gebracht, of het nu gaat om Indian Chai, Russian Caravan, Lapsang Souchong of Sencha. Wat hebben al deze melanges gemeen behalve dat ze verkrijgbaar zijn bij Evansnwatson.nl? - Je raadt het al, er is smaak toegevoegd!

Met behulp van zwarte thee, groene thee, Oolong thee en witte thee hebben we meer dan 100 verschillende melanges gemaakt voor elk seizoen, weer en emotie! De keuzes zijn bijna oneindig als het gaat om het toevoegen van een beetje extra aan je favoriete drank, maar hier bij Evansnwatson.nl hebben we enkele van de beste creaties geselecteerd.

Bezorgd dat u niet dezelfde gezondheidsvoordelen krijgt als gewone thee? Maak je geen zorgen, want gearomatiseerde thee heeft dezelfde niveaus van antioxidanten en dezelfde gezondheidsvoordelen als niet-gearomatiseerde thee. In feite kunnen degenen die zijn gearomatiseerd met superfruit, zoals bosbessen, nog meer antioxidanten bevatten!

Het verhaal van gearomatiseerde thee begint met de alom bekende mix van Earl Grey. Tijdens de doorvoer van zwarte thee uit Azië werd een deel van de thee gearomatiseerd met Bergamot om schimmel te voorkomen tijdens de reis. Van dit bescheiden begin hebben gearomatiseerde thee sindsdien miljoenen mensen bereikt. Elk jaar worden er wereldwijd nieuwe en bijzondere melanges gemaakt en worden er zelfs wedstrijden gehouden voor de beste melange!

Rooibos thee

Rooibos thee heeft in de loop van de vorige eeuw gestaag aan populariteit gewonnen. Ondanks dat het niet afkomstig is van de Camellia Sinensis, en dus niet officieel erkend wordt als 'thee', heeft deze onderscheidende infusie aanzienlijke bekendheid gekregen. Zo wordt er sindsdien veel wetenschappelijke onderzoek gewijd om om de uitstekende gezondheidsvoordelen vast te leggen.

Vertaald uit het Afrikaans betekent rooibos "rode struik". Rooibos is afkomstig van de Aspalathus linearis. De plant groeit alleen in het Cederberg-gebied in Zuid-Afrika. Eeuwenlang plukten de inheemse Khoisan-stammen de bladeren om te gebruiken tegen allerlei kwaaltjes. Met de komst van Europese kolonisten begonnen de Khoisan-stammen in aantal af te nemen. Een tijdlang leek het erop dat rooibos een stille dood zou eindigen. Dit veranderde met de interesse van plantkundige Carl Humberg. Deze herontdekte de bladeren in 1772 wat een wijdverspreide interesse in de theeachtige drank deed herleven.

Rooibos’ bekendheid in het westen nam verder toe tijdens de Tweede Wereldoorlog, toen het importeren van thee uit Aziatische landen bijna onmogelijk was vanwege de aanhoudende strijd met het imperialistische Japan. Het was in die tijd dat rooibosthee een uitstekend alternatief werd en al snel werd verscheept over de hele wereld.

Na het onzekere begin is losse thee van rooibos als winnaar uit de bus gekomen om een extreem populaire drank te worden binnen de gezondheids- en fitnessgemeenschap. Met zijn actieve bestandsdelen zoals de vele mineralen zoals ijzer, calcium, kalium, koper, mangaan, zink, magnesium en alfahydroxyzuur, is het dan ook geen verrassing dat het veelvuldig gebruik ervan kan worden toegeschreven aan het bestrijden van een aantal kwalen. Verbeterde gezondheid van de botten en de huid, evenals verlaagde bloeddruk en een hogere weerstand tegen allergieën zijn slechts enkele van de vele eigenschappen die aan rooibosthee worden toegeschreven.

Oolong thee

Waar witte thee voor de keizer is, wordt oolong thee geschikt geacht voor ‘koninginnen'. Zo gaf koningin Victoria Oolong thee haar zegel van goedkeuring in de 19e eeuw. Het is dan ook verrassing dat het aftreksel in de loop van de vorige eeuw een snelle groei in het Westen heeft gekend.

Oolong thee, ook wel bekend als 'Wu long thee', wordt al meer dan 400 jaar in de Chinese provincie Fujian geteeld. Het is hier in de geboortestreek, waar Oolong thee nog steeds de populariteit geniet. Verder kent oolong de bijnaam in China " restaurantthee" door de grote vraag om oolong tijdens het eten te drinken.

Stevig tussen zwarte en groene thee in sterkte en cafeïnegehalte, verschilt de verwerkingsmethode van oolong thee aanzienlijk van beide theesoorten. Groene thee, die direct na het plukken wordt gedroogd, heeft de neiging om grassig en minder complex te smaken dan oolong. Dit in tegenstelling tot zwarte thee, die juist een zwaardere oxidatie ondergaat. Daarom heeft zwarte thee de neiging om meer, maar minder complexe smaak te hebben. Oolong thee heeft ondertussen een milde smaak doordat het gedeeltelijk geoxideerd is voordat het wordt verhit en gedroogd. Het is dankzij deze unieke verwerkingsmethode dat de gezondheidsvoordelen van oolong thee grotendeels worden beschouwd als twee keer die van de respectieve groene en zwarte thee.

Een van de voordelen aan deze prachtige thee is die van een gezondere huid. Volgens recent onderzoek kunnen patiënten met de diagnose eczeem baat hebben bij het drinken van 3 kopjes oolongthee gedurende de dag. Het gunstige effect van oolong thee kon in minder dan een week worden waargenomen. Verder heeft onderzoek correlaties vastgesteld tussen oolong thee en verbeterd gewichts- en stressmanagement, evenals regulering van de inname van bloedglucose bij diegenen met diabetes type 2.

Pu erh Tea

Net als wijn wordt de smaak van Pu erh thee met de leeftijd beter. In sommige gevallen heeft deze fascinerende thee een speciaal fermentatieproces ondergaan dat tussen 30 dagen en 30 jaar kan duren. Soms zelfs meer! Pu erh thee wordt exclusief geproduceerd in de provincie Yunnan in Zuidwest-China en heeft twee onderscheidende verwerkingsmethoden met twee onderscheidende theetypes. Groene Pu'erh thee is niet geoxideerd voorafgaand aan de natuurlijke proces fermenteren. Dit is een absolute favoriet onder theeliefhebbers omdat het de zorgvuldige productietechnieken, opslag en het voordeel van het langzame verouderingsproces over een periode van jaren herbergt. Deze specifieke methode geeft het mengsel een bosachtige smaak die soepel en zoet is. Gefermenteerde Pu erh echter maakt ondertussen een 'kunstmatige' fermentatieproces door en is daarvoor volledig geoxideerd. Dit geeft het een uitgesproken smaak.

Het verhaal van Pu erh tea wordt verondersteld te zijn begonnen tijdens de Tang-dynastie (618-907 AD), toen handelaren die grote hoeveelheden thee droegen, de bladeren in stenen begonnen te persen. Hierdoor werd de thee gemakkelijker om te vervoeren over lange afstanden en moeilijk terrein. Reizen die in veel gevallen maanden konden duren, soms zelfs jaren. Het was gedurende deze periode dat de thee een ongelooflijke en radicale verandering onderging. Zo veranderde de kleur van groen naar barnsteen en uiteindelijk naar donker teak. Ondertussen werd de smaak van de thee levendiger, rijker, fruitiger en smaakvoller. Dit fenomeen treedt op doordat microben op de thee inwerken, waardoor de thee een biologisch en enzymatische veranderingen ondergaan. Zo werd Pu erh thee geboren, en werd de weg gelegd voor verdere experimenten met het verouderingsproces.

Helaas, leeftijd is niet het enige wat aan Pu erh toegeschreven kan worden. Sinds de ontdekking zijn er veel onderzoeken geweest naar de gezondheidsvoordelen van Pu erh thee. Zo helpt pu erh thee om de spijsvertering te ondersteunen, het cholesterolgehalte verlagen en de opname van vet en suikers te verminderen. Het wordt dan ook veel toegepast tijdens afslank en diëten.

Vruchtenthee

Vruchtenthee kan ongetwijfeld worden beschouwd als het 'Trojaanse paard' van de theewereld. Dit komt door de enorme populariteit onder theedrinkers ondanks het feit dat deze melanges geen bladeren bevatten van de Camellia Sinensis-plant, waardoor het de "infusies" wordt genoemd.

Er zijn veel geclaimde bronnen van de term 'tisane', waaronder het Griekse woord 'ptisane'. Het Griekse woord verwijst naar een drank gemaakt van de geplette granen van gerst. Een meer populaire theorie is afkomstig uit Frankrijk met het Franse woord voor 'kruideninfusie'. Welk verhaal je ook kiest, het is zeker dat deze heerlijke aftreksel zijn weg hebben gevonden in de harten van theedrinkers over de hele wereld.

In feite is de term 'thee' al eeuwenlang gebruikt om een veel breder spectrum te beschrijven dan oorspronkelijk was bedoeld. Een dergelijke conceptie begint met de ervaring van de Amerikaanse koloniën tijdens de Revolutionaire oorlog. Gedurende deze tijd was echte thee immens populair in de nog op te richten Verenigde Staten. De populariteit duurde totdat de Britten de belasting verhogen op de invoer. Deze verhoging werd het symbool van de controle die de Britse kroon had over haar onderdanen 4500 kilometer verderop. De kolonisten begonnen te improviseren met wat zij "vrijheidsthee" en "kruidenthee" noemden, die in werkelijkheid helemaal geen thee bevatten, maar in plaats daarvan lokale ingrediënten zonder invoerrechten. Er zijn veel meer gevallen van dergelijke voorbeelden in de geschiedenis, maar sindsdien hebben tisanes en later vruchtenthee het respect verworven dat ze verdienen.

Vruchtenthee biedt veel voor de casual theedrinker, omdat veel van de ingrediënten in de gemiddelde beker al lang in verband worden gebracht met het bestrijden van een aantal kwalen. Gedroogd fruit, vruchtenschil, oliën, bloesems en kruiden zijn slechts enkele van de ingrediënten die worden gebruikt om de juiste mix van visueel appeal en smaakprofiel te bereiken. Hiernaast zijn er dan nog de vitamines en mineralen die elk weer hun eigen gezondheidsbevorderende eigenschappen hebben. Het wordt ook beschouwd als een zeer populair alternatief voor 'thee' omdat de meeste melanges cafeïnevrij zijn.

Chai thee

Chai thee is in vele delen van Zuidoost-Azië synoniem aan thee. Duizenden jaren lang wordt deze unieke thee al gekoesterd in India met recepten die in de loop van de geschiedenis van dorp naar dorp veranderden. Het heeft vele gemeenschappen en samenlevingen gedefinieerd en wordt nu beschouwd als een van de populairste theesoorten over de hele wereld.

In de taal van Hindi betekent Masala Chai letterlijk "gemengde kruidenthee", met het woord "Chai" in het bijzonder simpelweg "thee". In de meeste westerse landen wordt de naam "chai-thee" overwegend voor de drank gebruikt, hoewel dit in feite betekent dat de vertaling uit het Hindi "thee-thee" is! Ondanks deze vreemde ontwikkeling gaat de geschiedenis van Chai-thee lang terug voordat ook maar één westerse ontdekkingsreiziger voet op Indiase bodem zet.

Zoals veel oude recepten, is de geschiedenis van Chai doordrenkt van aannames zonder definitief antwoord op de oorsprong. Sommige legendes zeggen dat het 9000 jaar geleden is ontdekt, terwijl anderen zeggen dat het 5000 jaar geleden was. Ongeacht het ontbreken van een exacte datum, wordt de oorsprong toegekend aan een koning die heeft gemaakt als een reinigende, verfrissende Ayurvedische drank. Veel recepten voor Masala Chai zijn dan ook terug te voeren op oude Ayurvedische medische teksten, met behulp van ingrediënten zoals; kardemompeulen, kaneelstokjes, kruidnagel, gemalen gember, zwarte peper, steranijs, venkelzaad, nootmuskaat en zwarte Assam thee. Deze specifieke melange wordt overwegend beschouwd als een van de meest traditionele en veel voorkomende varianten van Chai.

Zelfs met het ontelbare aantal recepten, elke variant bevat wel een deel van de gezondheidsvoordelen toegeschreven aan Chai. Zo heeft zwarte peper een ondersteunende werking op de alvleesklier bij het afscheiden van spijsverteringsenzymen, wat op zijn beurt de tijd die het lichaam nodig heeft om zwaar voedsel zoals vet en eiwit te verteren, versnelt. Gember staat ook bekend als een spijsverteringskruid dat misselijkheid kan verminderen en een gezonde spijsvertering kan ondersteunen. Zelfs de zwarte thee zelf zit vol met antioxidanten waarvan gedacht wordt dat ze helpen om hart- en vaatziekten en andere dergelijke aandoeningen te voorkomen.

Kruidenthee

Kruideninfusies, ook bekend als kruidenthee, zijn favoriet van vele theeliefhebbers. Ondanks dat het geen blad van de Camellia Sinensis bevat en dus niet officieel als een 'thee' wordt beschouwd, heeft dit populaire aftreksel zich ontpopt tot een sterke tegenhanger van thee. Kruidenthee is echter niet een nieuw fenomeen. Bronnen gaan duizenden jaren terug naar het oude China en het oude Egypte waar over kruidenthee wordt gesproken. Binnen de piramides van Giza zijn bijvoorbeeld gedroogde pepermuntblaadjes gevonden die dateren uit 1000 v. Chr. Hierna verschijnen de eerste historische beschrijvingen in de vroegste Chinese Pharmacopeia, die wordt toegeschreven aan de Chinese keizer Shennong rond 3.000 v. Chr.!

Sinds het prille begin is kruidenthee gebruikt om zijn geneeskrachtige eigenschappen en hoewel deze oude praktijken op het eerste gezicht misschien verouderd lijken, heeft de vooruitgang in wetenschap en medische wereld laten zien dat deze eerdere beschrijvingen de voordelen onderschrijven. In de jaren tachtig van de vorige eeuw zag de theemarkt een hausse in de verkoop van kruidenthee, omdat onderzoek de gezondheidsvoordelen aantoonden. Met verschillende ingrediënten waaronder kruiden, specerijen, bladeren, bloemen, fruit, bessen, zaden , wortels en schors, zijn de gezondheidsvoordelen erg afhankelijk van de combinatie die je gebruikt in je thee. Kamille thee wordt bijvoorbeeld al eeuwenlang gebruikt om de slaap te ondersteunen. Dit komt omdat kamille tryptofaan bevat, een aminozuur dat bekend staat om zijn kalmerende effecten. Wanneer het als een infuus wordt ingenomen, werken deze eigenschappen als ontspannend middel in ons lichaam en bevorderen op hun beurt een natuurlijke en vredige sluimer. Ondertussen heeft pepermunt de mogelijkheden om misselijkheid en braken te voorkomen. Door de galproductie in de galblaas te stimuleren, breekt pepermunt vet af in het spijsverteringssysteem en verlicht het van misselijkheid.

Earl Grey thee

Een thee gehuld in mysterie, Earl Grey thee houdt historici al eeuwenlang bezig om de ware oorsprong ervan te ontdekken. Het mocht niet baten, Tot op de dag van vandaag is er geen definitief antwoord op hoe Earl Grey thee is ontstaan. Deze melange, vernoemd naar de 19e eeuwse Britse premier, graaf Charles Grey, is gemaakt van zwarte thee wat op smaak gebracht is met de bergamotolie. Een populaire legende suggereert dat de graaf de thee ontving als een geschenk van een dankbare Chinees nadat een van zijn mannen zijn zoon had gered van verdrinking. Deze romantische vertelling is ontkracht doordat de graaf de reis in zijn leven nooit maakte.

Hoewel de beroemde smaak bijzonder onderscheidend is, is Earl Grey thee nog steeds overwegend een zwarte thee, wat betekent dat het verbruik ervoor zorgt dat je alle gezondheidsvoordelen verkrijgt die beschikbaar zijn binnen zwarte thee met bergamot als extra bonus. Hoewel alle thee kan helpen het immuunsysteem te stimuleren, wordt aangenomen dat de bergamot in Earl Grey vooral effectief is in het voorkomen van verkoudheid en het begin van griep. Om deze reden is Earl Grey een ongelooflijk populaire drank tijdens koud weer en in de herfst en winter. De antioxidanten die in deze zwarte thee zitten, complimenteren dit gezondheidseffect ook met de verdediging tegen oxidatieve stress in het lichaam en verminderen de algehele belasting van het immuunsysteem.

Een ander element waarin de bergamot een belangrijk rol speelt, is het helpen bij gewichtsverlies. Het citrusextract in de bergamot is uitstekend voor het stimuleren van het metabolisme. Om deze reden kiezen sommige mensen ervoor om citroen- of citrusextract te gebruiken in plaats van suiker, maar in Earl Gray krijg je die body-boosting-compound al in de drank zelf!

Ontbijtthee

Ontbijttheeën zijn meestal een combinatie van Assam zwarte thee en Ceylon zwarte thee, hoewel soms ook Keniaanse zwarte thee en Darjeeling worden gebruikt. Verschillend water en verschillende smaken resulteren in een enorme verscheidenheid aan theeën die als zodanig worden genoemd. Dit is inclusief Engelse ontbijtthee, evenals Franse, Schotse, Welshe en zelfs Russische ontbijtthee.

Voor een selectie van melanges die zo immens populair zijn over de hele wereld, is de geschiedenis van ontbijtthee een ander voorbeeld in een lange lijst van variëteiten om het verhaal verborgen te houden in een mysterie. English Breakfast Tea bijvoorbeeld is misschien wel het meest populaire ontbijtthee, maar historici blijven debatteren over de oorsprong ervan. Eén zo'n verhaal suggereert dat de Engelse ontbijtthee helemaal niet afkomstig was van de Britse eilanden, maar de Verenigde Staten in de 19e eeuw! Een ander verhaal vindt Engelse ontbijtthee afkomstig uit Schotland. In deze versie bedacht een theemeester met de naam Drysdale een idee om zijn blend in de handel te brengen als "ontbijtthee". Dit concept verspreidde zich al snel naar Engeland na zijn enorme populariteit. Welk verhaal je ook kiest om te geloven - alles wat we weten is dat het heerlijk is!

Minder informatie
Groene thee
Zwarte thee
Kruidenthee
Rooibos
Vruchtenthee
Oolong
Witte thee
Pu erh

Er zijn 193 producten.

Item 1-24 van 193 in totaal item(s)

Actieve filters