Waar komt thee vandaan?

20 sep. 2020
2 minuten leestijd
Thee & meer
Blog image

“Wat doe je?” is waarschijnlijk een van de meest gehoorde vragen als ik nieuwe mensen ontmoet. Als ik dan uitleg dat ik een theeonderneming heb is dikwijls de volgende vraag waar de thee dan wel niet vandaan komt. Als ik vervolgens uitleg dat het overgrote deel van de thee uit vijf landen komt, is menigeen oprecht verrast. Door zoveel met thee bezig te zijn, wil ik nog wel eens vergeten dat thee niet vanzelfsprekend is. Ik heb daarom een korte gids van de vijf meest prestigieuze thee verbouwende landen in de wereld opgesteld. Waar komt thee vandaan?

China
China is waarschijnlijk het enige land die elk type theesoort perfect weet te verbouwen. Van zwarte thee tot witte thee, het wordt allemaal in China verbouwd. Wellicht dat het iets te maken heeft met het feit dat losse thee er al zo’n 4.000 jaar verbouwd wordt of dat ze een theecultuur op zichzelf zijn. Hoe je het ook bekijkt, China produceert een van de fijnste theesoorten in de wereld. Leer hier meer over theeland China.

Japan
Het meest verwesterde land van Azië staat bekend om haar groene theeën. De theeën worden in Japan gestoomd in plaats van geroosterd. Hierdoor krijgen de theeën een zeer heldere smaak met een sterke ‘groene thee’ smaak. Japanse thee is ook uniek omdat het thee aftreksel een tikje vet is, een kenmerkende eigenschap welke de Japanners ‘umami’ noemen. Leer meer over theeland Japan.

India
Zwarte thee uit India staat bekend om volle smaak, voornamelijk thee uit de regio Assam en Darjeeling regio. Assam thee wordt gekenmerkt door de krachtige, moutachtige smaak terwijl Darjeeling thee bekend staat om haar delicate smaak, met tonen van perzik. Lees meer over theeland India.

Sri Lanka
Ceylon thee (= uit Sri Lanka) wordt geroemd om haar assertieve en levendige zwarte thee. Door de populariteit van de zwarte theeën is de smaak vaak te herkennen in Engelse ontbijtthee of melange. Lees meer over theeland Ceylon.

Taiwan
Formosa thee (= uit Taiwan) staat voornamelijk bekend om haar oolongs. Door het klimaat en de hoogte waarop de theeplantages liggen, worden in Taiwan een aantal van de fijnste donkere en groene oolongs geproduceerd. Lees meer over theeland Formosa.

Er zijn echter meer landen waar thee verbouwd wordt, namelijk:

Samenvatting
Waar thee vandaan komt en de 5 grote als het op het thee verbouwen aan komt. Elk land wordt gekenmerkt door de eigen verwerkingsmethodes, klimaat en cultuur. De beste manier om de verschillen te leren kennen is om direct vergelijkbare theeën of theesoorten tegen elkaar af te zetten. Chinese, Indiase en Sri Lankaanse zwarte thee zullen er hetzelfde uitzien, maar je zult ontdekken dat er een groot verschil in smaak is te herkennen.

Meer over theelanden & veelgestelde vragen

Alle blogartikelen
Top
Oops!
Je bevindt je momenteel op onze consumenten website. Hier vind je bijvoorbeeld producten met de optie voor kleinere afname hoeveelheden. Voor voordelige prijzen ga je naar onze zakelijke website. Maak hieronder een keuze op welke website je verder wilt gaan.