Thee regio: Assam thee

9 aug. 2020
4 minuten leestijd
Thee & meer
Blog image

Assam is een regio in India, zeer beroemd om haar zwarte thee. De Assam theeproductie neemt ongeveer 50% van de volledige productie in India voor haar rekening. Assam produceert slechts een klein deel groene en witte thee. Dit is naar verhouding minder dan een aantal andere regio’s die ook alleen zwarte thee produceren.

Voor de productie van Assam thee wordt voornamelijk de theeplant Camellia sinensis var. assamica gebruikt, een groot verschil met het naburige Darjeeling district. In tegenstelling tot de kleinere blaadjes van de Camillia Sinensis (bijv. Darjeeling en Chinese zwarte thee), onderscheid het Assamica ras zich met haar grotere bladeren. Het Assamica ras wordt ook in andere regio’s gebruikt voor het verbouwen van thee. Denk hierbij aan lager gelegen gebieden of landen zoals Thailand.

De meeste theeplantages in Assam liggen in lager gelegen gebieden. Dit geeft thee uit Assam haar onderscheidende karakter ten opzichte van Darjeeling of ander verbouwde thee uit hooggelegen gebieden. Een uitzondering is de Kopili plantage. De meeste thee geproduceerd wordt getransporteerd via vrachtwagen of trein naar de veiling in Calcutta voor export. Een kleiner veilingshuis is in Gauhati opgericht voor theeveiling bestemd voor de binnenlandse consumptie.

Geografie

Aan beide zijden van de machtige Brahmaputra rivier liggen de rollende heuvels van ‘s wereldgrootste theeproducerend gebied. De Assam regio produceert consistent meer thee per hectare dan elke andere regio in de wereld. Theestruiken beslaan ongeveer vele duizenden hectares. Zo ver als het oog reikt ziet men alleen een gigantisch biljartlaken. Rondom Assams grasgroene theestruiken liggen India’s rijkste natuurreservaten. Wilde olifanten, neushoorns, wilde buffels en luipaarden zijn enkele voorbeelden van het wildleven in het gebied. Uit deze regio wordt bovendien jaarlijks ongeveer 270.000 ton heerlijk sterke, licht pittige, full bodied Assam thee vervoerd, die de regio zo beroemd heeft gemaakt.

Smaak
Assam thee is een krachtige, rijke en robuuste thee met een ´moutachtig´ smaak. Een goede Assam kan tonen van tabak of fruit zoals perzik of abrikoos bevatten. Thee uit Assam is zeer geschikt voor hard water. Afgietsel van Assam theebladeren geeft een donker gekleurde thee.

Assam is niet alleen de grootste theeproducerende regio van India, het is ook de geboorteplaats van thee in India. In 1823 ontdekte de Engelsman Robert Bruce de wilde theeplant in deze regio. In 1839 werden de eerste 9 kisten thee uit India ter veiling in London aangeboden. Alle theetuinen in de regio liggen vrijwel op de zelfde vlakte. De golvende grond uit de sedimenten van de rivier en klimaatomstandigheden lenen zich ideaal voor het verbouwen van thee. De regio krijgt tussen de 2.500 tot 3.000 mm neerslag per jaar evenredig over het jaar verdeeld, met een piek tijdens de moesson van augustus tot midden oktober. Januari en februari zijn de droogste maanden.

Oogstijd van thee

Oogsten begint vanaf het begin van maart een loopt tot bijna midden december door. In maart begint het hectische plukseizoen. De rustende theestruiken komen weer tot leven en de eerste blaadjes van het nieuwe seizoen ontspruiten. De tijd voor het plukken van de blaadjes voor de eerste pluk bedraagt tussen 8 en 10 weken. In juni begint het seizoen voor de tweede pluk.

Theeblaadjes uit Assam worden gekarakteriseerd door de excessieve hoevelheid silverachtige ‘tip’. De ‘tippy’ Assam thee van zowel de eerste als de tweede pluk produceren top kwaliteit thee met een goede body en sterkte.

Klimaat

In augustus tot oktober valt er veel neerslag. Alle vegetatie groeit vanaf dan enorm snel tijdens de moessom seizoen. Met een passende bijnaam Rains Tea (regenthee), is de Assam thee verbouwd tijdens deze maanden goed voor 75% van de volledige jaarlijkse opbrengst. De thee is het geschiktst voor verwerking middels CTC (crush, tear, curl). Rains Tea heeft versterkte karakteristieken van sterkte, grip en kleur en is vaak favoriet in landen waar de voorkeur naar een goede, sterke kop thee met melk uitgaat.

Beroemd onderzoekscentrum

In Assam groeit thee zowel op de Brahmaputra als op de Barak vlakte. Tinsukia, Dibrugarh, Sibsagar, Jorhat, Golaghat, Nagaon en Sonitpur zijn de districten waar de theeplantages te vinden zijn. In 1911 werd een thee onderzoekscentrum opgericht in Toklai in Jorhat voor het ontwikkelen van een meer wetenschappelijke en vruchtbare manier van cultivatie van de theeplant, gebruiken van verschillende vormen van bemesting, grondonderzoeken, selecteren van geschikte locaties voor theetuinen en het verwerken van theebladeren. Het is het oudste en grootste onderzoekcentrum van thee in de wereld.

Meer over theelanden & veelgestelde vragen

Alle blogartikelen
Top
Oops!
Je bevindt je momenteel op onze consumenten website. Hier vind je bijvoorbeeld producten met de optie voor kleinere afname hoeveelheden. Voor voordelige prijzen ga je naar onze zakelijke website. Maak hieronder een keuze op welke website je verder wilt gaan.