Thee regio: Darjeeling thee

22 nov 2020
3 minuten leestijd
Thee & meer
Blog image

Theeregio: Darjeeling

Darjeeling is een district in de West Bengalen in India, welke beroemd is van de productie van (Darjeeling) thee. Darjeeling is het bekendst van de zwarte thee, maar recentelijk is er ook gestart met de productie van groene en witte thee, en zelfs een aantal oolongs.

Net op de grens van de Himalaya gebergte ligt Darjeeling op grote hoogte. De thee
wordt vaak als “high-grown” beschreven. De hoogte beïnvloedt de unieke smaak en aroma van de thee. Darjeeling thee wordt universeel erkend als de beste thee in de wereld. De smaak is zo uniek dat het niet na te maken is, waar dan ook op de wereld.

Groeiend in de romantische en mystieke gebergteregio Darjeeling (India) op een hoogte van 750 – 2.000 meter, geeft Darjeeling thee haar charisma en kwaliteit. Darjeeling thee wordt nog steeds verbouwd in eeuwenoude theetuinen. De theestruiken worden gevoed door veel regenval, zonneschijn en vocht van de veelvoorkomende mist. De grond is rijk en het heuvelachtige terrein zorgt voor natuurlijke drainage voor het overvloedige regenval.

Theeplukkers, sterk bewust van de status van hun oogst, plukken alleen de fijnste twee bladeren en de knop om er voor te zorgen dat de unieke smaak volledig overkomt. Darjeeling thee is slechts goed voor 1% van de wereldproductie. Darjeeling thee wordt gezien als de fijnste thee in de wereld. Wat Darjeeling is voor thee, is wat Champagne is voor wijn.

Naburige regio’s & ‘Darjeeling thee’

Het Darjeeling district is redelijk klein, maar valt binnen een bredere band van regio’s met min of meer hetzelfde klimaat. Veel van deze gebieden, in het bijzonder die direct grenzen aan Darjeeling, verbouwen ook thee. Deze theeën kunnen grote gelijkennissen vertonen met Darjeeling thee. Naburige regio´s zijn Jalpaiguri district in het zuidoosten en Sikkim in het noorden. In delen van Nepal in het westen worden ook theeën met gelijke kwaliteiten verbouwd. Darjeeling deelt ook een smalle grens met Bhutan in het oosten en met Tetulia Upazila in Bangladesh in het zuidoosten.

Smaak
Darjeeling is vaak licht van smaak, in het bijzonder de eerste en tweede pluk Darjeeling. Eerste pluk Darjeeling is haast te vergelijken met groene thee
. Ondanks dat de smaak van Darjeeling is te vergelijken met muskaatdruif, is het smaakprofiel vaak complexer. Zo kan men tonen van groene kruiden (met name in eerste pluk Darjeeling) en nootachtige smaken ontdekken.

Er is een problem met de verkoop van thee, Darjeeling thee, naar de regionaam. Doordat thee uit de Darjeeling regio een mooie prijs ontvangen op de wereldmarkt, worden gelijk theeën (en soms minder gelijke) uit andere regio’s als Darjeeling verkocht.

Geschiedenis

De legend vertelt dat een bliksemschicht van de god Indra (koning van de hemel in Hindu mytologie), de aarde raakt bij Observatory Hill. De tibetaanse woorden “Dorje”, de bliksemschicht van India en “Ling”, een plaats, vormen samen “Dorje-Ling” of “Land van de bliksemschicht”.

Het beplanten van thee in de Darjeeling regio was snel en dramatisch. In 1841 plante ene Dr. Campbell de eerste zaadjes naast zijn woning in de stad Darjeeling. Tegen 1874 was bijna 6.100 hectare bestaande vegetatie gerooid en herbeplant met thee, wat ongeveer het huidige gebied van 85+ theetuinen maakte. Vandaag de dag beslaat het gebied bedekt met thee in Darjeeling ongeveer 19.000 hectare, wat overeenkomt met ongeveer 3% van de totale Indiase theeproductie. De naam Darjeeling is echter een van de bekendste namen in de theeindustrie.

De parel van India

Dat Darjeeling bekend staat als Indiase parel wat betreft premium kwaliteit zwarte thee, is ontstaan door een uniek samenspel van verschillende factoren. De hoogte, de type grond, het heuvelachtige terrein met goede drainage, het klimaat, leeftijd en de diversiteit van de theestruik helpen allemaal mee in het creëren van het smaakprofiel die geen ander gebied in de wereld evenaart.

Meer over theelanden & veelgestelde vragen

Alle blogartikelen
Top
Oops!
Je bevindt je momenteel op onze consumenten website. Hier vind je bijvoorbeeld producten met de optie voor kleinere afname hoeveelheden. Voor voordelige prijzen ga je naar onze zakelijke website. Maak hieronder een keuze op welke website je verder wilt gaan.