Thee regio: Formosa thee

27 dec. 2020
4 minuten leestijd
Thee & meer
Blog image

Taiwan, in de theewereld bekend als Formosa, is een belangrijke producent van thee. In het bijzonder de producent van oolong thee. Taiwan is een facto soevereine staat onder gezag van de Volksrepubliek China. In Formosa worden geen grote hoeveelheden thee geproduceerd, maar de theeën zijn wel zeer bekend in theespeciaalzaken en onder theeconnaisseurs. Het land kent een sterke theecultuur met een veeleisende theemarkt. Zo worden er zelfs enkele oolongs van de hoogste kwaliteit geïmporteerd uit andere landen. Met een zo sterke theecultuur is de grootste hoeveelheid thee dan ook bestemd voor de binnenlandse markt.

Met de start van theeproductie in het midden van de 19e eeuw kent Taiwan slechts relatief een korte geschiedenis van theecultivatie. Ondanks dat er in Taiwan groene-, zwarte- en witte thee worden geproduceerd, is het land vooral beroemd om de productie van oolong en pouchong thee. Het is bijvoorbeeld de geboorteplaats van veel bekende oolong theeën zoals Tung Ting (Dong Ding) en Alishan oolong.

Klimaat

Het klimaat in Taiwan loopt uiteen van een tropisch klimaat tot een vochtig subtropisch klimaat in het noorden van het eiland. Doordat het eiland direct ten noorden van de tropen ligt, is het klimaat substantieel koeler in de winter en kent het hete zomers. Seizoensverschillen zijn voornamelijk in het noorden en in de hoge binnenlanden ver van de kust te merken. Ondanks dat overal veel neerslag valt en het land hoge luchtvochtigheid kent, valt door het patroon van de moesson er in de zomermaanden meer regen en zijn de wintermaanden droger. Op grote hoogte, waar de meeste thee wordt verbouwd, zijn er koelere winters en meer gevarieerdere temperaturen met veel neerslag.

Theeproductie in Formosa

Het eiland Taiwan, in de theewereld bekend als Formosa, kent een subtropisch klimaat met een overvloed aan zonlicht, tropische temperaturen en het gehele jaar door voldoende regen en vocht. Dit maakt het een ideale locatie voor het verbouwen van thee. Op Formosa is het klimaat geschikt om van april tot november thee te verbouwen. In Taiwan wordt zwarte thee, groene, pouchong en gearomatiseerde thee verbouwd en geproduceerd, maar staat voornamelijk bekend om oolong.

In ´t kort
In Formosa wordt er orthodoxe groene, oolong en zwarte thee geproduceerd. Oolong is een Taiwanese specialiteit en wordt iets langer gefermenteerd dan Chinese oolongs. Hierdoor zijn ze zwarter en iets sterker. Ook worden er lichtgefermenteerde pouchongs gemaakt.

De thee wordt voornamelijk gecultiveerd van de planten oorspronkelijk uit de Fuijan provincie in China. Geïntroduceerd op het eiland door immigranten, begon het verbouwen van thee als een ´pioniersactiviteit´ aan het einde van de 17e eeuw. Pas met het Verdrag van Tientsin werd thee een commercieel interessant exportproduct. Het verdrag zorgde er in 1860 namelijk voor dat de Eerste Opiumoorlog werd afgesloten, waarmee de Taiwanese havens voor internationale handel werd geopend. Tijdens het laatste gedeelte van de 19e eeuw, groeide cultivatie, productie en export exponentieel. In 1902 was thee goed voor 85% van de volledige Taiwanese export.

Recentelijk is er een afname in het aantal hectares thee waar te nemen. In 1972 was de laatste piek in productie te zien van 31.400 ton met 43.000 hectares theeplantages. Op het moment is er nog 14.000 hectare over voor thee cultivatie met een productie van 17.000 ton thee per jaar. De productie per hectare is de afgelopen jaren verder omhoog gegaan door nieuwe plant-, pluk- en verwerkingstechnieken.

De moderne theeindustie van Taiwan blijft zichzelf heruitvinden. Naast het verlies van land aan urbanisatie, blijft de industrie leiden onder een tekort aan arbeidskrachten. Ook op Taiwan trekken meer en meer jongeren voor werk naar de stad. Het lichtpuntje aan de horizon is dat oolong thee het enige type thee is die op een kleine schaal economisch aantrekkelijk geproduceerd kan worden. De 6.000 plantages in eigendom van families kunnen oolong thee blijven produceren zonder het verlies in volume te merken. Een groot verschil met de grotere commerciële plantages.

Theeregio’s Formosa

Chiayi

Aan de westkust van het eiland ligt de gemeente Chiayi County, die ver doorloopt tot de binnenlanden. Zoals veel gebieden van Taiwan kent het klimaat in Chianyi County een erg hoge luchtvochtigheid met veel neerslag. Hierbij valt de meeste neerslag in de hoger gelegen gebieden. Het klimaat wijzigt dramatisch naar gelang de hoogte, variërend van tropisch en subtropisch tot een koeler klimaat in de hoger gelegen gebieden.

Chiayi County is ook de plek van Ali shan, oftewel berg Ali, welke beroemd is voor de hoge bergoolongs. Ali shan oolong is een van de meest bekende oolong theeën in Taiwan. Ali shan oolong is echter niet hetzelfde als Li shan oolong. Li shan oolong (peer berg) ligt in de gemeente Taichung County, een gemeente verder noordwaarts.

Taichung

Taichung County is een gemeente in Taiwan en strekt zich voornamelijk uit van oost naar west met een smalle landtong die de westkust aanraakt, ver over het midden van Taiwan. In december 2010 werd de gemeente samengevoegd met Taichung City, de grootste stad van het gebied. In de theewereld staat de regio echter nog altijd bekend als Taichung County. In het oosterse deel van de Taichung County is de Li Shan, de peerberg, te vinden. In de Li Shan regio wordt Li Shan oolong geproduceerd, een hoge bergoolong. De thee is anders dan Ali Shan oolong, welke in Ali Shan geproduceerd wordt in Chiayi County.

Meer over theelanden & veelgestelde vragen

Alle blogartikelen
Top
Oops!
Je bevindt je momenteel op onze consumenten website. Hier vind je bijvoorbeeld producten met de optie voor kleinere afname hoeveelheden. Voor voordelige prijzen ga je naar onze zakelijke website. Maak hieronder een keuze op welke website je verder wilt gaan.