Theeland: Keniaanse thee

6 jun. 2021
3 minuten leestijd
Thee & meer
Blog image

Sinds de introductie in 1903 is thee nooit meer weggeweest uit het oosterse Afrikaanse land. In 1903 werden in Limuru de eerste theestruiken geplant en in de hooglanden van Kericho en Nandi nam de productie tot de jaren ’50 langzaam maar gestaag toe, toen kleine boeren op proef thee gingen verbouwen. Het werd toen ook duidelijk dat thee voor Kenia een belangrijk onderdeel van de economie was geworden. Om de theehandel in goede banen te leiden werd de Tea Board of Kenya opgericht. Met een constante focus op kwaliteit is Kenia uitgegroeid tot een van de voornaamste theeproducenten ter wereld. Kenia is nu, naast dat het de grootste Afrikaanse theeproducent is, het vierna grootste theeproducerend theeland in de wereld.

Smaak van Kenia thee

Thee uit Kenia is een rijke, donkere drank met een volle smaak. De thee is zeer geliefd om de heldere koperen kleur en de kwieke smaak, de levendigheid, de balans in astringentie en tannines die moeilijk te beschrijven is maar meteen herkenbaar zijn als een verfrissende kop thee. De zwarte CTC-theeën bevatten veel puntjes en geven een sterk, rijk vol aftreksel met een bijna zoete geur. CTC-theeën uit Kenia worden meestal verkocht als Kenia-melanges of worden vermengd met thee uit andere gebieden.

Klimaat en thee productie

Het land wordt door midden gedeeld door de evenaar en kent voornamelijk een tropisch klimaat. Het klimaat wordt voor een groot deel beïnvloed door de Indische Oceaan en door de evenaar. Kenia kent naast een tropisch klimaat ook steppes, relatief kleine woestijnen in de lager gelegen gebieden en bergbossen in de hoger gelegen gebieden. Een groot deel van Keniaas klimaat is te droog om thee te kunnen verbouwen. De theegroeiende regio’s van Kenia zijn dan ook voornamelijk geconcentreerd in de hoger gelegen gebieden doordat hier meer regen valt en het koeler is. De meeste neerslag valt in het westen van het land, met ook een aantal natte gebieden in het centrale gedeelte van het land.

Theeregio´s Kenia

De voornaamste theegebieden liggen in de Keniaanse Hooglanden, een gebied dat in hoogte varieert van 1.665 tot 3.000 meter en waar de struiken door de overdadige regenval kwalitatieve bladeren opleveren. Hoewel Kenia over het algemeen te droog is voor het kweken van gewassen, profiteren de bergen van de warme vochtige lucht die opstijgt van het Victoria-meer en op grotere hoogte als regen naar beneden valt. Thee kan het hele jaar door geplukt worden, maar de beste thee wordt eind januari tot begin februari en in juli geoogst.

Kericho regio

Kericho is een district in het zuidwesten van Kenia, aan de westkant van de Rift Valley provincie en tegen de grens van de Nyanza provincie. In tegenstelling tot de grote droge gedeeltes van Kenia ligt Kericho op grote hoogte en kent het gebied extreem veel neerslag, ook dagelijks zonder droogtes. De klimaatomstandigheden en de hoogte zorgen voor ideale omstandigheden. In de regio is een groot gedeelte van de Keniaanse thee-industrie te vinden.

Nandi regio

Nandi is een district in de Rift Valley provincie. Het grootste gedeelte van het Nandi district is bedekt met de Nandi heuvels, een regio belangrijk in de Keniaanse thee productie. De thee staat centraal in de lokale economie. Nandi is ook beroemd voor de thuishaven van vele beroemde Keniaanse marathonlopers. Het klimaat in Nandi kent een bimodaal nat-droog neerslagpatroon, met een nat seizoen nabij de equinoxen, wanneer de zon verder van de evenaar staat.

Bijzondere thee, speciale thee en single plantage thee

Kenia levert voornamelijk orthodoxe thee, hetzij full leaf dan wel broken als ook CTC thee voor de productie van thee voor theebuiltjes. Ondanks dat het een grote speler is op de wereldmarkt, staat Kenia niet meteen bekend als het theeland bij uitstek. Dit komt doordat het theeland voornamelijk zwarte thee in bulk produceert voor Unilever Lipton. Met de investeringen in onderzoek en de ontwikkeling van nieuwe variëteiten, worden er nu ook (op kleine schaal) groene theewitte thee of zelfs nog bijzondere nieuwe stijlen zoals witte matcha geproduceerd. Kenia is bovendien de plek waar er veel geëxperimenteerd wordt met nieuwe variëteiten van de theeplant. Een goed voorbeeld hiervan is paarse thee, een theeplant rijk aan de paarsgekleurde anthocyaan, dezelfde pigmenten die ook in bosbessen en frambozen voorkomen.

Meer over theelanden & veelgestelde vragen

Alle blogartikelen
Top
Oops!
Je bevindt je momenteel op onze consumenten website. Hier vind je bijvoorbeeld producten met de optie voor kleinere afname hoeveelheden. Voor voordelige prijzen ga je naar onze zakelijke website. Maak hieronder een keuze op welke website je verder wilt gaan.