Groene thee

Een millenniumoude geschiedenis hebben de Chinezen een schat aan kennis en ervaring met groene thee opgeleverd. Het is dan ook niet verwonderlijk dat in elke provincie wel groene thee wordt verbouwd, met alle verschillende groene theesoorten tot gevolg.

Voor hoge kwaliteit groene thee worden slechts het topje en de eerste twee theeblaadjes geplukt en verwerkt. Na witte thee worden de bladeren van groene thee het minst bewerkt.

Groene thee gaat in één dag door een driestapsproces van stomen, rollen en verhitten. Door het verwerkingsproces worden de bittere componenten verwijderd en wordt de fijne kwaliteit naar boven gehaald. Het stomen (of verhitten) gebeurd meteen na de oogst.

Door de theebladeren te stomen of te verhitten in een hete pan, worden de bladeren zacht en plooibaar.

De plotse verhitting stopt de enzymen te oxideren. De bladeren worden gerold op verwarmde platen om de vochtigheid terug te dringen. Hierna worden de theebladeren voorzichtig verwarmd zodat de bladeren drogen tot ze nog slechts 2% vochtigheid bevatten.

Groene thee zetten: hoe doe je het thuis?

Om het meeste plezier uit een fijne thee te halen, zet groene thee dan met veel zorg. Om groene thee te zetten raden we onderstaand stap-voor-stap proces aan voor het zetten van thee.

Groene thee zetten begint met water – vers, koud water. Na de thee zelf is water hét element met een doorslaggevende invloed op de uiteindelijke smaak. Het is dan ook aangeraden om uit te wijken naar gefilterd of bronwater wanneer kraanwater niet aan de wensen voldoet. Vul bij voorkeur een ketel met koud, vers water en verwarm het water tot net voor kookpunt. Hiermee voorkom je dat de groene theebladeren verbranden bij het opschenken. Het is erg belangrijk dat de theebladeren niet te snel afkoelen bij het inschenken. Verwarm daarom de theepot door deze met heet water door te spoelen. Vul ongeveer één afgestreken theelepel (± 2-5 gram) met losse thee per kop. Plaats de thee in de theepot of in het theefilter. Giet het water over de groene theebladeren, deksel erop en laat de groene thee trekken. Elke thee kent zijn eigen specifieke trektijd voor het zetten. Over het algemeen valt deze voor groene thee ongeveer tussen 2-4 minuten. Experimenteer om jouw smaak te ontdekken. Verwijder het theefilter of de bladeren uit de theepot. Giet de hete thee in een kop en laat het een moment tot rust komen. Proef. Laat de groene thee in de mond rollen. Geniet van het subtiele, complexe karakter. Geniet van groene thee!

Hoe herken ik de beste groene thee?

Groene losse thee wordt beoordeeld op smaak, productieafkomst en op welke manier het bewerkt of geplukt is. Dit beoordelingssysteem verschilt per regio. Alle groene losse theeën passen min of meer in onderstaande landen die we gebruikt hebben als voorbeeld. We hebben gekeken naar Japan, China en India.

Japan

De Japanners gebruiken de volgende methode om hun losse thee te beoordelen. Van goede naar slechte kwaliteit: Extra Choicest, Choice, Finest, Fine, Good Medium, Medium, Good Common, Common, Nubs, Dust and Fannings.

China

De Chinezen gebruiken de volgende methode om hun losse thee te beoordelen. Van goede naar slechte kwaliteit: Gunpowder, Imperial, Young Hyson, Hyson Twanky, Hyson Skin and Dust.

India

De Indiërs gebruiken een synomiem systeem aan de Chinezen. Ze gebruiken de volgende methode om hun losse thee te beoordelen. Van goede naar slechte kwaliteit: a.o. Fine Young Hyson, Young Hyson, Hyson No. 1, Hyson, Soumee, Fannings, Dust.

Secties: Thee
Top
Oops!
Je bevindt je momenteel op onze consumenten website. Hier vind je bijvoorbeeld producten met de optie voor kleinere afname hoeveelheden. Voor voordelige prijzen ga je naar onze zakelijke website. Maak hieronder een keuze op welke website je verder wilt gaan.