Veelgestelde vragen over Matcha

16 jan. 2022
5 minuten leestijd
Thee & meer
Blog image

We ontvangen over Matcha vaak vragen. Daarom hebben we een blog gemaakt met daarin alle antwoorden op de veelgestelde vragen rondom Matcha. 

Wat is Matcha thee?

Matcha thee wordt gemaakt van 100% groene theebladeren welke worden vermalen tot Matcha poeder. Wat Matcha thee speciaal maakt is dat deze Japanse thee twee weken voor het plukken wordt geteeld in de schaduw. Hierdoor gaat de theeplant in de overdrive, waardoor de productie van voedingsstoffen sterk toeneemt. Daarnaast, doordat de groene theebladeren volledig vermalen worden tot fijn poeder welke oplost in je theekop, krijg je alle voedingsstoffen binnen. Dit maakt Matcha extra gezond.

Hoeveel Matcha thee mag ik drinken per dag?

De meerderheid van de Matcha gebruikers nuttigt 1 tot 2 porties Matcha per dag (1 gram per portie). Dit staat gelijk aan de gezondheidsvoordelen van 10 tot 20 koppen groene thee. In principe is er geen maximum qua hoeveel Matcha je per dag mag drinken. Wel is het aan te raden om sowieso niet meer dan 3-5 porties Matcha thee per dag te drinken in verband met de cafeïne in Matcha. 

Omdat Matcha je energieniveau verhoogd gedurende een periode van 4 tot 6 uur is het aan te raden Matcha niet te drinken in de uren voordat je gaat slapen.

Hoe smaakt Matcha?

Er is een duidelijk verschil in smaak en voedingstoffen tussen Ceremoniële Matcha en culinaire Matcha. Culinaire Matcha is in principe bedoeld om mee te koken en niet om puur te drinken, omdat deze bitter zal smaken.

De smaak van Ceremoniële Matcha is complex om te omschrijven. Het is een rijke, aromatische, plantaardige smaak. Daarnaast heeft Matcha een zoete nasmaak. En wanneer Matcha bereidt wordt met de Matcha klopper heeft Matcha een volle smaak. 

Matcha drinken is te vergelijken met een glas rode wijn of donkere chocolade, hoe vaker je het drinkt, hoe meer je smaakpupillen getriggerd worden en des te verslavender Matcha wordt. Let wel op dat de smaak van Matcha afhankelijk is van de bereidingswijze, de hoeveelheid Matchapoeder gebruikt per portie en de temperatuur van het water. 

Hoe kan ik Matcha bereiden?

Een portie Matcha kan variëren van 1 theelepel tot 1 eetlepel poeder. Traditioneel wordt Matcha opgeklopt tot een schuimig drankje in een theekom. Het opkloppen gebeurt in zigzaggende bewegingen met behulp van een bamboe garde, ook wel Chasen genoemd. 

  • Bepaal de gewenste hoeveelheid Matcha en schep dit op met een matcha lepel Chashaku 
  • Beweeg de matcha thee naar een van onze matcha kommen;
  • Voeg water toe welke tot net onder het kookpunt is opgewarmd;
  • Klop krachtig in een zigzag beweging met een matcha klopper Chasen;
  • Herhaal dit tot er schuim ontstaat;
  • Geniet van je matcha thee!

Alle accessoires voor het bereiden van Matcha zijn te vinden onder matcha accessoires. Hier vind je ook matcha sets, inclusief klopper. We adviseren om voor je eerste kop Matcha te beginnen met 1 theelepel Matcha en de hoeveelheid Matcha te verhogen naar smaak. 

Matcha smaakt ook erg lekker met koud water. Bijvoorbeeld als een Iced Matcha Cocktail.

Daarnaast is Matcha poeder ook ideaal om mee te koken. Een voorbeeld van een Matcha poeder recept vind je hier: Energieballetjes recept met Matcha poeder en cacao

Matcha set

Ik heb geen Matcha klopper. Hoe kan ik Matcha thee bereiden?

Doe 1 theelepel (of naar wens iets meer tot maximaal 1 eetlepel) Matchapoeder in een kom/theekop en voeg hier 1 theelepel heet water aan toe (geen kokend water). Roer dit tot er een gladde pasta ontstaat. Vul vervolgens de kom/theekop met heet water en geniet. Let wel op dat wanneer je de Matcha klopper niet gebruikt de schuimige laag ontbreekt, evenals de volle Matcha smaak. Soms lukt het om deze schuimige laag te evenaren met een blender. Let wel op, niet elke blender kan tegen hete dranken! Kijk dit voor de zekerheid eerst even na in de gebruiksaanwijzing van je blender. 

Verkopen jullie ook Matcha in theezakjes?

Wij bieden geen theezakjes aan met Matcha. Omdat Matcha voor 100% bestaat uit vermalen theebladeren is het aan te raden om pure Matcha volledig te laten oplossen in het water. Dit lukt het beste wanneer de Matcha los in de kom/theekop wordt bereidt. Dit komt zowel de smaak als de voedingswaarde van Matcha ten goede. 

Waarom is Matcha thee relatief duur?

Matcha wordt nog altijd op de ambachtelijke, arbeidsintensieve manier geproduceerd. Dit betekent onder andere dat veel theebladeren voor Matcha geheel met de hand geplukt worden. Ook is nauw toezicht op de teelt en het sorteren van de Matcha theebladeren een arbeidsintensief proces. Daarnaast wordt Matcha in relatief beperkte hoeveelheden verwerkt, omdat de theeplanten door de teeltwijze met dekzeilen verzwakt raken en een langere herstelperiode nodig hebben. Tot slot wordt bijna 99% van de Matcha geproduceerd in Japan ook geconsumeerd in Japan. Hierdoor blijft slechts een beperkt aanbod beschikbaar voor de export. 

Gelukkig is Matcha gezond, één portie Matcha thee staat gelijk aan de gezondheidsvoordelen van 10 koppen groene thee. Kortom, mocht je Matcha drinken voor de gezondheidsvoordelen, dan valt de prijs ten opzicht van groene thee mee. 

Hoe moet ik Matchapoeder bewaren?

Voor Matcha is het belangrijk om deze op een donkere, droge, koele plek te bewaren. Wanneer je je Matcha geregeld gebruikt, kan Matcha goed op kamertemperatuur bewaard worden. Mocht je de Matcha langer dan een maand ‘vers’ willen houden, bewaard de Matcha dan in de koelkast of zelfs in de vriezer. Lees ook onze blog over perfect thee bewaren.

Matcha bevat L-theanine en EGCG's, wat zijn dit?

L-theanine en EGCG’s zijn natuurlijke chemische verbindingen. L-theanine helpt om je cognitieve functies te verbeteren evenals je mentale focus. Ook kan L-theanine je bloeddruk verlagen en je immuniteit versterken. EGCG’s zijn krachtige antioxidanten welke onder andere je fysieke uithoudingsvermogen verbeteren en je stofwisseling verhogen.  

Bevat Matcha cafeïne? 

Ja, één theelepel Matcha bevat tussen de 29 tot 37 milligram cafeïne. Dit is minder cafeïne dan een kopje koffie, maar meer dan een kop groene thee. Dit maakt Matcha een uitstekend alternatief voor koffie in de ochtend en in de middag. Lees ook onze blog over thee & cafeïne.

Mis je nog een Matcha gerelateerde vraag? Laat het ons weten, dan zoeken wij voor jou het antwoord!

Alle blogartikelen
Top
Oops!
Je bevindt je momenteel op onze consumenten website. Hier vind je bijvoorbeeld producten met de optie voor kleinere afname hoeveelheden. Voor voordelige prijzen ga je naar onze zakelijke website. Maak hieronder een keuze op welke website je verder wilt gaan.