Weet dat groene thee cafeïne bevat, ontdek hoe dit te verminderen!

20 dec. 2020
7 minuten leestijd
Thee & meer
Blog image

Wist je al dat groene thee cafeïne bevat? Ja, er zit cafeïne in groene thee, zij het minder dan oolong, zwarte thee, koffie, maar weer meer dan witte thee. De hoeveelheid cafeïne in groene thee varieert van soort tot type. Een kop groene thee kan van 15 mg tot zelfs 75 mg cafeïne bevatten, of zelfs nog meer bij sommige types Matcha groene thee. Al zal het gemiddelde ergens rond 25-40 mg cafeïne liggen. Er zijn veel verschillende factoren die de hoeveelheid cafeïne in thee bepalen. Er zijn gelukkig ook een aantal technieken om de hoeveelheid groene thee te verminderen in je groene thee.

Drink thee van twijgjes. Thee gemaakt van twijgjes bestaat uit de steeltjes, twijgjes en nerven van het theeblad. De twijgjes zijn van nature laag in cafeïne. Populaire thee van twijgjes zijn Kukicha en Houjicha.

Kukicha
Ondank de omvang van Japan is geschikte landbouwgrond erg schaars. Hierdoor is het voor Japanse theeboeren noodzakelijk om de opbrengst uit de theestruiken van de bestaande landbouw te maximaliseren. Dit levert bijzondere theesoorten op, uniek voor Japan. Een voorbeeld is Kukicha thee, gemaakt van de twijgjes, steeltjes en nerven van het theeblad. In het Japans betekent ‘Kuki’ steel en ‘cha’ staat voor thee. Doordat de thee alleen de twijgjes, nerven en steeltjes bevat is het gehalte cafeïne en tannine erg laag. In Japan wordt Kukicha voornamelijk door kinderen gedronken.

Drink groene thee die niet in de schaduw heeft gegroeid. Matcha en Gyokuro bevatten van nature veel cafeïne omdat ze in de schaduw worden verbouwd. Thee verbouwd in de schaduw reageert door het tekort aan zonlicht door meer chlorofyl en andere chemische verbindingen te produceren, waaronder cafeïne.

Vermijd groene thee in poeder vorm. De hoeveelheid cafeïne in groene thee neemt sterk toe als de thee in poedervorm is. Tot poeder vermalen groene thee zoals Matcha worden namelijk gedronken als een suspensie in plaats van een aftreksel. Een suspensie is een mengsel van twee stoffen waarvan de ene stof in zeer fijne deeltjes is gemengd met een andere stof en het mengsel zich niet laat scheiden. Voorbeelden van suspensie zijn roomijs (ijs en room), verf (kleurstoffen in water en terpentine) en Matcha. In het geval van Matcha betekent dit dat je de bladeren in feite drinkt in plaats van het aftreksel van theebladeren. Hiermee krijg je elke gram cafeïne binnen die de thee bevat.

Ga voor gedecafeïneerde groene thee. Decaf groene thee is niet hetzelfde als cafeïnevrije thee, maar bevat minder cafeïne dan andere groene thee. Er zijn een aantal verschillende manieren om de cafeïne uit de thee te halen. Onder de noemer cafeïne-extractie wordt er meestal de CO2 of de directe methode gebruikt. Welke methode er ook gebruikt wordt, er blijft altijd een (zeer) kleine hoeveelheid achter. Het resterende gehalte cafeïne mag wettelijk niet meer dan 0,1% bedragen, berekend op de droge stof. Dit komt neer op maximaal 1 milligram cafeïne per gram gebruikte (droge) thee.

Drink hele groene theebladeren in plaats van theezakjes. Theezakjes bevatten in het algemeen meer cafeïne dan losse thee. Dit heeft in principe weinig te maken met dat er voor theezakjes een andere kwaliteit wordt gebruikt, maar vooral door de bladgrootte van de thee zelf. Des te kleiner de bladeren, des te sneller geven ze hun inhoudsstoffen vrij. Waaronder dus cafeïne.

Drink minder ‘tippy’ groene thee. Theeknoppen of ‘tips’ bevatten normaliter meer cafeïne dan oudere, meer volwassen theebladeren. Om deze reden bevat thee geoogst in de lente (zoals Shincha) vaak (maar niet altijd) meer cafeïne dan laat geoogste thee (zoals Bancha).

Drink melanges met groene thee. Gemelangeerde groene thee, zoals half-om-half citroengras en groene thee of munt en groene thee, bevat normaliter de helft aan cafeïne dan de ongemelangeerde tegenhanger.

Zet groene thee op de juiste manier. Het cafeïnegehalte in groene thee varieert afhankelijk van factoren zoals de zettijd en de hoeveelheid theeblaadjes. Veel mensen gebruiken kokend water om groene thee mee te zetten of laten groene thee langer dan drie of vier minuten trekken. Hierdoor neemt de hoeveelheid cafeïne in de kop thee toe. Gebruik in plaats hiervan bijna-kokend water en laat de thee tussen de 30 seconden tot drie minuten trekken. De meest optimale trektijd ligt vaak tussen de 1½ – 3 minuten.

Nu je weet dat groene thee cafeïne bevat en hoe je weet hoe je dit kan verminderen is het belangrijk om te beseffen dat groene thee vooral gezond is. Het drinken van groene thee heeft een aantal verschillende voordelen voor de gezondheid. Naast de vitamines, antioxidanten en mineralen kan groene thee ook helpen met gewichtsverlies.

Hoeveel cafeïne in groene thee?

Groene thee bevat cafeïne, maar de exacte hoeveelheid kan variëren afhankelijk van verschillende factoren, zoals de specifieke soort groene thee, de bereidingsmethode en de zettijd. Over het algemeen bevat groene thee echter minder cafeïne dan koffie, maar daarover later meer (zie verder hier beneden). Vaak komen we namelijk de termen "theïne" en "cafeïne" inwisselbaar tegen. Deze termen worden vaak in verband gebracht met thee en koffie, maar wat is nu eigenlijk het verschil tussen theïne en cafeïne? 

Kort uitgelegd, theïne en cafeïne zijn eigenlijk dezelfde stof, namelijk een natuurlijke stimulerende stof die voorkomt in bepaalde planten, waaronder de theeplant (Camellia sinensis). Het verschil zit hem voornamelijk in de bron van de stof en de context waarin het wordt gebruikt. De term "theïne" werd historisch gezien gebruikt om de cafeïne in thee aan te duiden, terwijl "cafeïne" werd gebruikt voor de stof die voorkomt in koffie en andere planten. Later is echter wetenschappelijk vastgesteld dat de chemische structuur van cafeïne in zowel thee als koffie identiek is. Dus in feite is er geen verschil tussen theïne en cafeïne.

Hoeveel cafeïne in 1 kop groene thee?

Groene thee cafeïne staat bekend om zijn subtiele stimulatie, die een natuurlijke en langdurige energieboost geeft. Zoals gezegd, de exacte hoeveelheid kan variëren afhankelijk van verschillende factoren, zoals de specifieke soort groene thee, de bereidingsmethode en de zettijd. Over het algemeen bevat groene thee echter minder cafeïne dan koffie. Gemiddeld bevat een kopje groene thee van ongeveer 250 ml ongeveer 20-30 milligram cafeïne. Hier is een voorbeeld van een tabel met verschillende soorten groene thee gerangschikt op het geschatte cafeïnegehalte per kop thee.

Thee Cafeïne per kop thee (mg/250 ml)
Koffie (gefilterd)* 95-165
Matcha 70-80
Yerba Maté* 30-50
Sencha 20-30
Gyokuro 20-30
Dragonwell / Lung Ching 15-25
Gunpowder 15-25
China Jasmine 10-20
Bancha 10-20
Kukicha 5-15
Hojicha 5-10
Genmaicha 5-10
Chocolademelk (met cacao)* 2-7
Kruidenthee (kamille)* Cafeïnevrij

Houd er rekening mee dat deze cafeïnegehaltes schattingen zijn en kunnen variëren afhankelijk van factoren zoals watertemperatuur, de trektijd en de specifieke thee.

Welke groene thee heeft geen cafeïne?

Verschillende soorten groene thee variëren in cafeïnegehalte. Als je op zoek bent naar groene thee met een lager cafeïnegehalte, zijn er enkele opties die je kunt overwegen:

  1. Kukicha: Kukicha is een soort Japanse groene thee die wordt gemaakt van twijgjes en stelen van de theeplant, in plaats van de bladeren. Deze unieke productiemethode zorgt ervoor dat kukicha van nature een zeer laag cafeïnegehalte heeft. Kukicha kent een milde smaak gekenmerkt door een delicate balans van zoetheid, lichte umami-tonen en een geroosterde aroma's.

  2. Hojicha: Houjicha is een Japanse groene thee die wordt gemaakt door de theebladeren te roosteren. Het roosterproces vermindert het cafeïnegehalte en resulteert in een mildere smaak. Houjicha bevat over het algemeen minder cafeïne dan andere groene theesoorten.

  3. Genmaicha: Genmaicha is een mix van groene thee en geroosterde bruine rijst. De toevoeging van de geroosterde rijst zorgt voor een unieke smaak en verlaagt ook het cafeïnegehalte. Genmaicha staat bekend om zijn milde en nootachtige aroma.

  4. Witte thee: Hoewel witte thee technisch gezien geen groene thee is, wordt het vaak als een variant ervan beschouwd. Witte thee wordt gemaakt van jonge theebladeren en knoppen die minimaal zijn geoxideerd. Het cafeïnegehalte van witte thee is over het algemeen lager dan dat van groene thee.

  5. Decaf groene thee: Als je gevoelig bent voor cafeïne of helemaal geen cafeïne wilt consumeren, kun je kiezen voor cafeïnevrije groene thee. Decaf groene thee wordt dusdanig verwerkt zodat het cafeïnegehalte afneemt tot bijna 0, terwijl de smaak en andere voordelen behouden blijven.

Welke groene thee kun je onbeperkt drinken?

Hoewel de meeste groene theesoorten minder cafeïne bevatten in vergelijking met andere soorten thee, bevatten alle theesoorten van nature een bepaalde hoeveelheid cafeïne. Om de inname van cafeïne zoveel mogelijk te beperken zijn kukicha en genmaicha een goede oplossing. Naast het lagere cafeïnegehalte geeft kukicha bijvoorbeeld bovendien een milde smaak, wat het een makkelijk doordrinkbare thee maakt. Naast kukicha is ook genmaicha een zeer geschikte optie voor een thee. Naast cafeïne zijn er ook andere redenen waarom je deze groene thee onbeperkt kan drinken. We hebben een paar redenen waarom thee net zo goed is als water, op een rij gezet:

  1. Calorievrij: De meeste groene theeën bevatten geen calorieën, wat betekent dat je ze kunt drinken zonder je zorgen te maken over het toevoegen van extra calorieën. Zorg er wel voor dat je geen suiker, honing of melk toevoegt, omdat dit de calorie-inname verhoogt.
  2. Hydratatie: Hoewel water de beste drank is om gehydrateerd te blijven, kan thee ook bijdragen aan je dagelijkse vochtinname. Het bevat water en kan helpen om je vochtbalans op peil te houden.
  3. Natuurlijke ingrediënten: Thee, vooral groene en kruidentheeën, bevatten alleen natuurlijke ingrediënten die gunstig kunnen zijn voor je gezondheid.
  4. Smaakvariatie: Thee komt in verschillende smaken en aroma's, dus er is een grote kans dat je een thee kunt vinden die je lekker vindt. Experimenteer met verschillende soorten thee om te ontdekken welke smaken je aanspreken.
  5. Verzadiging: Het drinken van warme thee kan een gevoel van verzadiging geven, waardoor je mogelijk minder trek hebt in snacks. 
Alle blogartikelen
Top
Oops!
Je bevindt je momenteel op onze consumenten website. Hier vind je bijvoorbeeld producten met de optie voor kleinere afname hoeveelheden. Voor voordelige prijzen ga je naar onze zakelijke website. Maak hieronder een keuze op welke website je verder wilt gaan.