Voor 15.00 uur besteld, dezelfde dag verstuurd
Gratis verzending vanaf €29
Niet goed, geld terug

Een millenniumoude geschiedenis hebben de Chinezen een schat aan kennis en ervaring met groene thee opgeleverd. Het is dan ook niet verwonderlijk dat in elke provincie wel groene thee wordt verbouwd, met alle verschillende groene theesoorten tot gevolg.

Voor hoge kwaliteit groene thee worden slechts het topje en de eerste twee theeblaadjes geplukt en verwerkt. Na witte thee worden de bladeren van groene thee het minst bewerkt.

Groene thee gaat in één dag door een driestapsproces van stomen, rollen en verhitten. Door het verwerkingsproces worden de bittere componenten verwijderd en wordt de fijne kwaliteit naar boven gehaald. Het stomen (of verhitten) gebeurd meteen na de oogst.

Door de theebladeren te stomen of te verhitten in een hete pan, worden de bladeren zacht en plooibaar.

De plotse verhitting stopt de enzymen te oxideren. De bladeren worden gerold op verwarmde platen om de vochtigheid terug te dringen. Hierna worden de theebladeren voorzichtig verwarmd zodat de bladeren drogen tot ze nog slechts 2% vochtigheid bevatten.

Groene thee zetten: hoe doe je het thuis?

Om het meeste plezier uit een fijne thee te halen, zet groene thee dan met veel zorg. Om groene thee te zetten raden we onderstaand stap-voor-stap proces aan voor het zetten van thee.

  • Groene thee zetten begint met water – vers, koud water. Na de thee zelf is water hét element met een doorslaggevende invloed op de uiteindelijke smaak. Het is dan ook aangeraden om uit te wijken naar gefilterd of bronwater wanneer kraanwater niet aan de wensen voldoet.
  • Vul bij voorkeur een ketel met koud, vers water en verwarm het water tot net voor kookpunt. Hiermee voorkom je dat de groene theebladeren verbranden bij het opschenken.
  • Het is erg belangrijk dat de theebladeren niet te snel afkoelen bij het inschenken. Verwarm daarom de theepot door deze met heet water door te spoelen. Vul ongeveer één afgestreken theelepel (± 2-5 gram) met losse thee per kop. Plaats de thee in de theepot of in het theefilter.
  • Giet het water over de groene theebladeren, deksel erop en laat de groene thee trekken. Elke thee kent zijn eigen specifieke trektijd voor het zetten. Over het algemeen valt deze voor groene thee ongeveer tussen 2-4 minuten. Experimenteer om jouw smaak te ontdekken.
  • Verwijder het theefilter of de bladeren uit de theepot. Giet de hete thee in een kop en laat het een moment tot rust komen.
  • Proef. Laat de groene thee in de mond rollen. Geniet van het subtiele, complexe karakter. Geniet van groene thee!

Hoe herken ik de beste groene thee?

Groene losse thee wordt beoordeeld op smaak, productieafkomst en op welke manier het bewerkt of geplukt is. Dit beoordelingssysteem verschilt per regio. Alle groene losse theeën passen min of meer in onderstaande landen die we gebruikt hebben als voorbeeld. We hebben gekeken naar Japan, China en India.

Japan

De Japanners gebruiken de volgende methode om hun losse thee te beoordelen. Van goede naar slechte kwaliteit: Extra Choicest, Choice, Finest, Fine, Good Medium, Medium, Good Common, Common, Nubs, Dust and Fannings.

China

De Chinezen gebruiken de volgende methode om hun losse thee te beoordelen. Van goede naar slechte kwaliteit: Gunpowder, Imperial, Young Hyson, Hyson Twanky, Hyson Skin and Dust.

India

De Indiërs gebruiken een synomiem systeem aan de Chinezen. Ze gebruiken de volgende methode om hun losse thee te beoordelen. Van goede naar slechte kwaliteit: a.o. Fine Young Hyson, Young Hyson, Hyson No. 1, Hyson, Soumee, Fannings, Dust.

Groene thee kopen? Ontdek het fantastische assortiment losse thee van Evans & Watson! 

Een millenniumoude geschiedenis hebben de Chinezen een schat aan kennis en ervaring met groene thee opgeleverd. Het is dan ook niet verwonderlijk dat in elke provincie wel groene thee wordt verbouwd, met alle verschillende groene theesoorten tot gevolg. Voor hoge kwaliteit groene thee worden slechts het topje en de eerste twee theeblaadjes geplukt en verwerkt. Na witte thee worden de bladeren van groene thee het minst bewerkt.

Groene thee wordt door verschillende generaties over de wereld geconsumeerd om een aantal redenen, van hydraat tot genieten. De camelia sinensis – de theeplant – komt van nature voor in de regenachtige gebieden in Zuidoost Azië, in het bijzonder in de Fujian

Hoe kies ik de beste groene thee?
Voor groene thee kopen zijn er veel verschillende types groene thee om uit te kiezen. Het vinden van kwalitatieve, verse groene thee is begint bij je eigen voorkeur. Om deze te ontdekken is het devies om verschillende groene thee te proberen en deze te vergelijken. Neem voor het kiezen van de beste groene thee een aantal uitgangspunten in overweging, zoals het land van herkomst, puur of melange, plukseizoen of verwerkingsmethode in mee.

Mocht je het nog niet zeker weten, probeer dan onze groene thee proefpakket. Wees niet bang om vragen te stellen – het vinden van goede groene thee is een complex proces. We’ve been there too!.

provincie. Voldoende vruchtbare grond heeft er voor gezorgd dat Fujian een van de grootste theeleverende gebieden in China is. Vandaag de dag wordt thee echter door zo’n beetje heel Azië verbouwd, bepaalde delen van Afrika en in het Midden Oosten. Groene thee kopen? Maak een keuze in ons assortiment groene thee.

Wat is groene thee?

Groene thee is het type thee dat geoogst wordt en dan snel gepreserveerd wordt. Waar zwarte theebladeren de ruimte krijgen om te oxideren na de pluk, worden groene theebladeren meteen verhit om oxidatie te voorkomen. Groene thee wordt of met stoom of droge lucht (geroosterd in een (wok)pan) verwerkt. De verwerking verschilt per type thee, waaronder zwarte thee, oolong thee, witte thee en pu erh.

Groene thee: China versus Japan?

Zoals gezegd, groene thee wordt gemaakt van ongefermenteerde theebladeren, welke na de pluk meteen verwelkt worden. Hierdoor blijven de sappen en enzymen in de theebladeren. Wat is groene thee – niet meer dan dat? Wat is dan het verschil tussen groene Chinese thee en groene Japanse thee? Het proces van oxidatie kan op een aantal manieren worden gestopt.

Groene thee: China
De traditionele manier is om de theebladeren in een grote wok te verhitten. Het vakmanschap wat hierbij om de hoek komt kijken, komt zeer precies omdat de theebladeren continue moeten bewegen om te voorkomen dat ze verbranden. Het verhitten van de theebladeren doodt de enzymen, waardoor oxidatie voorkomen wordt. De bladeren worden vervolgens gerold en gaan door het verdere verwerkingsproces – overeenkomend met andere theesoorten.

Groene thee: Japan
Een andere manier om de oxidatie te voorkomen is door de theebladeren te verhitten, maar dan door ze te stomen. Dit is een veelgebruikte techniek in Japan, waar de theebladeren door een grote cilinder worden geheeld waar stoom met hoge druk de theebladeren worden verhit. De theebladeren zijn hier slechts een aantal seconden, net genoeg om de enzymen te doden. Het grote verschil ontstaat in het smaakprofiel. De verhitte theebladeren via een wok creëren een zoetere smaak terwijl de Japanse methode een meer hartige, grassige smaak geven.

De kleur van groene thee
De bladeren krijgen niet evenveel tijd om te oxideren. Zo krijgen groene en witte thee minder tijd dan bijvoorbeeld zwarte thee, waardoor de kleur van de bladeren groen blijft.

Wat is groene thee – mythe versus waarheid

Mythe: groene thee komt van de groene theeplant.
Dit is niet het geval. Echte groene thee komt – gelijk aan de andere theesoorten – van een en dezelfde plant, namelijk de camelia sinensis. Het verschil ontstaat door verschillen in verwerking van de geplukte theebladeren.

Mythe: groene thee is geen thee. 
Groene thee is wel degelijk een thee. Thee is afkomstig van de camelia sinensis – de originele theeplant. Door een andere verwerking ten opzichte van andere theesoorten ontstaat de specifieke smaak waar we zo van zijn gaan houden.

Mythe: groene thee wordt alleen verbouw in China. 
Groene thee wordt voornamelijk verbouwd in China – 80% van de meest beroemde theeën komen hier vandaan. Er is echter ook zeer lekkere echte groene thee beschikbaar die niet uit China komt, maar uit bijvoorbeeld Zuid India, Korea, Vietnam, Japan of uit de Assam regio. De expertise zit echter voornamelijk in China, waar het al duizenden jaren wordt verbouwd.

Hoe smaakt groene thee?

Mensen zeggen vaak tegen ons dat ‘groene thee bitter smaakt’ omdat ze denken dat groene thee bitter en grassig smaakt. Voor een aantal is dit simpelweg een kwestie van smaak. Bij andere mensen komt dit voornamelijk door hun ervaring met inferieure groene thee – in tegenstelling tot hun mening over goede groene thee.

Afhankelijk van waar de thee verbouwd is, hoe deze verwerkt is, wanneer geoogst, etc., goede groene thee bevat een spectrum aan verschillende smaken. Veel gebruikte beschrijvingen voor verse groene thee zijn zoet, bitterzoet, nootachtig, vegetatief, boterachtig, bloemig, fruitig en oceaantonen. Gestoomde groene thee neigt meer richting bitterzoet (nasmaak in het bijzonder), terwijl andere meer richting zoet neigen.

Wat maakt groene thee bijzonder?
Simpel. De bladeren krijgen niet de kans om te oxideren zoals zwarte thee die kans wel krijgt. Hierdoor behouden de theebladeren hun groene kleur. Tijdens oxidatie komen enzymen in aanraking met zuurstof waardoor de theebladeren bruin kleuren en hun smaakprofiel ontwikkelen die in zwarte thee te herkennen is. Door de theebladeren eerst voorzichtig te verhitten wordt dit chemische proces gestopt en houden we groene thee over.

Groene thee zetten

Elke thee en theedrinker kent voor het zetten van groene thee zijn eigen trektijden en watertemperatuur. Over het algemeen echter is groene thee zetten gemakkelijk.

  • Vol de ketel met 200ml vers water en verwarm net tot voor kookpunt
  • Laat de losse thee tussen 2 tot 4 minuten trekken
  • Experimenteer om jouw favoriete trektijd te vinden