Waarom smaakt mijn thee niet?

8 aug. 2021
2 minuten leestijd
Thee & meer
Blog image

“Er zit haast geen smaak aan”, “ik houd van thee met meer smaak” of “deze thee is gewoon niet lekker” zijn slechts een aantal voorbeelden van opmerkingen wanneer mensen één van de delicatere theeën proberen. Wanneer ik dit hoor gaan bij mij direct de haren omhoog en alle alarmbellen af. Er is namelijk een verschil tussen het vinden van een saaie thee en het vinden van een ‘zwakke’ thee of die smaak ontbeert. Als thee saai is, betekent dit dat de smaak van de thee niet overweldigend is. Je valt er niet van je stoel van. Als je de theesmaak zwak vindt, betekent dit over het algemeen dat er een fout tijdens het zetten is gemaakt.

Er is niet genoeg thee gebruikt
Als je niet genoeg thee gebruikt krijg je vanzelf een zwak smakende thee. Zie het als volgt – stel je voor dat je warme chocolademelk maakt, maar het smaakt wat waterig. Wat is het eerste wat je doet? Dikke kans dat je nog wat cacao toevoegt. Hetzelfde geldt voor thee. Veel mensen realiseren zich echter niet dat hoe meer thee je toevoegt hoe meer smaak de thee zal krijgen.

Dit is voornamelijk belangrijk bij delicate thee
De meer delicate theeën bevatten vaak en veel subtiele, bijna verstopte smaken. Zelfs als de gebruikte hoeveelheid niet overeenkomt met de perfecte hoeveelheid, zul je al snel een aantal subtiele smaken verliezen. Geloof je me niet? Check hoe de Chinezen Gaiwan maken en hoe precies er met de theebladeren wordt omgegaan bij het zetten van Oolong. Filmpje! (https://www.youtube.com/watch?v=E0zp2PdSWvo)

Dus… hoeveel thee gebruik je?
Dit is zowel de lastigste als de makkelijkste vraag van allemaal. Zoals bij zoveel dingen is er geen magische formule. Er spelen zoveel factoren een rol (trektijd, temperatuur, water kwaliteit, etc.) bij het bepalen van de juiste hoeveelheid thee, dat dit alleen achter haalt kan worden door te experimenteren. Is de thee te licht van smaak? Voeg de volgende keer nog een halve (thee)lepel thee toe bij het zetten van een pot thee.

Wat moet ik doen als de thee te bitter wordt?
Als door het toevoegen van thee de thee bitter wordt, neem dan gas terug op de trektijd van de thee. Ik zou beginnen om de trektijd met 30 seconden te verkorten. Als de thee nog steeds te bitter smaakt, verminder dan de trektijd nogmaals met 30 seconden. Net zolang totdat je die lekkere, smaakvolle kop hemels water hebt ontdekt!

Samenvatting
Denk niet dat wanneer thee een zwakke smaak heeft dat dan de thee niet deugt. Door de juiste hoeveelheid thee te gebruiken wordt het voor complexe smaken mogelijk zich te ontwikkelen. Smaken waarvan je het bestaan niet afwist! De volgende keer dat je een delicate thee zet, voeg een extra schep thee toe. Belooft, het zal een wereld van verschil maken.

Alle blogartikelen
Top
Oops!
Je bevindt je momenteel op onze consumenten website. Hier vind je bijvoorbeeld producten met de optie voor kleinere afname hoeveelheden. Voor voordelige prijzen ga je naar onze zakelijke website. Maak hieronder een keuze op welke website je verder wilt gaan.