In een keer, goed uitgelegd: Thee zetten

23 feb. 2020
8 minuten leestijd
Thee & meer
Blog image

Hoe zet je verse thee? Het toevoegen van warm water aan de losse theebladeren kan een precisiewerkje zijn. Het water te heet opdienen kan bijvoorbeeld de theebladeren verbranden, waardoor een bittere thee kan ontstaan. Voor groene- en witte thee mag het water bijvoorbeeld niet op kookpunt zijn. En dan zijn er ook weer per theesoort richtlijnen! Een thermometer bij de hand? Niet nodig! Tijdens het thee zetten temperatuur in de gaten houden kan door goed op het water te letten. Op die manier kan een goede inschatting gemaakt worden van de temperatuur van het water. Volg in eerste instantie voor het zetten van verse thee, eerst altijd de instructies van de verkoper.

Wil je graag ook leren hoe je matcha zetten doet? Lees er hier dan alles over!

Hoe zet ik thee?

Start met koud, vers water. Wanneer het kraanwater kalk bevat en niet voldoet, gebruik dan bronwater. Verhit het verse water door gebruik te maken van een fluitketel. Kook het water langer door wanneer het veel kalk bevat. Doorkoken van het water kan de zuurstofgraad van het water en de smaak echter ook negatief beïnvloeden. Maar daarom een goede, overdachte keuze met wat voor water thee gezet wordt. Gebruik voor het inschenken altijd een voorverwarmde theepot of theekop. Het voor verwarmen zorgt dat de verse thee bij de juiste temperatuur trekt.

De watertemperatuur houdt direct verband met de sterkte van de gezette thee. Hoe kouder het water, hoe slapper de thee. Zwarte thee zijn het sterkst en zijn het heetste water nodig. Witte en delicate groene thee smaken beter wanneer ze gezet worden met water van een lagere temperatuur.

Er zijn verschillende manieren om thee te zetten, waarvan geen enkele fout is, maar hieronder een theezetoverzicht om je op weg te helpen! Om het je makkelijker te maken zijn hieronder de verschillende stappen van verse thee zetten overzichtelijk weergegeven.

  1. Thee zetten begint bij water. Vul bij voorkeur een fluitketel met koud, vers water en verwarm het water tot kookpunt
  2. Vul, afhankelijk van de thee of kruidenmelange, een afgestreken theelepel losse thee voor één theekop of meerdere theelepels voor een theepot
  3. Giet het water over de bladeren, plaats het deksel en laat de thee trekken. De juiste trektijd verschilt per losse thee. Voor groene thee geldt ongeveer 2-3 minuten, voor zwarte thee en kruidenthee geldt ongeveer 4-5 minuten
  4. Haal het thee-ei er uit of houd de losse theebladeren bij het schenken tegen. Enjoy your tea!

Losse thee zetten per theesoort

Als jouw manier van thee zetten niet leidt tot het gewenste resultaat, probeer dan de thee eens te zetten met iets koeler water, kortere of langere trektijd, of met meer of minder theebladeren. Gebruik wanneer je twijfelt koeler water. Terwijl de smaak van

Sterke thee en temperatuur
Watertemperatuur houdt direct verband met de sterkte van de gezette thee. Hoe kouder het water, hoe slapper de thee. Zwarte thee zijn het sterkst en zijn dan ook het heetste water nodig. Witte en delicate groene thee smaken beter wanneer ze gezet worden met water van een lagere temperatuur.

thee door te heet water snel negatief beïnvloed wordt, is dit niet het geval bij water wat een paar graden te koud is. Gekookt water weer laten afkoelen zorgt voor een afname van het zuurstof in het water en verlaagd daarmee de smaak van de thee. Het is daarom beter om het water op te warmen tot de juiste temperatuur, dan het laten afkoelen naar de juiste temperatuur.

Witte thee

Witte thee is een typisch product van China. Net zoals bij groene thee hangt er veel onduidelijkheid om de temperatuur, trektijd en het witte thee zetten in het algemeen. De meeste mensen zullen er mee instemmen dat het zetten van witte thee het water ver onder kookpunt moet zijn en dat hogere temperaturen de thee zal verbranden. Gewoonlijk gebruiken wij water wat rond de 75 °Celcius, wanneer kleine bubbeltjes (ongeveer 3 mm groot) op de bodem van de pan vormen.

Gebruik voor de perfecte kop witte thee ongeveer 1 tot 2 theelepels witte thee. Laat voor de beste smaak de witte theebladeren iets langer trekken. Wij raden om de witte thee ongeveer tussen de 1 en 3 minuten te laten trekken. De thee zal een goudgele kleur krijgen. Als de thee voor een tweede of derde maal gebruikt gebruikt dient te worden, laat dan de witte thee iets langer dan de eerste keer trekken om dezelfde zachte smaak te krijgen.

Groene thee

Hoeveel thee?  
Gewicht (gr.) Koppen
15 5-6
50 20
100 35
125 45
200 75
250 90
400 145
500 180
800 290
1 kg 365

Groene thee maken hoeft helemaal niet ingewikkeld te zijn. Er bestaat veel verwarring over groene thee zetten. Hoe je losse groene thee zet? Hoe warm moet groene thee bijvoorbeeld trekken? Bij een temperatuur van 70 °Celsius? Voor het gemak zijn hier verschillende tips, richtlijnen en manieren om een lekker kopje groene thee te zetten uiteengezet.

Het is belangrijk om te weten dat groene thee absoluut niet tegen tegen kokend water (100 °Celcius) kan. De groene thee bladeren zullen simpelweg bij deze temperatuur verbranden. Hierdoor zal de groene thee een bittere en nare, sterke smaak krijgen. Bij het bereiden van groene thee is het daarom beter om je te vergissen in een te lage temperatuur. Als de groene thee bitter of te grassig smaakt, probeer het dan eens te maken met iets koeler water. De meeste groene theeën zijn het lekkerst ver onder kookpunt – houdt voor groene thee een temperatuur aan tussen de 65 en 85 °Celsius. Als je water in een pan verwarmd, dan vormen er zich kleine bubbeltjes op de bodem of komen er kleine belletjes (ongeveer 3 mm) naar het oppervlakte. Thee is smaak en smaak is persoonlijk. Het best advies om groene thee te maken: de tijd en temperatuur waarmee jij het lekkerste kopje groene thee zetten kunt.

Gestoomde Japanse thee is het beste gezet met iets lagere temperaturen dan andere groene theeën. Sommige gearomatiseerde of geperste groene theeën dienen met iets heter water gezet te worden.

Oolong thee

In China is de beste temperatuur voor het zetten van oolong thee afhankelijk van hoe de thee gezet wordt. Gong Fu oolong wordt bijvoorbeeld gezet met iets hogere watertemperaturen (en meer theebladeren en kortere trektijd) ten opzichte van de Westerse richtlijn. Voor oolong thee zetten houden wij 88 tot 93 °Celcius aan. Als je in de pan met kokend water kijkt dan is het water op de juiste temperatuur wanneer de bubbels ongeveer 5 mm groot zijn en al een redelijke stoomontwikkeling ontstaat.

Zwarte thee

Voor sommige delicate zwarte theeën (First Flush Darjeeing) dient de temperatuur lager dan kookpunt te zijn (80 to 93 °Celsius). De meeste zwarte theeén kunnen echter gezet worden met water tussen de 88 to 100 °Celsius. Wij houden zelf in het algemeen een watertemperatuur tussen 95 en 100 °Celsius aan.

Als je in de pan met kokend water kijkt dan is het water op de juiste temperatuur wanneer de bubbels ongeveer 4 mm tot 8 mm groot zijn en er veel stoom uit de pan omhoog komt. Op het moment van koken zijn de belletjes uitgegroeid tot grote bellen en zijn er geen kleine belletjes meer in de pan te bekennen.

Temperatuur en smaak
Thee bestaat uit drie belangrijke componenten, namelijk essentiële oliën, polyfenolen en cafeïne. Deze drie componenten samen geven thee smaak en het aroma profiel. Hoe heter het water, des te sneller zullen de essentiële oliën verdwijnen. Voorkom daarom dat theebladeren gekookt worden, bijvoorbeeld tijdens het opwarmen van het water. Bovendien, tijdens het koken van water verdwijnt zuurstof uit het water, juist zo nodig tijdens het zetten van thee. Te weinig zuurstof in het water zal een matte en levensloze thee tot gevolg hebben. Het voorverwarmen van de theepot is ook een belangrijke stap tijdens het zetten van thee. Giet een kwart kopje kokend water en laat deze 10-15 seconden in de theepot.

Pu-erh

Sommige mensen zeggen dat pu-erh gezet moet worden met kokend water (100 °Celsius of grote bellen aan het oppervlakte zonder dat er nog kleine belletjes zijn te bekennen). Gelijk aan zwarte thee houden wij voor pu erh thee zetten echter een temperatuur aan van tussen 95 en 100 °Celsius aan. In water van 95 °Celsius zijn zowel grote als kleine bellen te ontdekken.

Kruidenthee en tisanes

Kruidenthee, ook bekend als tisanes, komen van verschillende planten, waardoor ook het thee zetten verschild. Een aantal kruidentheeën (zoals kattenkruid) dienen niet getrokken te worden in gekookt water. Andere (zoals venkelzaad) dienen juist gekookt te worden om hun volledige smaak af te geven. In algemeen is echter te stellen dat medicinale kruiden thee gezet wordt met kokend water (100 °Celsius).

Best practices

  • wanneer sterke thee de voorkeur geniet, laat deze niet langer trekken dan de aangegeven trektijd. Hierdoor wordt de thee eerder bitterder door. Voeg voor meer smaak simpelweg meer losse thee toe!
  • De stelregel voor de juiste hoeveelheid is om één theelepel of 2 gram per kop (150 – 200ml) te gebruiken. Gebruik voor volumineuze kruiden, zoals munt en kamille, of bij thee met grotere bladeren, zoals groene thee of oolong, een extra theelepel.
  • Bronwater is ideaal voor het zetten van thee, maar niet noodzakelijk voor een goede kop thee. Gebruik bronwater dan ook alleen wanneer het kraanwater teveel kalk of andere ongewenste smaken bevatten.
  • Met veel losse thee kan gerust voor een tweede keer (of een derde) thee gezet worden. Door meerdere keren thee te zetten van eerder gebruikte losse thee kunnen zelfs nieuwe subtiele smaken en tonen vrijkomen. Groene, witte en oolong thee zitten in deze categorie.
  • Experimenteer met trektijden, watertemperatuur en de gebruikte hoeveelheid thee. Als thee de eerste keer net niet lekker smaakt, blijf dan experimenteren totdat jij die smaak hebt gevonden die jij zoekt.

Meer losse thee tips & veelgestelde vragen

Alle blogartikelen
Top
Oops!
Je bevindt je momenteel op onze consumenten website. Hier vind je bijvoorbeeld producten met de optie voor kleinere afname hoeveelheden. Voor voordelige prijzen ga je naar onze zakelijke website. Maak hieronder een keuze op welke website je verder wilt gaan.