Hoe bereid je matcha

3 okt. 2021
3 minuten leestijd
Thee & meer
Blog image

Matcha is een superheld onder thee. Het is geen theesoort op zich zelf, maar bestaat voor 100% uit groene theebladeren. De beste matcha komt uit Japan en is in wezen een superkrachtige groene thee met natuurlijke groene theeflavonoïden (catechinen). Het drinken van Matcha komt overeen met het drinken van 10 kopjes gewone groene thee vanwege de vele voedingswaardes! Maar hoe bereid je matcha?

Hoe bereid je Matcha thee?

Zin in een kopje heerlijk schuimende Matcha? Volg dan de volgende stappen. Kom volledig tot rust :)

  1. (voor)Bereiding van de Matcha
    Schep de Matcha in een (Matcha)kom. Voor een kom van 250 ml raden we aan ca. 3,5 gram Matcha poeder te gebruiken. Smaken verschillen echter - voor de één is meer beter, voor de ander minder. Zorg er in ieder geval voor dat de Matcha zo min mogelijk klontjes bevat. Een homegenere substantie zorgt er voor dat de Matcha poeder extra goed opgenomen wordt in het water. Je kunt de klonten bijvoorbeeld fijnmaken met de bamboeklopper of met een zeef boven de kom.
  2. Opschenken van bijna (!) kokend water
    Schenk bijna kokend water in de kom. Bijna kokend water? Omdat de juiste temperatuur erg belangrijk is voor de smaak en de werkzaamheid van de voedingswaarde, adviseren we een watertemperatuur tussen de 75 - 80 °C. Voor het bepalen van de juiste temperatuur is het het beste door water te koken en hieraan langzaam koud water toe te voegen. Voor een kom van 250 ml kook je 190 ml water (in de waterkoker/fluitketel), en vul de rest aan met koud water aan tot 250 ml.
  3. Opkloppen
    Klop dan de Matcha voor ongeveer 20 seconden. Maak hierbij een zigzaggende beweging - een snelle, herhalende W-beweging. Herhaal dit totdat er schuim vormt. Dit werkt het beste met een klopper met zoveel mogelijk tandjes (prongs), bij voorkeur dus een bamboe klopper.
  4. Genieten!

Er zijn echter nog veel meer manieren om je matcha te fixen. Je hebt slechts ½ theelepel matcha nodig om al de superkrachten te ontdekken. Vanuit de Japanse theeceremonie is het gebruikelijk om Matcha als een hete thee te drinken, opgeklopt in heet water. Omdat het een poeder is, kun je het echter ook gemakkelijk in sappen of smoothies verwerken. Je kunt het drinken als een latte (amandelmelk is onze favoriet) en zelfs toevoegen aan smoothies, vruchten- of groentesappen.

Traditionele matcha - wat heb je nodig?

Matcha wordt traditioneel bereid door een aantal vaste attributen, zoals een bamboe lepeltje, ook wel ‘chashaku’ genaamd, Matcha poeder, een bamboe borstel, ook wel ‘chasen’ genaamd en natuurlijk water (op 75 - 80 °C). Even 20 sec. de matcha opkloppen tot je super shot groene thee klaar is. 

7 andere manieren om matcha te drinken...

De mogelijkheden met matcha zijn eindeloos. Eerlijk, eindeloos. Omdat het niet iedereens cuppa tea is en voor hen het iets minder ontmoedigend te maken, hebben we 7 super-eenvoudige, maar toch heerlijke manieren op papier gezet om matcha in je dagelijkse routine op te nemen. 

  1. Voeg toe matcha aan een fles water of vruchtensap, schud en klaar. Super eenvoudig. Als je echt zeer weinig tijd hebt, kun je zelfs schudden terwijl je naar de bus rent!
  2. Strooi 's ochtends op je yoghurt en roeren maar - werkt even goed met vla
  3. Een matcha-shot naast je gewone kop thee
  4. Vervang de middagkoffie voor een matcha latte
  5. Voeg 1 g toe aan je eiwitshake, voor na het sporten
  6. Voeg matcha aan je ontbijtgranen toe, laat een nacht staan en start de dag energievol
  7. Matcha-mocktails met ijs! Gebruik veel verse munt, matcha, limonade en ijs of voeg het toe aan een zoete ijsthee. of voeg een scheutje bacardi toe voor een echte cocktail.

Recept voor MATCHA LATTE!

Een klein geheim - mijn favoriete manier om van Matcha te genieten is als een latte. Heet of koud, de perfecte manier om mijn dagelijkse dosis matcha binnen te krijgen en is lekker om mee te beginnen. Zou super zijn als meer koffiebar's geweldige matcha-lattes serveren, maar het mooie is dat ze super eenvoudig zijn om thuis te maken.

  • Met behulp van een bamboe borstel klop je ca. 1g matcha op met een scheutje melk, 100 ml plantaardige melk om precies te zijn. Opschuimen met een elektrische melkopschuimer kan ook. Gebruik sojamelk, amandelmelk of havermelk als plantaardige melk.
  • Voeg voor extra smaak een snufje kaneel en nootmuskaat toe, evenals een scheutje agavesiroop als je een zoetekauw bent.
  • Maak 'm af met hete schuimige amandelmelk!

En daar heb je het - een perfecte Matcha Latte!!

Wil je graag ook leren hoe je andere thee zetten doet? Lees er hier dan alles over!

Alle blogartikelen
Top
Oops!
Je bevindt je momenteel op onze consumenten website. Hier vind je bijvoorbeeld producten met de optie voor kleinere afname hoeveelheden. Voor voordelige prijzen ga je naar onze zakelijke website. Maak hieronder een keuze op welke website je verder wilt gaan.