De verschillen tussen theezakjes en losse thee!?

26 apr. 2020
3 minuten leestijd
Thee & meer
Blog image

Een theekenner en hun favoriete thee is Pickwick… Alsof iemand vertelt over een geweldige reis naar de Schotse hooglanden en hun favoriete wiskey is Jack Daniels. Begrijp me niet verkeerd, Pickwick en Jack Daniels zijn fantastisch mooie merken! Als je echter iets echt lekker vind, waarvoor je passie hebt, dan wil je het ontdekken, het leren kennen, experimenteren en nieuwe dingen proberen. Vermijd in zo’n geval 1) de grote merken en 2) drink losse thee. Als je reclame in de krant, tijdschriften of op televisie van voorbij ziet komen is de kwaliteit per definitie (sub)standaard. Je kunt de smaak van thee bovendien niet op waarde schatten mits je goede thee koopt. Drink losse thee. Is kwaliteit het enige verschil tussen losse thee en theezakjes?

Waar ontstaat het verschil tussen losse thee en theezakjes?
Zowel losse thee als thee in theezakjes komen van dezelfde plant, de camellia sinensis. Het verschil tussen beide ontstaat tijdens het sorteer- en droogproces van de theebladeren.

Hoe worden ze verschillend gesorteerd en gedroogd?
Bij het drogen van de theebladeren worden ze op een grote tafel gelegd waarbij de tafel gevibreerd wordt. Door de vibratie worden de hele grotere theebladeren met een zwaarder gewicht gescheiden van de lichte, kleinere theebladeren. Wat op de tafel overblijft, zijn de losse theebladeren. Doordat gedroogde thee broos is, kunnen de kleine bladeren soms breken en vallen ze naar de grond. De fijne theestof (in theetermen ‘dust’) en de gebroken bladeren belanden in kratten op de vloer, waar ze worden opgevangen. De kleinste stukjes thee worden fanning genoemd.

Welke thee wordt gebruikt voor theezakjes?
Het theezakje is ontworpen om op een gemakkelijke manier, veel mensen te laten genieten van thee. Voor het gemak van theezetten en -drinken zijn theezakjes ontworpen. Hier is de kleine theesoort fannings op uit gezocht. Er is dan ook niets mis met fannings. Doordat dat de theesoort zo klein van stuk is kan er alleen thee mee worden gemaakt wanneer ze in een ‘container’ ingesloten worden; de werking van het theezakje. Het theezakje voorkomt echter dat het water de thee volledig kan opnemen, waardoor er minder smaak vrij komt.

Welke thee wordt gebruikt voor losse thee?
Wanneer thee nat wordt zet het uit, waardoor het water tot in de poriën van de thee kan doordringen. Bij losse thee zijn de bladeren in staat te ontvouwen en komen de essentiële oliën en tannines, die de smaak bepalen, vrij. Bij theezakjes houdt het zakje zelf de thee fannings tegen om volledig te ontvouwen. Doordat de thee niet uit kan zetten, kan het water niet volledig tot de thee doordringen. Hierdoor kunnen de essentiële oliën en tannines niet vrijkomen.

Maar als ze van dezelfde plant komen, smaken ze dan in de basis niet hetzelfde?
Nee, ze smaken niet hetzelfde door het gebrek aan water circulatie binnen de theezakjes. Bovendien, omdat de beste theebladeren voor losse thee gebruiken bevatten ze meer essentiële oliën en tannines die de smaak van de thee sterk bepalen.

Samenvatting
Dus als je alleen thee dronk van theezakjes, geef losse thee dan eens een kans. Zelfs losse thee van inferieure kwaliteit wordt in het algemeen beter beschouwd dan de hoogste kwaliteit theezakjes.

Meer losse thee tips & veelgestelde vragen

Alle blogartikelen
Top
Oops!
Je bevindt je momenteel op onze consumenten website. Hier vind je bijvoorbeeld producten met de optie voor kleinere afname hoeveelheden. Voor voordelige prijzen ga je naar onze zakelijke website. Maak hieronder een keuze op welke website je verder wilt gaan.