Thee goedkoper dan Cola Light

18 okt. 2020
2 minuten leestijd
Thee & meer
Blog image

Toen ik voor het eerst losse thee ging kopen, keek ik in eerste instantie nogal vreemd en verbaasd naar de prijs. Ik stond te kijken naar een zak thee met een voor mij nogal groot prijskaartje. Ik kon immers net zo goed een doos met 40 theezakjes kopen voor veel minder geld dan voor 50 gram losse thee.

Gelukkig kwam de winkeleigenaar naast me staan. Hij legde me uit dat de beste manier om te bepalen hoe ‘duur’ de losse thee is in vergelijking met de theezakjes. “Het basisprincipe is kosten per unit, maar in de theewereld wordt het aangeduid met de kosten per kop.” Toen ik eenmaal, zo’n tien minuten later, de getallen door me hoofd had laten zweven, kwam ik er achter dat losse thee niet zoveel duurder is dan theezakjes. Hoe dit kon?

Wat kost een kop?
‘Cost per cup’ of CPC – de kosten per kop – is een methode om te bepalen hoeveel een kop thee kost. Omdat sommige theeën volumineuzer zijn dan andere is het bepalen van de waarde van de thee op basis van de grootte van de bladeren niet de juiste manier. Het is beter om de waarde te bepalen aan de hand van het gewicht van de thee. Hieronder is een volledige uitleg te vinden hoe CPC wordt berekend, voor nu eerst de CPC van losse thee.

Wat is de CPC van losse thee?
Losse thee prijzen kunnen hoger of lager liggen, afhankelijk van de kwaliteit. Voor premium kwaliteit losse thee kan de prijs oplopen tot € 50 per half kilo. Teruggebracht tot de verschillende individuele serveringen ligt de prijs van losse thee gemiddeld op 7 cent CPC.

Hoe verhoudt de CPC zich tot andere dranken?
Hier is een lijst van alledaagse dranken, teruggebracht tot de CPC per individuele servering:

  • Starbucks Discoveries Seattle Latte (ijskoffie) – € 1,77 (220 ml per servering) – 177 cent CPC
  • Cola ligt – € 1,78 per 1,5 liter (220 ml per servering) – 26 cent CPC
  • Spa Reine gebotteld water – € 0,60 per liter (220 ml per servering) – 13 cent CPC
  • Douwe Egberts Rood Snelfilter – € 2,96 per 250 gr. (7 gram per servering) – 8 cent CPC
  • Losse thee – 7 cent CPC

Weinig geld. Is er een manier om de CPC verder te verlagen?
In tegenstelling tot de meeste producten hierboven genoemd kun je losse thee meerdere keren gebruiken. Het enige wat je hoeft te doen is dezelfde thee nogmaals te laten trekken. Hierdoor kun je twee tot drie serveringen krijgen per 3 gram thee, wat de CPC van 7 cent terugbrengt tot 2,5 cent.

Met 7 cent per kop is losse thee, zeker in tegenstelling tot andere producten, zeer betaalbaar. Negeer daarom de gecommuniceerde schapprijs en kijk goed naar de prijs per unit!

Alle blogartikelen
Top