Waarom is losse thee goedkoper (dan Cola Light)?

18 okt. 2020
6 minuten leestijd
Thee & meer
Blog image

Toen ik voor het eerst losse thee ging kopen, keek ik in eerste instantie nogal vreemd en verbaasd naar de prijs. Ik stond te kijken naar een zak thee met nogal een hoge prijs. Ik kon net zo goed een doos met 40 theezakjes kopen voor veel minder geld dan voor 50 gram losse thee.

Gelukkig kwam mijn vrouw naast me staan. Na wat heen en weer gekibbel wist ze me uit te leggen wat de beste manier is om te bepalen hoe ‘duur’ losse thee is - en dit geldt ook voor andere dingen. Kosten per unit of in de theewereld aangeduid met kosten per kop. Toen ik eenmaal, zo’n tien minuten later, de getallen door me hoofd had laten zweven, kwam ik er achter dat losse thee niet zoveel duurder is dan theezakjes. Hoe dit kan?

Waarom is losse thee goedkoper?

Over het algemeen is losse thee goedkoper dan theezakjes om aantal redenen:

 1. Verpakkingskosten: Losse thee wordt vaak verkocht in grotere verpakkingen of in eenvoudigere verpakkingen, zoals een zak. Deze verpakkingen zijn vaak minder duur dan individueel verpakte theezakjes, waarbij elk portie afzonderlijk is verpakt met filtermateriaal en een touwtje + tag.

 2. Kwaliteit: Losse thee heeft vaak een hogere kwaliteit dan thee in theezakjes. Theezakjes bevatten namelijk fijnere thee, een kleinere snit. Vaak is dit gebroken of zelfs zeer fijne theebladeren. Ze staan bekend als fannings en dust, beide van mindere kwaliteit. Dit terwijl losse thee meestal bestaat uit hele bladeren of in ieder geval grove theebladeren. Thee van betere kwaliteit kan soms duurder zijn, maar in het geval van losse thee krijg je juist vaak weer meer waar voor je geld als het gaat om smaak en aroma.

 3. Bulk: Losse thee kan je vaak in grotere hoeveelheden kopen, waardoor je profiteert als het op de portie aankomt. Denk aan 500 gram of 1 kilogram. Wanneer je groot inkoopt en er vanuit gaat dat de handelingen voor het verpakken hetzelfde blijven - verhoudingsgewijs kost het niet meer om 50 gram of 1000 gram in te pakken, kunnen een theewinkel lagere prijzen aanbieden, omdat ze de kosten van de verpakking, opslag en distributie efficiënter kunnen verdelen.

 4. Keuzevrijheid: Met losse thee heb je ten slotte de vrijheid om de hoeveelheid thee aan te passen aan je persoonlijke voorkeur. Je kunt de gewenste hoeveelheid thee afwegen en mee variëren. Dit kan helpen om verspilling te voorkomen. Theezakjes bevatten meestal een vaste hoeveelheid thee, waardoor je minder flexibel bent.

Soms hoor je nog wel dat losse thee tóch duurder is, bijvoorbeeld een Pai Mu Tan. Belangrijk daarom om als laatste op te merken dat er ook premium losse theevarianten bestaan die duurder zijn dan standaardtheezakjes. Vaak bestaan dezelfde theesoorten namelijk niet in een theezakje. De premiumkenmerken uitten zich vaak in bladgrootte, deze zouden onmogelijk in theezakjes verpakt kunnen worden. Zelfs piramide theezakjes zijn dan geen optie. Niet helemaal een eerlijke vergelijking dus. Het loont de moeite om prijzen te vergelijken en de kwaliteit van de thee in overweging te nemen.

Wat kost een kop?

‘Cost per cup’ of CPC – de kosten per kop – is een methode om te bepalen hoeveel een kop thee kost. Omdat sommige theeën volumineuzer zijn dan andere is het bepalen van de waarde van de thee op basis van de grootte van de bladeren niet de juiste manier. Het is beter om de waarde te bepalen aan de hand van het gewicht van de thee. Hieronder is een volledige uitleg te vinden hoe CPC wordt berekend, voor nu eerst de CPC van losse thee.

Wat is de CPC van losse thee?

Losse thee prijzen kunnen hoger of lager liggen, afhankelijk van de kwaliteit. Voor premium kwaliteit losse thee kan de prijs oplopen tot € 50 per halve kilo / 500 gram. Teruggebracht tot de verschillende individuele serveringen ligt de prijs van losse thee gemiddeld op 7 cent CPC.

Hoe verhoudt de CPC zich tot andere dranken?

Een lijst van alledaagse dranken, teruggebracht tot de CPC per individuele servering:

 • Starbucks Chilled Coffee Caramel Macchiato (ijskoffie) – € 2,07 (220 ml per servering) – 177 cent CPC
 • Cola Light – € 2,47 per 1,5 liter (220 ml per servering) – 36 cent CPC
 • Spa Reine gebotteld water – € 0,70 per liter (220 ml per servering) – 15 cent CPC
 • Douwe Egberts Rood Snelfilter – € 3,95 per 250 gr. (7 gram per servering) – 11 cent CPC
 • Pickwick English Voordeelpak - € 2,27 per 40 stuks (single serve) - 6 cent CPC
 • Losse thee – 7,7 cent CPC

In tegenstelling tot losse thee, zijn de meeste theezakjes ontworpen voor eenmalig gebruik. Zodra je er een kopje thee mee hebt gezet, is het aanbevolen deze weg te gooien. De fannings en dust in de theezakjes is zo fijn dat er geen tweede keer meegezet kan worden omdat de eerste keer alle smaakstoffen al vrij gegeven zijn. Bij een tweede zet zal de smaak sterk verminderd, van matig tot zeer zwak zijn. Niet bepaald lekker meer.

In bovenstaande zie je dan ook dat de goedkoopste niet onderaan staat. Ik leg het even uit. We gaan namelijk bij bovenstaande opsomming uit van één servering. In de meeste gevallen klopt dit ook. Bij losse thee echter niet. Losse thee kan vaak hergebruikt worden, waardoor het alsnog efficiënter is dan het goedkoopste theezakje. 

Waarom losse thee goedkoper is door meerdere infusies...

Bij het zetten van losse thee kun je vaak dezelfde theebladeren meerdere keren gebruiken om meerdere kopjes thee te maken. Dit is vooral het geval bij thee van goede kwaliteit, zoals hele theebladeren. Elke keer dat je de thee opnieuw zet, komt er nog steeds smaak vrij, hoewel de intensiteit ervan na elk zet afneemt. De mate in hoe ver deze afneemt verschil.

Hoe vaak je losse thee kunt gebruiken, hangt af van verschillende factoren, zoals het type thee, kwaliteit van de theebladeren en natuurlijk persoonlijke smaak. Over het algemeen kun je losse theebladeren meerdere keren hergebruiken, meestal tussen de 2 en 3 keer. Laten we uitgaan van het gemiddelde dan komen we tot de volgende deling:

 • Pickwick English Voordeelpak - € 2,27 per 40 stuks (single serve) - 6 cent CPC
 • Losse thee – 7,7 cent / 2,5 keer zetten = 3 cent CPC

Bij elke zetbeurt komen er smaakstoffen en aroma's vrij uit de theebladeren. Houd de geadviseerde gebruiksinstructies goed aan zoals vermeld op de verpakking. Denk aan temperatuur, zettijden en gebruikte hoeveelheid. Enkele richtlijnen voor het meer keren thee zetten met losse thee:

 1. Zwarte thee: Zwarte theebladeren kunnen meestal 2 tot 3 keer een infusie aan, voordat de smaak merkbaar verzwakt.
 2. Groene thee: Groene theebladeren kunnen ook 2 tot 3 keer worden getrokken, hoewel sommige delicate groene theesoorten slechts 1 of 2 keer opnieuw gezet kunnen worden.
 3. Oolong thee: Oolong theebladeren, vooral de meer gekrulde varianten, kunnen vaak 3 tot 4 keer worden gezet.
 4. Witte thee: Witte theebladeren zijn delicaat en kunnen meestal 2 tot 3 keer worden gebruikt, afhankelijk van de kwaliteit en de oorsprong.

Weinig geld. Is er een manier om de CPC verder te verlagen?

In tegenstelling tot de meeste producten van hierboven kun je losse thee meerdere keren gebruiken. Het enige wat je hoeft te doen is dezelfde thee nogmaals te laten trekken. Hierdoor kun je twee tot drie serveringen krijgen per 3 gram thee, wat de CPC van 7 cent terugbrengt tot 3 cent.

Met 7 cent per kop is losse thee, zeker in tegenstelling tot andere producten, zeer betaalbaar. Negeer daarom de gecommuniceerde schapprijs en kijk goed naar de prijs per unit!

Meer losse thee tips & veelgestelde vragen

Alle blogartikelen
Top
Oops!
Je bevindt je momenteel op onze consumenten website. Hier vind je bijvoorbeeld producten met de optie voor kleinere afname hoeveelheden. Voor voordelige prijzen ga je naar onze zakelijke website. Maak hieronder een keuze op welke website je verder wilt gaan.