Welke thee past bij welk eten?

24 mei 2020
3 minuten leestijd
Thee & meer
Blog image

Zowat haast elk restaurant lijkt tegenwoordig de menukaart af te stemmen op de verschillende aangeboden wijnen. De reden dat restaurants dit doen is omdat ze weten dat een kwalitatieve wijn de ervaring van de spijs sterk kunnen vergroten. Denk aan oesters en champagne of een robuuste Cabernet met een goed stuk vlees. Je weet helemaal zeker dat het een goede combinatie is als je niet zeker weet of het voedsel de smaak van de drank versterkt of dat de drank het voedsel smaakvoller maakt.

Allemaal leuk en aardig, maar kan dit ook bij thee?
Thee wordt al eeuwen uitgeserveerd bij het eten in Azië. thee wordt bijna ook al elke dag bij ons in het westen met eten gecombineerd. Een traditioneel Engels ontbijt omvatten eieren, spek en worst. Als een goede combinatie serveren de Britten hierbij een sterke zwarte thee, welke vaak onder de English Breakfast Tea gaat. Toeval?

Hoe combineer je voedsel met thee?
Er zijn een aantal basisregels voor een juiste match tussen voedsel en thee. Deze basisregels zijn hieronder kort beschreven.

Regionale matches
Deze is een van de makkelijkste. Sinds thee in veel verschillende smaken en stijlen te vinden is, verwerken verschillende culturen de thee anders zodat deze gevoelsmatig bij de plaatselijke keuken past. Een sprekend voorbeeld is die van Japanse thee en sushi. Aangezien de Japaners Nori (zeewier gebruikt voor sushi) erg waarderen, is het geen verrassing dat veel Sencha’s een lichte nori smaak dragen. Dus wanneer je Japanse thee met sushi drinkt, versterken de smaken tot een heerlijke ervaring. Dit is de reden waarom veel mensen sencha waarderen wanneer het wordt geserveerd in een Japans restaurant, maar dezelfde sencha thuis tegenvalt. Andere klassieke combinaties zijn jasmijn thee met Chinees voedsel en Chai met Indiaas eten.

Tannine en vet
Tannines zijn het deel van de thee die het astringente smaak geven. Astringent is goed omdat het helpt door de zware smaak van vet te snijden. Volle melk en room zijn voorbeelden van vettig voedsel die in veel landen dagelijks aan thee worden toegevoegd. Een Engels ontbijt en zwarte thee zijn sprekende voorbeelden die ik al eerder naar voren haalde. Dus als je een super rijk ontbijt hebt, dan wil je deze combineren met een 2nd Flush Darjeeling omdat deze een hoog tannine gehalte bevatten. Zo ver het groene thee betreft, Bi Lo Chun is fantastisch met zalm omdat de astringentie de zijdige vettigheid van de vis complementeert.

Zoet en zout
De meest gebruikelijk versie van deze match is zout voedsel met gezoete thee. Zelf ben ik niet de grootste fan van gezoete thee. Een subtiele match is ook te maken door een van nature zoete thee te combineren met licht zout voedsel. Een perfecte match is witte thee met pistachenoten. De zoete witte thee komt goed naar voren wanneer het gecombineerd wordt met de zoute, maar simpele, smaak van pistachenoten. Een snack die niet alleen heerlijk is, maar ook vrij gezond.

Samenvatting
Dit is slechts het topje van de ijsberg wanneer het aankomt op het combineren van voedsel met thee. Maar, als je deze vrij simpele basisregels aanhoudt, zul je niet alleen je thee ervaring verrijken maar ook het avondmaal!

Alle blogartikelen
Top
Oops!
Je bevindt je momenteel op onze consumenten website. Hier vind je bijvoorbeeld producten met de optie voor kleinere afname hoeveelheden. Voor voordelige prijzen ga je naar onze zakelijke website. Maak hieronder een keuze op welke website je verder wilt gaan.