Sencha thee

Sencha thee: een overzicht van Japans bekendste theesoort

Japanse thee is al enige jaren met een flinke opmars bezig. Steeds meer mensen vragen zich dan ook af wat de Japanse groene thee Sencha is en wat de juiste manier is om het te bereiden en te drinken. Zoals je misschien uit de naam kunt al hebt geraden, wordt sencha thee niet geproduceerd op de Chinese theeplantages die iedereen kent, maar in Japan. Deze theesoort is populair onder veel liefhebbers van groene thee, variërend van mensen die op zoek zijn naar een gezonde levensstijl tot liefhebbers van de theeceremonie.

Sencha thee kun je zowel 's ochtends als ’s avonds, zowel warm als koud drinken. Om de dorst te lessen of voor een opkikker. Deze veelzijdigheid in gebruik is mogelijk door de unieke eigenschappen en speciale productiemethoden.

Smaakprofiel

De beste Japanse groene thee is afkomstig van inheemse planten uit de relatief kleine Uji-regio. Zelfs de oudste plantages - die in de 13e eeuw werden gesticht, bevinden zich daar nog. Lokale theeboeren zorgen goed voor de planten en beschermen ze tegen direct zonlicht. Deze aanpak maakt het mogelijk het tanninegehalte te verminderen en de smaak van thee delicater te maken met een diep en rijk aroma.

Houd je van rijke volle, maar zachte smaak en aroma, dan is sencha thee een uitstekende keuze. Deze thee is voor echte fijnproevers die zich onderscheiden door een uitgesproken frisse smaak, met duidelijke tonen van groene groentes. Het geeft een zoetige, zonder een bittere nasmaak zoals dikwijls voorkomt bij goedkopere varianten uit bijvoorbeeld China. Correct gezet geeft Sencha een zachte smaragdkleurig aftreksel.

Eenmaal afgedwaald van de juiste zetmethode echter, kan een overdreven scherp aftreksel geven met zelfs een bittere smaak en aroma. Het is goed om deze thee zowel warm als koud te drinken zodat je kunt vergelijken. In Japan wordt Sencha thee tegenwoordig dagelijks geconsumeerd, omdat het betaalbaar is en goed past bij snacks en zoetigheden.

Sencha thee proberen?

Evans & Watson Tea Company heeft hele mooie Sencha-thee die een geweldige kennismaking is met dit soort thee. Sencha thee behoorde tot onze allereerste Evans & Watson-theeën. Het is een grassige thee uit Japan, met een wat zoetere variant uit China. Maakt een rijke en complexe smaak die meerdere keren zetten goed verdragen kan!

Soorten en kwaliteiten van Sencha thee

Japan was en is nog steeds bij uitstek de belangrijkste leverancier van deze Japanse groene thee. Maar je kunt ook sencha als Chinese groene thee op de markt vinden. Het belangrijkste verschil tussen deze twee zit in de productiemethodes. In China wordt voor het maken van sencha hetzelfde traditionele productieproces als voor andere soorten groenethee gebruikt. De bladeren worden eenvoudig verhit en vervolgens gerold. Beide soorten lijken qua uiterlijk sterk op elkaar, maar de geur en smaak van het Japanse product zijn helderder en dikwijls aangenamer beschreven.

Japanse theemeesters hebben een speciale productietechnologie. In tegenstelling tot China, waar theebladeren worden verhit, worden ze in Japangestoomd. Dit is een belangrijke stap. Afhankelijk van de duur van het proces worden twee soorten Sencha thee verkregen:

  • FukamushiSencha is een donkergroene thee met een lang stoomproces. De vezels van het blad breken af en het wordt hard en broos. Heeft een rijk aroma en milde smaak. Elke andere theesoort zou zo´n verscheidenheid aan nuttige eigenschappen willen hebben. Zo versterkt Fukamushi Sencha het immuunsysteem en verlaagt het cholesterol. Verder wordt kanker preventieve werking aan toegeschreven en heeft het een antibacteriële werking.
  • Asamushi sencha wordt slechts kort (ca. 1 minuut) gestoomd. Het is lichtgroen van kleur. Veel theekenners erkennen de delicate smaak en aroma. Het is de meest populaire en betaalbare theesoort. Het stimuleert 's ochtends, kalmeert ‘s avonds, ondersteunt de mondgezondheid en wordt als afslankend beschouwd.

Tip: ontdek hier meer over hoe je de kwaliteit van pure thee beoordeeld.

Productiemethodes

Door de kenmerken typerend voor de verwerking is de

Secties: Thee
Top