Keuzehulp: de beste Kerstthee kiezen

20 dec. 2022
14 minuten leestijd
Thee & meer
Blog image

Kersthee, het is echt bijna weer zover! We zijn altijd enorm enthousiast voor de Kerst. Niet alleen omdat Kerst een tijd is van een lach, liefde, en feest, maar natuurlijk ook een tijd om jezelf te verwennen met allerlei heerlijk lekkers. Voor ons een extra goede reden om te genieten van onze Kerstthee-selectie. 

Welke kerstthee kies jij? Ga je voor een kruidige melange of een pure thee uit China? Voor iedere liefhebber hebben we een geschikte thee. Met deze keuzehulp vind jij voor jou de perfecte kerstthee. Kies jouw favoriet! 

Niet bang zijn trouwens voor de weegschaal op 1 januari hoor. Je favoriete spijkerbroek kun je nog steeds aan als je één of meerdere van onze Kersttheeën hebt geprobeerd. 

We zijn er trots op dat we een grote selectie kersttheeën met je kunnen delen om je in de kerststemming te brengen (en je favoriet te vinden).

We hebben besloten een verzameling kerstthee samen te stellen voor wie rond de feestdagen op zoek is naar iets lekkers, iets gezelligs. Dit hebben we gedaan door het van verschillende kanten te bekijken. Zo vind je in deze keuzehulp:

  • 24 kersttheeën; keuze voor elke dag, met heel veel verschillende smaken.
  • Pure thee voor de kerst. Alleen theeën zonder toevoegingen zoals kruiden & specerijen.
  • Glühwein traktatie
  • Adventkalender & andere kerstgeschenken

Kerstthee: 24 dagen de beste keuze

We hebben onze selectie op verschillende manieren benaderd. Laten we beginnen met ons advies voor de dagen tot de kerst: 24 dagen elke dag een andere heerlijke (kerst)thee.

1. Apple Pie

Apple Pie Tea is een mooie kerstthee met aromatische smaak van verse appels, rozijnen, vanille, noten en winterse kruiden. Doet denken aan een zelfgemaakt appelgebak. Zoete smaak van appel, kaneel en met een kruidige, zoete ondertoon. 

Perfect om op te warmen in de koele herfstmaanden en de smaken roepen gevoelens op van warmte te midden van vallende sneeuw. Deze theemelange bevat appel, rozijnen, kaneel, amandel en vanille.

2. Kaneel thee (cassia)

Kaneel biedt een houtachtige geur en een heerlijke verwarmende sensatie die het perfect maakt als kerstthee. De thee heeft tonen van honing, fruit en nootachtige smaken en is de perfecte aanvulling op andere seizoensthee. Je kunt een stokje kaneel (ceylon) toevoegen aan je favoriete kopje citroen- of gemberthee of het op zichzelf zetten voor een kruidige ervaring.

3. Pepermunt thee

Pepermunt is een minder klassieke smaak voor een kerstthee. Pepermuntthee is echter een erg populaire, tintelende sensatie met een verkwikkende smaak. Gekeken naar snoepgoed rondom de kerst misstaat het bovendien helemaal niet. De menthol in pepermunt zorgt trouwens ook voor een frisse smaak.

4. Genmaicha

Je denkt misschien niet meteen aan klassieke groene thee als kerstthee, maar deze Japanse variëteit Genmaicha is een verrassend heerlijke optie tijdens de Kerst. Genmaicha thee is een blend van groene thee met geroosterde rijst. Juist deze rijst voegt een volle en geroosterde smaak toe aan de groene thee. Het is een geweldige late middag optie als je een kleine energieboost nodig hebt, maar niet wilt omgaan met de kriebels van koffie.

5. Black & Indian Chai thee

Masala chai is een Indiase thee die kruidnagel, kardemom, gember, zwarte peper en kaneel mengt tot een gekruide thee. Onze Masala Chai bieden we in zwarte thee (Black Chai – het origineel) en rooibos (cafeïnevrij). Chai heeft een kruidig aroma dat een aanhoudende smaak geeft tussen hartig en zoet. Drink het zoals in India met een scheut warme (gecondenseerde) melk (of direct getrokken in melk). 

6. Earl Grey Thee

Earl Grey geeft een twist aan traditionele pure zwarte thee door de frisse smaak van bergamot. Het resultaat is een frisse bergamotsmaak (laat zich het best vergelijken met citroen-sinaasappel) die de krachtige en rijke smaak van klassieke zwarte thee versterkt. Combineer eens met een schijfje citroen en/of melk en neem plaats in een lekkere stoel. Deze thee is een geweldige keuze voor de vroege ochtend, omdat het een hoger cafeïnegehalte heeft.

7. English Caramel of Caramel Delight thee

Gemaakt van licht verbrande suiker, biedt karamel een suikerzoete smaak die perfect is om jezelf te verwennen tijdens de Kerst. We bieden twee varianten aan – één in zwarte thee (English Caramel – een knipoog naar Engelse toffee) en de andere met rooibos (fijn zoetig, cafeïnevrij). De thee geeft een smaak ergens tussen honing en suiker en een vleugje vanille. English Caramel met een wolkje melk geeft een melkachtige bruine thee. Heerlijk tijdens deze Kerst voor de zoetekauw. Combineer ook eens met hazelnootgebakje.

8. Afrika’s Star thee

Africa’s Star is een heerlijke verwarmende sensatie die het perfect maakt als kerstthee. De thee is een ware kaneel- en sinaasappelsmaaksensatie. Een perfecte aanvulling op andere seizoensthee. Serveer eens met een schijfje sinaasappel. Zo steel je al snel HE-LE-MAAL de show!

9. Lavendel thee

Lavendel thee biedt een licht zoete en bloemige smaak samen met een aroma dat ontspanning inspireert. De thee is de perfecte optie voor het slapen gaan en kan je ook helpen te ontspannen nadat je uren in de keuken hebt gestaan om kersthapjes klaar te maken. Zet deze thee en geniet van op kerstochtend bij het vuur of kruip met het gezin tegen elkaar aan bij jullie perfecte kerstboom.

10. Almond Cinnamon Beauty Naturally

Almond Cinnamon Beauty Naturally is een natuurlijk aromatiseerde zwarte thee-melange met de smaak van amandelen en kaneel. De basis van de thee bestaat uit een zwarte thee-melange, uit Ceylon, Zuid-India en China. De melange is aangevuld met kaneel en amandelen. Daarnaast, om de smaak extra goed uit te laten komen, zijn hier sinaasappelschil, kruidnagel en rozenbladeren aan toegevoegd. Een heerlijke thee met een duidelijk kaneelsmaak.

11. Witte thee

Vier een witte kerst met heerlijke witte thee. Ontdek haar delicate, bloemige smaken. Witte thee is de meest minimaal bewerkte van de theesoorten en biedt een genuanceerde smaak die geliefd is bij ervaren theedrinkers. De fijnste witte thee wordt gemaakt van delicate theeblaadjes en -knoppen van de theeplant en zorgt voor een smakelijke kerstthee. De thee kan worden gemengd met andere smaken of als eenvoudig genot op zichzelf.

12. Hibiscusthee

Hibiscusthee is een verkwikkende optie voor mensen die een kerstthee willen die even lekker is als prachtig. Hibiscusthee heeft een smaak die lijkt op die van veenbessen en wordt overheerst door zoete-zure smaaktonen. De thee heeft een prachtige rode-magenta kleur waardoor hij ook ideaal is om als ijsthee te serveren. Eventueel zoet met suiker of stevia.

13. Oolong thee

Oolong thee is gemaakt van theebladeren die gedeeltelijk geoxideerd zijn. De thee houdt het midden tussen de smaken van groene thee en zwarte thee. Gedurfd smaakprofiel met nootachtige smaaktonen die hartig en verwarmend zijn. De thee kan ook bloemige en zoete tonen bevatten als het een licht geoxideerde oolong is. Oolong-thee met jasmijn is een bijzonder goede keuze voor de Kerst, omdat hij toetsen van mango, aardbei en perzik met dus een fruitigere smaak.

15.  Black Orange thee

Sinaasappels zijn een populaire toevoeging aan gebakken koekjes en desserts tijdens de Kerst. Onze Black Orange thee zwarte thee combineert de krachtige smaak van zwarte thee met sinaasappel. Het zorgt voor een fabelachtig fruitige en krachtige thee - perfect om te genieten van een rustige kerstochtend.

16. Sunny Peachy Cranberry thee

Niets is zo typisch voor de Kerst als cranberry. De kleine rode besjes komen aan het begin van de herfst in de supermarkt te liggen en zijn populair op tafel met Kerst. De bessen kunnen ook worden gebruikt voor een smakelijke thee voor zurig-wrange smaaktonen. Zo hebben we een erg mooie thee – op basis van zwarte thee – met cranberry’s. Sunny Peachy Cranberry is een combinatie met perzik-cranberry is tevens een geweldige keuze voor tijdens de Kerst.

17. Gemberthee

Gember zit boordevol gezondheidsvoordelen en is een geweldige thee. Gember draagt bij aan de normale werking van het immuunsysteem* en aan de normale werking van de darmen*. Wel zo handig na het (vele) eten tijdens de kerst. De thee heeft ook een pittige smaak die verkwikkend en prikkelend is. Combineer het met een scheutje honing en een schijfje citroen om het smaakprofiel te verdiepen. 
* Deze gezondheidsclaims, gemaakt op basis van plantaardige inhoudsstoffen, zijn - op dit moment - nog bij de ESFA in behandeling.

18. Lapsang Souchong zwarte thee

Lapsang Souchong is een unieke zwarte thee die perfect geschikt is voor de Kerst. De zwarte theebladeren worden geroosterd en hebben een bosachtige geur die doet denken aan een kampvuur. Geroosterd, aanwezig en gedurfd, waardoor het de ideale zwarte thee is voor mensen die van sterke smaken houden. De dennengeur en -smaak brengen je feestelijke kerstboom op de beste manier tot leven. Ideaal voor de whisky-liefhebber!

19. Kamillethee

Kamillethee wordt gemaakt van de bloemetjes van de kamilleplant.  Het is een kalmerende thee met een heerlijke smaak die lijkt op knapperige groene appel. Kamille draagt bij aan een normale nachtrust* en geeft rust*. Het is de ideale thee om tot rust te komen na een druk feestje of om de vakantiedrukte te bestrijden bij het zoeken naar de perfecte cadeaus.
* Deze gezondheidsclaims, gemaakt op basis van plantaardige inhoudsstoffen, zijn - op dit moment - nog bij de ESFA in behandeling.

20. Winterkruiden thee met oa. Late Spicy Chocotruffle

Kerstseizoen- en winterkruiden komen vaak samen bij zoet, zwaarder van smaak en ‘gewoon’ lekker, zoals chocolade. Winter kruiden thee associëren we dan ook al snel met een zoete, zwarte thee – het liefst met chocolade. Gelukkig hebben we hier een aantal opties voor: zoals Late Spicy Chocotruffle. 

  • Truffelthee. Late Spicy Chocotruffle is een ware truffel- en chocoladethee, een feest voor liefhebbers van lekkere zoete smaken. Door cacao, witte chocoladestukjes, pepers en kruiden toe te voegen aan een van de beste Ceylon- en Zuid Indiase zwarte thee groeten wij je met onze Late Spicy Chocotruffle. 

  • Cafeïnevrij. Een andere die heel goed hierbij past: Stripes and Banner. Een zeer zachte volle rooibosthee met chocoladesterretjes en karamelbolletjes. De combinatie van rooibos thee, magere melkpoeder, karamelbolletjes en magere cacaopoeder, zorgen voor een zachte romige smaak. Zeer leuk voor een (kerst)theefeestje of voor lekker gezellig op de bank.

  • Chocolade cookies. Liefhebber van chocolate cookies? Probeer dan een deze heerlijke zwarte thee melange Chocolate Cookie Dream. De melange van zwarte thee (Assam en China) is aangevuld met stukjes cacao en amandelen. Om de smaak van chocolate cookies extra goed uit te laten komen, zijn hier sinaasappelschil, kokos en rozenbladeren aan toegevoegd.

  • Salted Karamelthee. Deze prachtige Salted Caramel Oolong melange maakt op het eerste gezicht indruk door zijn kleurrijke ingrediënten en de grote stukken karamel. Wanneer het wordt ingeschonken, verspreidt het een heerlijke geur, die leidt tot een zoete en hartige traktatie. Pure verleiding.

21. Zoethoutwortel thee

Zoethoutwortel heeft een sterke smaak die iets wennen kan zijn. Het combineert goed met anijs, sinaasappels en kaneel om de smaak in evenwicht te brengen. Voor de Kerst  is het de perfecte manier om een ochtend zoet te maken of een zoetekauw te bevredigen zonder je vol te hoeven proppen met koekjes. Terwijl het zoete ondertonen heeft, heeft het ook sterke, samentrekkende smaaknoten.

22. Earl Grey Créme

Earl Grey Créme is een heerlijke thee met tonen van bergamot-sinaasappel, vanille en krachtige zwarte thee smaken. De vanille en sinaasappel zijn de perfecte kerst smaaktonen en de zwarte thee biedt een cafeïne boost die je kan helpen de ‘zware’ dagen door te komen. Fijne thee die een gezonde manier biedt om te genieten van een latte, zonder toegevoegde suiker en echte room. 

23. Rozenbottelthee

Rozenbottels zijn de vruchten van de rozenplant, die in de herfst tevoorschijn komen als de seizoenen beginnen te veranderen. Rozenbottels bieden een pittige smaak met bloemige ondertonen, waardoor het een heerlijke thee is voor de Kerst. 

De felrode en oranje bessen zijn ook een geweldige garnering of kunnen worden gebruikt om een decoratieve krans voor de kerstboom te maken. Het gaat ook goed samen met hapjes zoals granaatappel, brie en vijgenjam.

24. Gember kurkuma thee

Als je de voorkeur geeft aan peperige, warme smaken tijdens de Kerst, probeer dan gember-kurkuma thee. De kruidenthee bevat een pittig mix van gember en kurkuma, twee specerijen die geliefd zijn in veel culinaire lekkernijen. De mildzoete thee bevat geen cafeïne, zodat je er de hele dag van kunt genieten zonder je slaap te verstoren. Spice things up deze Kerst of geniet er het hele jaar van.

Absolute Kerstthee favoriet: Africa’s Star Rooibos

Uit deze 24 smaken één absolute favoriet kiezen is erg moeilijk, maar Africa’s Star staat er qua Kerst wel echt uit. Rooibos Africa’s Star bestaat namelijk uit een aantal echt traditionele kerstingrediënten. Appel, amandel, kaneel en sinaasappel. De ingrediënten gemengd met Zuid-Afrikaanse Rooibos geeft een heerlijke kruidige thee. Gedurfd, rijk en smaakvol, deze thee heeft alle nodige kracht om je stressvrij (in ieder geval cafeïnevrij) door de kerstperiode heen te komen. Alle ingrediënten voor de volgende kerst, jaar na jaar. Vanzelfsprekend ook geschikt voor de hele winter… 

Kersthee zonder aroma: puur natuur

Een traditionele kerstthee bestaat vaak uit sterke zwarte thee gecombineerd met smaken van onder meer kaneel, kruidnagel en sinaasappelschil. Dit hoeft natuurlijk helemaal niet in jouw straatje te passen. Een kerstthee hoeft namelijk helemaal niet een melange te zijn.

Zo kan losse thee - van goede kwaliteit, zonder toevoegingen - een heel goed alternatief zijn. De koudere maanden gaan namelijk heel goed met donkerdere, robuustere theeën. Centraal staat dat verwarmend en gezellig. Bovendien bieden veel van deze theesoorten zachte tonen van de kerstige kruiden. 

Pure losse thee voor de kerst - een aantal suggesties op een rij. We raden aan deze theeën te zetten Gong Fu Cha-style.

1. Da Hong Pao ‘Big Red Robe’ Wuyi (oolong thee)

Da Hong Pao of Large Red Robe is de beroemdste thee van de berg Wuyi. Het is een type oolong thee. Van de originele Da Hong Pao-struiken wordt per jaar slechts 1 kg geplukt. De thee is zeer zeldzaam en dus duur. De legende over Da Hong Pao gaat dat de moeder van een koning uit de Ming-dynastie van een ziekte werd genezen door een bepaalde thee. De koning stuurde grote rode gewaden om op de vier theestruiken te draperen als dank. Nu groeien er nog 3 oorspronkelijke struiken op de rots van de berg Wuyi, waarvan wordt gezegd dat ze teruggaan tot de Song-dynastie. De originele Da Hong Pao wordt nog altijd geplukt van deze 3 theestruiken. 

Optisch produceert dit oolong-type een typisch open, robuuste bladstructuur. Fluweelachtig in de mond met complexe, aangename geroosterde tonen en subtiele ondertonen van cederhout, cacao en fruit. Echt een genot voor de zintuigen in de mond!

2. Mini Shou Tuo Cha (Pu Erh thee)

Pu-erh is aards, robuust en kruidig. Wat is een betere keuze voor de koudere maanden? Als kers op de taart is Mini Tuo Cha is een zeer gemakkelijk drinkbare shou (rijpe) pu erh. Goede smaak met een sterk aroma van vanille. Heerlijk bij dim sum, of gewoon op zichzelf. Hoeft niet lang te trekken voor een sterke, volle smaak. 

3. Yin Zhen (Gele thee)

Perfecte gele thee - puur, delicaat, intens, licht. De smaak van gele thee lijkt veel op de lichte en pure smaak van groene thee. Gele thee heeft een lange traditie in China. Teelt, oogst en productie bleven lange tijd een voorrecht van boeddhistische monniken. Alleen de bovenste scheuten (tips) worden gebruikt voor de productie. 

De infusie is goudgeel. Wat Yin Zhen uniek maakt is de kastanje-noten smaak en het romige, natuurlijk zoete aroma. Het is een uitstekende keuze voor een verfrissende en toch verwarmende winterthee!

4. Smoky Lapsang Souchong (zwarte thee)

Lapsang Souchong kwam al voor in onze 24 smaken in 24 dagen-lijstje, maar mag hier echt niet ontbreken. De sterke kampvuurgeur brengt iedereen onmiddellijk in een feestelijke kerststemming. Om het iconische rokerige aroma te krijgen, worden de theebladeren geroosterd boven dennenhout. Het resultaat is onmiskenbaar zacht, mellow en zoet. Alhoewel, de sterke rookaroma is niet ieders favoriet, maar doet het wel heel erg goed bij whisky-liefhebbers.

5. Genmaicha (groene thee, bruine rijst thee)

Genmaicha is een van de populairste theesoorten van Japan. Het is geen geheim dat deze thee op elk moment van het jaar bij bijna alles past. Tijdens de wintermaanden passen de geroosterde, nootachtige, bijna boterachtige smaak van de gepofte bruine rijst uitstekend. 

6. Hojicha (groene thee, poeder)

Hoewel hojicha een geroosterde groene thee is, is het cafeïnegehalte minimaal. Daardoor is het een perfect voor het hele gezin. Wat het een van onze favoriete kersttheeën maakt, zijn de sterke karameltoetsen en de geroosterde, nootachtige pinda-smaak. Hojicha poeder met aangename pinda-karamelsmaak, maakt de perfecte Hojicha latte.

7. China "Silver Needle" Pai Mu Tan (witte thee)

Een uitstekende witte thee uit de Chinese provincie Fuijan, uitsluitend gemaakt van hoogwaardige knoppen van Chinese theestruiken. De Chinese Pai Mu Tan is de klassieker onder de witte theeën. De scheuten en bladeren worden geplukt volgens eeuwenoude methoden. 

De blaadjes van deze thee blijven uitgerold en vertonen de typische witte, zilverachtige dons - vandaar de naam Silver Needle. De lichtgele, heldere kopkleur en vooral de zeer aromatische, milde smaak zijn typisch voor Pai Mu Tan's van hoge kwaliteit.

8. "Dragon Pearls" Jasmijn (groene thee) 

De heldere bloemengeur van jasmijn is niet altijd de eerste geur waaraan we denken bij winter en Kerst. Toch is er iets met deze exotische geur waardoor het een frequent gebruikt smaak is in winterse theemelanges. Wij vinden het enorm leuk om de Dragon Pearls te zien ontvouwen, waardoor dit ook weer een prachtig thee-kerstgeschenk is.

9. Milky Oolong (oolong)

Deze prachtige Milky Oolong vindt zijn oorsprong in de provincie Fujian in China. Een half gefermenteerde thee met strak opgerolde bladeren doordrenkt met melkachtig aroma voordat ze worden gedroogd, wat resulteert in een unieke smaak. Buitengewoon mild met een zoete en bloemige smaak, gekenmerkt door subtiele melkachtige smaaktonen en een vleugje karamel. Door deze melkachtige tonen is het een toegankelijke milde oolong thee. 

Glühwein

Glühwein is een veel gebruikte lekkernij voor én tijdens de kerstperiode. Onze Glühweinkruiden van hebben we verpakt in praktische zakjes. Het kruidenmengsel voor glühwein is natuurlijk zuiver en geeft een geweldige smaak aan je glühweindrank. Het winterse kruidenmengsel is echter ook ideaal voor een zoete en fruitige punch. Glühwein past goed bij wijn met alcohol, maar is ook heerlijk in niet-alcoholische warme dranken. Laat het zakje gewoon in hete wijn vallen en laat het naar smaak trekken.

•    voor een heerlijke zoet-kruidige glühwein
•    authentiek Duits specerijenrecept
•    ideaal voor glühwein en punch
•    per zakje een kruidenmengsel van 5 gram

Een heerlijke theetraktatie voor winterse tijden en koude dagen. Het kruidenmengsel kan worden gebruikt in rode of witte wijn, maar ook voor alcoholvrije glühwein met druivensap. 

Advent-kalender & Kerstgeschenken

Stel je voor: de lucht ademt warme kruiden, je bent omringd door familie en vrienden, het vuur brandt in de haard, je voeten lekker in donzige sokken en je hebt een grote mok vol hete thee in je handen. Dit gevoel bekruipt menigeen al in november. De reden dat dan ook veel mensen op 1 december al beginnen met aftellen tot de Kerst. Tel jij de dagen tot Kerstmis al ruim van te voren af? 

Schenk de ultieme thee-ervaring deze feestdagen met een Thee-Adventkalender. De Adventskalender bevat onze favoriete kersttheesoorten. Verschillende theesoorten en smaken. De Thee-Adventkalender bestaat uit 24 zakjes met in elk zakje een keuze uit de ruime selectie van verschillende thee van Evans & Watson. Losse thee voor echte theeliefhebbers, maar ook cafeïnevrije smaken, vol smakelijke kruidenmengsels en nog veel meer. 

Onze favoriete Thee-Adventskalender is heel erg geschikt om zelf van te genieten of om cadeau te doen aan een theeliefhebbende vriend(in) of familielid. 

In de kerstdagen is Evans & Watson er om al je theedromen waar te maken. Of je nu op zoek bent naar kerstthee of pittige chai, cadeaus voor theeliefhebbers, Evans & Watson Tea Company heeft alle kerstthee, theeaccessoires, theecadeausets, adventskalenders, cadeauverpakkingen en theekits die je nodig hebt om iedereen dit jaar een kopje thee te geven. Vind cafeïnehoudende kerstthee, cafeïnevrije kerstthee, en natuurlijk je favoriete theesmaken.

"Niet alleen voor Kerst"

Eenmaal een favoriete kerstthee uit deze vele aangeraden theeën gevonden? Steek dan wat kaarsen aan (of de open haard!), maak het gezellig met wat dekens en een goed boek, en lekker van gaan genieten… 

Als iedereen zijn cadeautjes heeft geopend. Het inpakpapier is opgeborgen. Als de boom is neergehaald. De versieringen liggen weer op zolder. Menigeen denkt dan “Kerst was ook zo weer voorbij”. Gelukkig heb je de kerstthee nog. Goed om te weten, veel van deze kersttheeën zijn niet helemaal niet alleen voor Kerst, maar kunnen gewoon het hele jaar door gedronken worden. Zelfs in de brandende zon, in de hitte van de zomer, wanneer Kerst een verre herinnering lijkt, veel van onze bovenstaande “Kersttheeën” als IJsthee gezet worden. Om lekker van te genieten in de tuin. Ongeacht het seizoen of de tijd van het jaar. Heerlijke kerstthee…

Fijne feestdagen!

Alle blogartikelen
Top
Oops!
Je bevindt je momenteel op onze consumenten website. Hier vind je bijvoorbeeld producten met de optie voor kleinere afname hoeveelheden. Voor voordelige prijzen ga je naar onze zakelijke website. Maak hieronder een keuze op welke website je verder wilt gaan.