Kamillethee gezond? Zeker! Wist je dat kamille..

23 jan. 2022
3 minuten leestijd
Thee & meer
Blog image

Ooit naar de bijsluiter van een geneesmiddel gekeken met zowel verbazing als (onaangename) verrassing? OK, later we eerlijk zijn. De meeste medicijnen zijn goed en zelfs noodzakelijk. Helpen je er echt weer bovenop, sommige houden je zelfs gezond terwijl andere je buiten levensgevaar houden.

Bij veel geneesmiddelen bestaat echter de kans op bijwerkingen, serieuze bijwerkingen. Verder zijn medicijnen - hoe goed of hoe slecht ook - niet goedkoop. De kosten lijken bovendien alleen maar op te lopen. Voldoende reden om verder te kijken. Gezonder gaan leven. Betere voeding en (meer) sporten. Of als het om medicatie gaat, uitwijken naar geneeskrachtige kruidenKruiden uit de natuur die helpen bij het verlichten van kleine pijntjes, irritaties en bestaande traditionele medicatie ondersteunen of gedeeltelijk vervangen.

Terwijl je arts altijd op de eerste plaats komt wanneer het om medische hulp gaat, kunnen tal van medicinale kruiden - zoals kamille - je gezondheid positief ondersteunen. Ze kunnen helpen de behoefte aan traditionele medicijnen te verminderen. Zo ook kamille. Waar is kamillethee goed voor?

Dat is echter nog niet alles wat je te weten kan komen over kamille. Sterker nog, we hebben inmiddels een hele verzameling van blogposts over kamille geschreven. Elk over een specifiek voordeel of onderscheidend kenmerk. Je vindt alles over kamille hier:

  • Rustgevend, een goede nachtrust
  • Spoelen met kamille downunder?
  • Zwangerschap en kamille
  • Een mooiere huid
  • Alles over de kamilleplant
  • Effectief tegen angst
  • Blonderen van je haar

Laten we beginnen met de voordelen van kamille. Kamille thee kan helpen bij allerlei kwaaltjes. Echter, de voordelen of werking op ´medisch´ gebied die wij mogen opnemen in deze blog zijn aan regels gebonden opgenomen in de EU Claimsverordening. Voor wie geinteresseerd is in de EU Claimsverordening van de EG, zoek even op Nr. 1924/2006. In het kort staan hierin goedgekeurde en onder behandeling zijnde claims opgenomen. Houdende aan de wet, kunnen we hier opgenemen dat de toepassingen, voordelen en werking van kamille zijn:

  • Draagt bij aan een normale nachtrust*
  • Geeft rust*

* Deze gezondheidsclaims, gemaakt op basis van plantaardige inhoudsstoffen, zijn -op dit moment- nog bij de ESFA in behandeling. 

Geroemd om verzachtende werking

Met name het drinken van kamillethee kan gevoelens van slaperigheid opwekken en kan u helpen sneller in slaap te vallen. Hier is de wetenschap achter de slaapeffecten van kamillethee. Kruidenpreparaten van kamille zoals kamille thee en etherische olie-aromatherapie, worden al 1000-en jaren gebruikt om slapeloosheid te behandelen en kalmeringsmiddel. Ze worden vaak gebruikt als een mild kalmeringsmiddel en slaapmiddel.

Kamille is bijzonder effectief vanwege de chemische structuur. Het plantenextract bevat apigenine, een chemische verbinding die slaperigheid veroorzaakt wanneer het zich bindt aan de GABA-receptoren in de hersenen.

GABA-receptoren zijn dezelfde receptoren die zich binden aan benzodiazepines, die vaak worden gebruikt als angstremmers omdat ze een kalmerend effect hebben. Wanneer de apigenine in kamille zich bindt aan GABA-receptoren, heeft het een kalmerend en ontspannend effect - daarom kan kamillethee je slaperig maken.

Sommige onderzoeken hebben aangetoond dat het drinken van kamillethee een nuttige natuurlijke behandeling kan zijn voor slaapproblemen. 

Drink ongeveer 45 minuten voor het slapengaan een kopje kamillethee als je slaperigheid wilt opwekken. Dat geeft je lichaam voldoende tijd om de thee en de chemische verbindingen die ervoor zorgen dat die kalmerende gevoelens op gang komen, te metaboliseren.

Hoewel kamille je slaperig kan maken en je kan helpen in slaap te vallen, heeft onderzoek geen sluitend bewijs gevonden dat het de kwaliteit van je slaap gedurende de nacht daadwerkelijk kan verbeteren.

Verwacht overigens niet dat je als een blok in slaap valt. Het helpt - het is geen paardenmiddel!

Uitwendig gebruik (compres)

Ook voor uitwendig gebruik zijn er veel voordelen die kamillethee biedt. Door de eigenschappen van kamille kan het helpen bij kleine snijwonden, schaafwonden en krassen, mits natuurlijk de kamille rechtstreeks in een vochtige manier op de plaats wordt toegepast. Op dezelfde manier kan het verder helpen tegen gezwollen ogen, huidaandoeningen zoals eczeem of om de huid gladder, zachter te maken of om een ​​droge huid te bestrijden.

Alle blogartikelen
Top
Oops!
Je bevindt je momenteel op onze consumenten website. Hier vind je bijvoorbeeld producten met de optie voor kleinere afname hoeveelheden. Voor voordelige prijzen ga je naar onze zakelijke website. Maak hieronder een keuze op welke website je verder wilt gaan.