Hoe zet ik koude groene thee?

12 apr 2020
2 minuten leestijd
Thee & meer
Blog image

IJsthee! Een fantastische versnapering. Het is grappig dat drank nummer 2 van de wereld alleen heet gedronken wordt. Begrijp me niet verkeerd, in veel gevallen drink ik het ook heet, bloedheet, maar alleen niet altijd. Ik vind het super dat ik groene thee koud – als ijsthee kan maken. Het mooie aan ijsthee is dat ik het koud, ijskoud, zoet, niet gezoet – net in welke stemming ik ben, drinken kan. Soms met citroen of munt of gewoon zoals de ijsthee bedoeld is.

Onlangs kwam ik een nog bijzondere ijsthee tegen (hoe bijzonder ijsthee in Nederland eigenlijk al is!), namelijk gezet met ijs. Gezet met ijs, dus niet gekoeld met ijs. Big difference! Ik weet dat het raar klinkt en onmogelijk lijkt, maar thee zetten met ijs is eigenlijk een traditionele Japanse manier om eerste klas Sencha en Gyokuro te zetten. Het resultaat is een koude groene thee, een intens en zacht smakende thee die het wonderlijke smaakpallet, waar goede Japanse thee om bekend staat, naar voren tovert. Zelf ijsthee maken met groene thee?

Benodigdheden

  • 2 theelepels (5 gram) goede Sencha of Gyokuro
  • 1 Tokoname theepot (of een andere brede, ronde theepot)
  • ijs van kwalitatief (puur) water

Twee manieren om uit te schenken
Zoals je ziet is de methode (super!) gemakkelijk te volgen. Het enige nadeel is dat het erg lang duurt. Je kunt twee dingen doen; 1) je wacht tot het ijs gesmolten is en het in een keer opdrinkt, of 2) je drinkt de groene thee naar de snelheid van het smeltende ijs, wat ongeveer een uur duurt. Als je voor optie 1 gaat en je wilt wachten tot al het ijs gesmolten is voordat je de thee opschenkt, zorg er dan voor dat je een beetje extra in elke kop doet zodat de thee niet te geconcentreerd is bij het uitschenken van de laatste thee.

Persoonlijk vind ik het lekkerder om de groene thee koud te drinken naar de snelheid van het smeltende ijs. Wacht wel 30-60 minuten alvorens je de eerste kop uitschenkt. Deze methode is perfect als je in een spannend boek zit. Wanneer je een hoofdstuk uit hebt en je toe bent aan een heerlijke versnapering, schenk je jezelf een heerlijke kop thee in als beloning!

Samenvatting: ijsthee maken groene thee
IJs gezette thee zorgt voor een significant verschil in smaak. Wees er echter wel zeker van om puur water te gebruiken en trek er voldoende tijd voor uit. Ik kan op persoonlijke noot zeggen dat wanneer je de koude groene thee eenmaal hebt geproefd je begrijpt dat het zeker het wachten waard was!

Alle blogartikelen
Top
Oops!
Je bevindt je momenteel op onze consumenten website. Hier vind je bijvoorbeeld producten met de optie voor kleinere afname hoeveelheden. Voor voordelige prijzen ga je naar onze zakelijke website. Maak hieronder een keuze op welke website je verder wilt gaan.