De beste ochtendthee: 10 krachtige ontbijtmelanges

17 jan. 2023
7 minuten leestijd
Thee & meer
Blog image

Voor veel mensen in Nederland is koffie bij het ontbijt een vanzelfsprekendheid. Anderen kiezen liever in de ochtend voor ochtendthee. Als gezonder en minder ‘zwaar op de maag’-alternatief. De keuze is altijd persoonlijk. Daar kunnen we in feite niet veel over adviseren… 

Wél kunnen we je begeleiden naar een goede ochtendthee. Wil je de switch naar thee maken of ben je op zoek naar meer inspiratie, dan kunnen we dus wat voor je betekenen. Ondanks dat het kiezen van de beste thee om 's ochtends te drinken zeer persoonlijk is, is er enorm veel keuze. Wist je het nog niet, dan gaat er een wereld voor je open. In deze blog - ‘de beste ochtendthee’ - geven we je een overzicht van de beste theesoorten die je 's ochtends kunt kiezen (wat ons betreft). We nemen alles mee. Met cafeïne, maar ook cafeïnevrije thee, en thee met of zonder melk. Ochtendthee kan bijvoorbeeld een zwarte thee zijn, maar ook groene, witte of oolong-thee. Matcha, Earl Grey, Pu-Erh, Yerba Mate of zelfs Kombucha. Thee wat goed gaat met melk is bijvoorbeeld Breakfast Tea of Masala Chai. Cafeïnevrije opties zijn er ook genoeg – gedecafeïneerde zwarte of groene thee, rooibos of een selectie van kruidenthee.

Hier zijn onze topaanbevelingen voor theeën om de ochtend mee te starten.

1. Irish Breakfast (zwarte thee)

De lijst trappen we af met een sterke zwarte thee. Voor wie die op zoek is naar een ronde volle thee, is Irish Breakfast zeker een winnaar. Must have voor liefhebbers van sterke thee deze krachtige, sterke en rijke ochtendthee. De fijne theebladeren hebben een sterke smaak en bevatten een goede dosis cafeïne. Een thee die verder zeer goed mengt met de toevoeging van melk en suiker. Een klassieke ontbijtthee die geliefd is bij zowel ervaren theeliefhebbers als beginners.

2. English Breakfast (zwarte thee)

English Breakfast is niet voor niets een klassieker. English Breakfast is altijd een melange en bevat meestal thee uit India, China en/of Afrika. Bij ons is English Breakfast een mooie blend uit India, Kenya en Sri Lanka. Geeft een volle, sterke smaak en robuuste body. English Breakfast is stevig genoeg om te nemen met melk en suiker, maar kan ook prima zonder van genoten worden.

3. Assam (zwarte thee)

Een mooie Assam drinkt altijd lekker weg – ochtend, middag en avond en mag dan ook zeker niet in deze lijst ontbreken. Assam is van zichzelf een robuuste zwarte thee met een volle smaak. Mooi voorbeeld is Assam Koomsong TGFOP1. Deze krachtige volle Assam blad thee met licht kruidige smaak is van TGFOP1-kwaliteit (Tippy Golden Flowery Orange Pekoe 1) en heeft een rijke, koperachtige kleur met een volle body, smaaktonen van mout en ‘toast’ en een matige astringente smaak. Assam bevat veel cafeïne, ongeveer de helft minder per kopje dan koffie, maar is net zoals de vorige 2 een uitstekende thee om de dag mee te beginnen.

Breakfast tea, verschillende soorten ontbijtthee

4. Lemony Pu-erh Vanilla (zwarte thee)

Zelfs als je een regelmatige theedrinker bent, ben je misschien niet bekend met pu erh. Pu erh thee, een gerijpte, gefermenteerde thee, kent een zeer lange geschiedenis in China. Pu erh is een donkere, volle thee met een karakteristieke zachtheid. Zonder de tannine van een typische zwarte thee, maar met cafeïne. De complexe smaak van de Lemony Pu Erh Vanilla - licht zoet door de vanille, maar goed in balans met de citroen – is zacht doch prettig. Mooie ontbijtthee - geeft een stevige, licht zoete ochtendthee.

5. Matcha (groene thee)

Matcha is geweldig om de dag mee te beginnen. Groene thee – en matcha in het bijzonder – worden in verband gebracht met het bevorderen van zowel mentale kalmte en ontspanning (zeer hoog in l-theanine), en focus / concentratie. Matcha wordt gemaakt van tencha bladeren die de laatste periode voor de pluk geteeld worden onder schaduwdoeken. Na de pluk worden ze verwerkt zoals groene thee, maar vervolgens ook nog vermalen tot een poeder. Alle actieve inhoudsstoffen komen daarbij in je kopje. Dit maakt het dat Matcha relatief veel cafeïne bevat. Matcha is in verschillende kwaliteiten te vinden – van culinair (best voor baksels, koekjes, smoothies, etc.), premium (dagelijks drinkbaar) tot ceremonieel (lekkerst, fijnst en toegankelijkst). Kies als theebeginner altijd voor de ceremoniële graad Matcha om van te genieten als ontbijtthee. Culinaire matcha is meer geschikt om toe te voegen aan een (ontbijt)smoothie.

6. Gyokuro (groene thee)

Net als Matcha bevat Gyokuro veel cafeïne (en l-theanine). Gyokuro is ook een in de schaduw geteelde thee, gemaakt van de bladeren van de eerste oogst. Hoge kwaliteit, veel aanzien. Een van de meest gewaardeerde theesoorten in Japan. Gyokuro staat bekend om zijn hartige umami karakter. Gyokuro-theeplanten staan ten minste drie weken voor de oogst in de schaduw, waardoor het chlorofylgehalte in de planten toeneemt en er een donker, blauwgroen theeblad ontstaat met een rijke, oceanische smaak en een subtiele zoetheid. Gyokuro is Japans voor "jade dauw", wat verwijst naar de heldergroene kleur van de gezette thee.

7. Yerba Maté Roasted Original

Als je op zoek bent naar een stimulerend, energiek ochtendkopje met een helder, wat zwaardere smaak, is onze Yerba Maté Roasted Original zeker de juiste keuze. Yerba Maté bevat weliswaar cafeïne, maar is eigenlijk niet verwant aan de theeplant. Yerba Maté wordt gemaakt van een plantensoort uit Zuid-Amerika. Maté is populair in landen als Argentinië en Chili en wordt traditioneel gedronken uit een kalebas met een hol rietje, de zogenaamde bombilla. Geroosterde Yerba Maté geeft een zoet aroma, doet denken aan chocolade. Sterk aanbevolen. Goede koffie vervanger.

8. Masala Chai (zwarte thee)

In de stemming voor iets pittigs en zoets, voedzaam en energiekrijk? Een kopje Masala Chai met een beetje melk en honing is een geweldige manier om de dag te beginnen. Onze traditionele chai (Black Chai) theemelange bevat kaneel, kardemom, gember en kruidnagel gemengd met Assam. Naast onze Black Chai (zwarte thee) hebben we ook nog eenzelfde blend op basis van rooibos thee (Indian Chai). Helemaal in blend vergelijkbaar, in smaak niet helemaal. Met de rooibos ontstaat er een net wat andere mix. Indian Chai heeft alle voordelen als met zwarte thee, alleen is het cafeïnevrij. Indian Chai (rooibos) is een geweldig alternatief - blend van cafeïnevrije rooibos met de traditionele chai kruiden zoals gember, kardemom, kaneel en kruidnagel. Rooibos Chai is heerlijk op zichzelf of met melk en/of honing.

9. Kruiden Ontbijtthee (kruidenthee)

Kruiden Ontbijtthee is een hele fijne mix van kruiden. Volle smaak met een fijn, fris tintje. Kruiden Ontbijtthee bestaat alleen uit hoogwaardige ingrediënten en is volledig zonder cafeïne. Aromatisch en zit boordevol gezonde eigenschappen die je klaarstomen voor de komende dag. Vol van smaak, dit kruidenmengsel laat je geen cafeïne missen.

10. Familie Kruidenthee no 1. (kruidenthee)

Begin de ochtend hetzelfde met de hele familie – Familie Kruidenthee no. 1 is namelijk ook geschikt voor kinderen. Een kruidenthee met een fijne pepermuntsmaak. Pure pepermunt vormt samen met bramenbladeren, rozenbottel, appeldroesem, hysopkruid, zonnebloemen en hibiscusbloemen een absoluut heerlijke kruidenthee. Deze cafeïnevrije melange is een geweldige keuze voor degene die geen cafeïne wil, maar toch wil genieten van een stimulerende ontbijtthee.

Natuurlijk zijn bovenstaande theesoorten slechts het uitgangspunt voor de perfecte ontbijtthee(switch). De grootste feedback die we krijgen is: "Ik wist niet dat dit soort thee bestond!". Een geweldige manier om ze uit te proberen is door ze te proeven. Wij adviseren een proefmonster of onze volledig natuurlijke papieren wegwerp/composteerbare theezakjes. Je zult merken dat als je eenmaal het pad van de premium losse bladthee betreedt, er geen weg meer terug is. 

Wat is de beste thee om 's ochtends te drinken?

De beste thee om 's ochtends te drinken hangt af van hoeveel cafeïne je zoekt, welke smaken je lekker vindt en welke theesoorten je voorkeur naar uitgaat. Theeën als matcha, yerba maté (of guayusa) en zwarte thee hebben allemaal een hoog cafeïnegehalte, waardoor ze een goede keuze zijn voor koffiedrinkers die willen overstappen op thee. 

Kruiden als pepermunt en gember bevatten weliswaar geen cafeïne, maar wel energiegevende en stimulerende eigenschappen.

Voordelen van het drinken van thee in de ochtend

Enkele voordelen van de dag beginnen met een kopje thee zijn:

  • Energiek: Veel ontbijtmelanges bevatten cafeïne, wat kan helpen om je een energieboost te geven. Maar ook ingrediënten als pepermunt en gember kunnen je helpen om wakker te worden.

  • Activatie: Ingrediënten als cafeïne en l-theanine kunnen je helpen op te starten en concentratie en focus te verbeteren.

  • Hydrateren: Je dag beginnen met een kopje thee kan je helpen om beter gehydrateerd te blijven.

  • Een gezond alternatief: Voor veel mensen kan thee een gezonder alternatief zijn voor koffie of blikjes energiedrank.

  • Rustgevende routine: Met veel verschillende melanges om uit te kiezen, kan het zetten van een kopje thee een rustgevende ochtendroutine zijn die je kan helpen je dag goed te beginnen.

FAQs

Is het beter om 's ochtends thee of koffie te drinken?

Zowel koffie als thee zijn prima om de dag mee te beginnen. Thee bevat gemiddeld ongeveer half zoveel cafeïne als koffie, wat betekent dat het milder is voor het lichaam. Thee bevat ook tal van heilzame ingrediënten en eigenschappen, en er zijn 1000-tal verschillende melanges en smaken om uit te kiezen.

Kan ik kamillethee 's ochtends drinken?

Kamillethee is een prima keuze om de dag mee te beginnen, vooral als je op zoek bent naar een kalmerende, rustgevende ontbijtthee. 

Kan ik hibiscusthee 's ochtends drinken?

Hibiscusthee kan een andere goede optie zijn voor een ochtendthee. Helder karmozijnrood, zuur en vol van smaak. Hibiscus is niet voor niets een veelgebruikt ingrediënt in kruidenmengsels. 

Is gemberthee goed als ontbijtthee?

Gemberthee kan je helpen wakker te worden en je op gang te helpen zonder cafeïne. Gember zit ook standaard in cafeïnehoudende melanges, zoals Black Chai en Indian Chai. 

Is groene thee goed om 's ochtends te drinken?

Net als andere soorten cafeïnehoudende thee kan groene thee een prima keuze zijn om 's ochtends mee wakker te worden. Als je op zoek bent naar een kopje met veel cafeïne, probeer dan groene thee in poedervorm, zoals Matcha of Sencha poeder, of groene thee geteeld in de schaduw, zoals Gyokuro. Als je op zoek bent naar een mildere groene thee, kijk dan eens naar Chinese groene thee zoals Chun Mee of Lung Jing / Dragon Well.

Alle blogartikelen
Top
Oops!
Je bevindt je momenteel op onze consumenten website. Hier vind je bijvoorbeeld producten met de optie voor kleinere afname hoeveelheden. Voor voordelige prijzen ga je naar onze zakelijke website. Maak hieronder een keuze op welke website je verder wilt gaan.