Zwarte thee

Als je problemen hebt met je concentratie of alertheid, probeer dan een kop van de sterkste zwarte losse thee om, zoals men zegt, een onscherpe geest te verkwikken. Zwarte thee is verschillend van andere soorten losse thee doordat het door fermentatie proces heen gaat, wat gebruikt wordt om de zo bekende donkere kleur, en specifieke smaak te krijgen.

Om zwarte losse thee te maken wordt er een proces gebruikt die in het kort uit verleppen, rollen, fermenteren en drogen bestaat. Ondanks dat er veel, erg veel verschillende variëteiten zwarte theeën bestaan, komt elke zwarte thee door dit proces tot stand.

Het vierstappen-proces wordt aangeslingerd met het verleppen van de verse, geoogste thee. Verleppen is een proces dat een deel van het vocht uit het blad verwijderd, zodat ze in staat zijn om gerold te worden zonder ze uit elkaar te trekken. Door de bladeren voorzichtig te rollen, breken cellen waardoor enzymen ontstaan die, wanneer in aanraking met lucht, gaat fermenteren.

Dit proces wordt verlengd om de chemische structuur van het blad te veranderen, met als gevolg dat de bekende smaak van zwarte thee naar voren komt. Bij de laatste stap in het proces worden de bladeren gedroogd, of soms zelfs verhit in een hete pan, om het laatste vocht uit het blad te halen, waardoor het fermentatieproces stopt.

Van Darjeeling en Assam tot Lapsang Souchon en Ceylon, ze zijn allemaal bloot gesteld aan dit proces. Gemelangeerde thee, met als basis zwarte thee, worden gecreëerd door gedroogde stukjes fruit, kruiden, of andere (zwarte) theeën toe te voegen.

Wat is de beste zwarte thee?

Zwarte losse thee wordt beoordeeld aan de hand van het gecompliceerde systeem “Orange Pekoe”. De hoogste kwaliteit bestaat uit een knop en een blad, gevolgd door een knop met twee bladeren, en zo verder. Normaal, wordt er gestart aan de onderkant met Souchong, en naar boven gewerkt naar Orange Pekoe.

Om de losse theeën verder te specificeren, worden toevoegingen gebruikt. GFOP, Golden Flowery Orange Pekoe, is beter dan gewoon FOP. Dit kan door gaan tot FTGFOP, Finest Tippy Golden Flowery Orange Pekoe, of SFTGFOP, Special Finest Tippy Golden Flowery Orange Pekoe...

Orange Pekoe (OP)

Orange Pekoe staat voor kwaliteit. OP is iets lichter gerold is dan FOP. Het beschrijft whole leaf thee.

Flowery Orange Pekoe (FOP)

Het wordt vaak gedacht dat Orange Pekoe een soort losse thee is, maar het beschrijft eigenlijk gewoon de bladgrootte. Flowery refereert terug naar de vorm van het blad. Dit komt doordat het blad na het rollen een geplette bloem voorstelt. Het beschrijft whole leaf, oftwel losse thee.

Souchong (S)

Veelal het derde of vierde blad met een knop, vaak geplukt aan de hand van coarse plucking, en beschrijft een mindere kwaliteit. Het beschrijft losse thee.

Pekoe(P)

Een groot, gebroken blad dat normaal geen toppen laat zien. Het beschrijft broken leaf, oftewel gebroken losse thee.

Broken Orange Pekoe (BOP)

Broken Orange Pekoe zijn bladeren die in vierkante stukjes gebroken zijn. Het beschrijft gebroken losse thee.

Fannings (F)

Fannings worden veelal aangetroffen in theezakjes. De naam komt van een oude methode om de kleinste stukjes te scheiden van de grote, door gebruik te maken van een ventilator. Het beschrijft gebroken losse thee.

Dust (D)

De fijnste van alle gradaties, bijna poederachtig. Het beschrijft gebroken losse thee.

Tippy (T)

Een toevoeging gebruikt om bij hele en gebroken bladeren aan te geven dat er knoppen aanwezig zijn.

Golden (G)

Een toevoeging die gebruikt wordt om de kleur van de knoppen of toppen te beschrijven, en wordt gezien als een zeer goede eigenschap.

Secties: Thee
Top
Oops!
Je bevindt je momenteel op onze consumenten website. Hier vind je bijvoorbeeld producten met de optie voor kleinere afname hoeveelheden. Voor voordelige prijzen ga je naar onze zakelijke website. Maak hieronder een keuze op welke website je verder wilt gaan.