Pu erh

De 1700 jaar oude Chinese losse Pu Ehr thee komt uit de Chinese Yunnan provincie, uit de gebieden rond de stad Pu’er, en is wereldwijd bekend voor haar gewichtsverliezende kwaliteiten. Pu Ehr is bijzonder in vergelijking tot andere theeën. Pu Ehr heeft een donker rode, en krachtige aardachtige smaak.

Er zijn twee verschillende manieren om Pu Ehr te produceren. Voor de jaren ‘60 van de 20st eeuw, werd een niet gefermenteerde verse thee gestoomd, en in baksteen-, tegel- of balvorm geperst. Hierna werd de thee gedroogd, en opgeslagen voor rijping.

Dit rijpingsproces, welke het haar smaak en kleur gaf, duurde minimaal 5 jaar (!). De nieuwe methode, een innovatie van de jaren ‘60 en ’70, maakten een snellere methode mogelijk, en zorgde ervoor dat Pu Ehr binnen een paar maanden gedronken kan worden.

In deze nieuwe methode van verse theeverwerking, wordt de Pu Ehr gestapeld, en constant gedraaid. Het is zeer belangrijk, helemaal voor Pu Ehr, dat de thee met veel voorzichtigheid behandeld word om teveel hitte en vocht te voorkomen.

Om groene Pu Ehr te maken, in tegenstelling tot zwarte Pu Ehr, wordt de thee gedeeltelijk verhit. Gedeeltelijke verhitting zorgt er voor dat de enzymenontwikkeling tot een stop komt, en genoeg vocht overblijft voor verdere fermentatie. Zwarte Pu Ehr aan de andere kant volledig, wordt gefermenteerd voordat het verhit wordt, waardoor een donkere, smaakrijke thee ontstaat.

Sommige Pu Ehr komen nu in aanmerking voor rijping, waarmee de smaak wordt geïntensiveerd. Tegenwoordig worden beide methoden naast elkaar gebruikt, waardoor zowel een ruwe(re) Pu Ehr en een gerijpte Pu Ehr bestaan.

Secties: Thee
Top
Oops!
Je bevindt je momenteel op onze consumenten website. Hier vind je bijvoorbeeld producten met de optie voor kleinere afname hoeveelheden. Voor voordelige prijzen ga je naar onze zakelijke website. Maak hieronder een keuze op welke website je verder wilt gaan.