Voor 15.00 uur besteld, dezelfde dag verstuurd
Gratis verzending vanaf €29
Niet goed, geld terug

Filteren op

Categorieën
Categorieën
Biologisch
Biologisch
Cafeine
Cafeine
Smaakprofiel
Smaakprofiel
Moment
Moment

Pu erh thee

Thee voor de fijnproevers

Pu Erh thee kopen: de beste aged tea

Ons Pu Erh thee assortiment bestaat uit een aantal zeer selectief gekozen Pu Erh theeën. Al onze Pu Erh theeën zijn direct uit voorraad leverbaar. Zo bestaat ons assortiment Pu Erh thee uit een aantal pure theeën, zowel van biologische oorsprong en van conventionele teelt, hebben we een heerlijk gearomatiseerde Pu Erh thee en Pu Erh Mini Tuo Cha. Zo zit de ideale thee er altijd voor jou tussen. Vanzelfsprekend is elke pu erh thee uit China afkomstig. Om ervoor te zorgen dat je thee zo lang mogelijk lekker van smaak blijft besteden we extra aandacht en zorg aan de verpakking. Zo worden al onze Pu Erh theeën verpakt in onze lucht- en lichtdichte blokbodemverpakking. Hierdoor kun je extra lang genieten van jouw Pu Erh thee. Kortom, Pu Erh thee koop je bij Evans & Watson.

Meer Informatie

Waarom Pu Erh thee kopen?

Rondom de stand pu’er in Yunnan werd ca. 1700 jaar geleden de eerste pu erh gedronken. Pu erh is een van de weinig theeën die met de tijd beter smaken. Vergelijkbaar met bepaalde wijnen. Pu Erh geeft een donkere, aardachtige thee wat vrij laag is in cafeïne. De smaak is vaak aardachtig en zacht. Hierbij ontbreekt de astringente smaak, vaak typerend voor andere theesoorten. Bij het bereiden van pu erh komt een aangename, zachte geur vrij.

Vanuit Traditionele Chinese Geneeskunde helpt Pu Erh het lichaam bij een betere spijsvertering. Moderne onderzoeken wijzen in de richting dat Pu Erh helpt in het verlagen van cholesterol. Naast dat pu erh gezond is, is pu erh ook een van de weinige theeën die afkomstig is van een specifieke subsoort. In tegenstelling tot groene thee en zwarte thee zijn de bladeren namelijk groter en harder. Gedroogde Qingmao theebladeren ondergaan verder een speciaal fermentatieproces. Deze subsoort is een van de oudste vormen van de theeplant die zo’n 1700 jaar teruggaat.

Hoe wordt Pu Erh thee verbouwd en geoogst?

Alleen echte Pu Erh wordt over de hele wereld gewaardeerd. Echte pu erh komt alleen uit het Yunnan gebergte. Hier in Zuid-Yunnan wordt de thee gemaakt en gefermenteerd van zongedroogde groene thee van specifieke theesoorten die alleen in Yunnan, Laos, Burma en delen van Thailand en Vietnam groeien. Pu Erh bestaat voornamelijk uit grotere bladeren die voor meerdere jaren gerijpt worden. De hoogst gewaardeerde Pu Erh thee kan zelfs een lichte stoflaag of schimmel bevatten.

Voor het rijpen wordt Pu Erh geperst tot verschillende vormen. Tijdens het rijpingsproces wordt de thee blootgesteld aan microflora en bacteriën die het helpen te fermenteren, vergelijkbaar met wijn of yoghurt. Het smaakprofiel veranderd tijdens het fermentatieproces drastisch en neemt in diepte toe met het verstrijken van de jaren. Zoals bij mooie wijnen zijn veel connaisseurs verzamelaars van erg oude, gerijpte Pu Erh. Ook hier geldt dat voor bepaalde oogstjaren, net zoals bij wijn grof geld wordt betaald. Het is dan ook niet ongebruikelijk dat er veel geld wordt betaald voor een Pu Erh van 30 jaar of ouder.

Verschillende soorten Pu erh uitgelegd: Raw, Ripe, sai qing, mao cha & piling

Belangrijk om te weten is dat pu erh in twee categorieën kan worden opgedeeld. Zo kan pu erh niet-gefermenteerd en gefermenteerde thee zijn. Zowel raw pu erh (sheng pu erh) en ripe pu erh (shu pu erh) worden gemaakt van zongedroogde thee en ondergaan in grote lijnen hetzelfde verwerkingsproces. Beide ondergaan bijvoorbeeld het zogenaamde sai qing van de mao cha – licht groene thee of rauwe thee. Voor het maken van pu erh worden de bladeren geplukt, verwelkt, sha qing – ‘killing the green’, rollen, zondrogen en geperst. Sha qing is een tussenstap waarbij het verwelkingsproces wordt gestopt. Dan wel via zondrogen, door de mao cha te stomen van of door het te verhitten in een wok.

Voor ripe pu erh wordt nog een speciale stap toegevoegd, namelijk ‘wet piling’ of ‘piling’. ‘Piling’ is een soort fermentatieproces vergelijkbaar met het maken van yohurt. Tijdens ‘piling’ wordt de mao cha (raw pu erh) omgezet in ripe pu erh. De naam ‘piling’ komt doordat de theebladeren ‘opgestapeld’ worden op een bult van zo’n 70 cm hoog. Deze theebult wordt vervolgens nat gemaakt en afgedekt met een linnen doek. Dit gebeurt in een afgesloten ruimte waar de theemeester controle kan uitoefenen op de omgevingsfactoren. Dit wordt gedaan om het rijpingsproces na te bootsen. Hiervoor wordt in een gecontroleerde warme en vochtige omgeving de thee blootgesteld aan bepaalde bacteriën en schimmels. Het proces is vergelijkbaar als hoe yoghurt of wijn bijvoorbeeld wordt gemaakt. Zowel sheng als ripe pu erh kunnen in een vorm zoals een brick of cake worden geperst en smaken met de tijd beter.

Raw pu erh (pu erh sheng, niet-gefermenteerde thee, groene pu erh)

Voor het maken van Raw pu erh ondergaat de thee niet het fermentatieproces. Raw (sheng) pu erh is een pu erh gemaakt van theebladeren die geplukt, snel geroosterd, zongedroogd en dan gestoomd worden om in de vormen te persen. De bekende pu erh cakes, bricks of mini tuo cha. Hierna kunnen de cakes gerijpt worden totdat de thee volledig en goed op smaak is gekomen. Doordat raw pu erh niet door het ‘piling proces’ heengaat behoudt het een frisse geur met een ietwat astringente smaak, met een zoete nasmaak.

Ripe Pu erh (pu erh shu, gefermenteerde thee, zwarte pu erh)

Ripe (shu) pu erh is pu erh dat is gemaakt van theebladeren fermentatieproces zijn gegaan. Eerst wordt de losse thee exact hetzelfde verwerkt als raw pu erh. Echter, voordat de thee geperst wordt ondergaat het de speciale tussenstap die bekend staat als ‘piling’. Tijdens ‘piling’ verandert de kleur van de theebladeren van geel tot groen naar bruinachtig rood. De mate van ‘piling’ is af te lezen aan de kleur van de bladeren. Des te donkerder de bladeren des te langer heeft het ‘wet piling’ ondergaan.

Minder informatie

Er zijn 5 producten.

Item 1-5 van 5 in totaal item(s)

Actieve filters