Voor 15.00 uur besteld, dezelfde dag verstuurd
Gratis verzending vanaf €29
Niet goed, geld terug

De beste Yerba Maté

Enorm veel soorten & veel smaken erva maté

Yerba mate is een kruiden-‘thee’ die afkomstig is uit Zuid Amerika. Vooral in landen als Argentinië, Brazilië, Uruguay en Paraguay wordt deze Zuid Amerikaanse drank veel gedronken. Lees meer...

Er zijn 32 producten.

Item 1-18 van 32 in totaal item(s)

Yerba Maté: de lekkerste Yerba Maté thee koop je bij evansnwatson.nl

De kruiden zelf heten ‘Yerba’ en het woord ‘mate’ betekent kalebas, de mate drinkbeker waaruit men het kruidenaftreksel drinkt. Traditioneel wordt mate thee gedronken door meerdere mensen uit één kalebas door middel van een rietje, ook wel Bombilla of Bomba genoemd. Het gezamenlijk drinken heeft een vriendschappelijke betekenis. Kinderen in Zuid-Amerika drinken de Zuid Amerikaanse drank vaak vermengd met limonade.

Wat is yerba mate thee?

De thee is gemaakt van de gedroogde bladeren en takjes van de ‘Ilex paraguarensis’, een boom die normaal gesproken wel dertig meter hoog wordt. Op de plantages mag de Ilex paraguarensis niet groter worden dan 15 meter wanneer de oogst met machines gebeurt. Om de yerba vitaal te houden, worden de bomen om de vier jaar gerooid en vervangen. Na de oogst vouwen de arbeiders de yerba direct in lakens en gaat het product naar droogfabrieken om de antioxidanten en andere gezonde eigenschappen zo goed mogelijk te behouden.

In Zuid-Amerika is het drinken van yerba mate heel gewoon en te vergelijken met het drinken van koffie en thee bij ons. De Zuid Amerikaanse drank bevat een milde vorm van cafeïne (mateïne) en daarnaast een heleboel vitaminen, mineralen en anti-oxidanten. Yerba mate wordt zowel warm als koud (Tereré) gedronken.

Yerba mate heeft een hele grassige, natuurlijke smaak en kan in het begin ervaren worden als ietwat bitter. Echter geldt voor yerba mate, hoe meer je er van drinkt, hoe meer delicate smaken je zult ontdekken tijdens het drinken van yerba mate. Denk hierbij aan tonen van chocolade, brood, noten, honing en citroen.

Waarom yerba mate thee kopen?

Yerba mate staat bekend als de drank welke je de kracht geeft van koffie, de gezondheidsvoordelen van thee en de verrukking van chocolade.

Er worden vele gezondheid bevorderende eigenschappen aan de yerba mate thee toegeschreven. Zo wordt deze gedronken om het immuunsysteem en het zenuwstelsel te versterken, het bloed te zuiveren, vermoeidheid tegen te gaan en de geest op te peppen, maar ook om de eetlust te remmen en werkt yerba mate tegen stress en slapeloosheid. Het is dan ook niet verwonderlijk dat ook in het Westen steeds meer mensen yerba mate thee kopen.

Hoe drink ik yerba mate thee?

Traditioneel wordt yerba mate gedronken uit een kalebas. De kalebas is uitgehold en heeft het formaat van een appel. Om de yerba mate te bereiden vul je de kalebas voor ¾ deel met yerba mate, daarna maak je met het metalen rietje, de Bombilla, een gat in het midden van de yerba mate. Vervolgens bedek je de yerba mate met heet (niet kokend) water. Traditioneel wordt de yerba mate via de Bombilla gedronken. Zodra het water op is, wordt de kalebas opnieuw aangevuld met heet water en wordt deze doorgegeven.  

Naast deze traditionele bereidingswijze kan yerba mate op vele manieren bereid worden. Zo kun je ook yerba mate kopen en deze bereiden in een theeglas. De zetinstructies hiervoor zijn bijgevoegd bij de yerba mate.

Indien gewenst kan deze Zuid Amerikaanse drank ook bereid worden met koud water, of zelfs met limonade. Naar behoefte kan er tijdens het bereiden van yerba mate suiker, melk, honing, verse kruiden, munt, sinaasappel en citroen toegevoegd worden.

Geadviseerd wordt om yerba mate met mate te drinken en niet meer dan een liter yerba mate per dag te consumeren.