Wat is een tisane?

13 apr 2023
3 minuten leestijd
Thee & meer
Blog image

Een "infusie" is eigenlijk een aftreksel (= infusie) of afkooksel gemaakt met plantdelen van elke andere plant dan de theeplant (Camellia sinensis). Alleen een aftreksel gemaakt van bladeren van de theeplant, mogen thee worden genoemd. Om dit onderscheid duidelijker te maken wordt er in plaats van kruidenthee, van "tisane" of "infusie" gesproken. Tisanes worden naast thee ook veel gedronken in de wereld. 

In de meeste gevallen zijn tisanes cafeïnevrij en kunnen zowel warm als koud gedronken worden. Er zijn een aantal uitzonderingen op cafeïnevrije infusies. Bijvoorbeeld Yerba Maté of Guarana, kruiden die wél cafeïne bevatten. Kruidenthee kent een lange geschiedenis. Een geschiedenis die teruggaat tot het oude China en Egypte, waar kruidenthee zowel voor smaak als medicinale doeleinden werden gedronken. 

Type tisanes

We onderscheiden in principe geen verschillende tisanes. Wel kan een tisane met verschillende plantdelen worden gemaakt. Tisanes worden meestal gecategoriseerd aan de hand van het plantdeel. We hebben hier enkele voorbeelden op een rij gezet:

Tisanes kunnen ook gemaakt worden van een melange van verschillende plantdelen of van meerdere delen van dezelfde plant. Tisanes kunnen ook gemaakt worden met mos of ander plantaardig materiaal.

Kombucha wordt vaak ook gezien als een tisane, maar technisch gezien is dit het niet. Het ondergaat namelijk een proces van fermentatie. Het verandert van gezoete thee door lactobacil- en gist-culturen en bacteriën in een andere type drank.

Tisanes kunnen ook als medicinaal worden geclassificeerd. Naast dat kruiden rijk kunnen zijn aan vergelijkbare actieve inhoudsstoffen als thee (vitamines, antioxidanten en mineralen), kent best een groot gedeelte van de kruiden een lange geschiedenis in medicinaal gebruik.

Traditional Chinese Medicine (TCM) bijvoorbeeld is veel gestoeld op het gebruik van kruiden, net als Ayurveda en de Westerse natuurgeneeskunde. 

Hoe maak je een tisane?

De meeste tisanes worden bereid als aftreksel of als afkooksel. Een aftreksel maken we door kokend water over het plantenmateriaal te schenken en te laten trekken. Een infusie - als aftreksel - wordt dus op dezelfde manier gezet als thee.

Bij een afkooksel wordt het plantenmateriaal in het water mee gekookt. Het voordeel van een afkooksel is dat er meer essentiële oliën, aroma´s en smaken vrijkomen. Afkooksels worden vaak gebruikt voor plantmateriaal met een harde structuur (bijvoorbeeld bast) of kleinere oppervlakte.

Bladeren, bloemen en zaden worden in principe als aftreksel gedronken. Schors, wortels en vruchten/bessen worden daarentegen vaker bereid als afkooksel.

De bereidingstijden en de te gebruiken hoeveelheid lopen sterk uiteen. Van twee minuten tot wel 30 minuten, en van 1 theelepel tot 15 gram per kop. Elk van onze producten hebben we voorzien van de juiste zetinstructies, zoals trektijden en hoeveelheden, en of het als infusie of afkooksel bedoeld is. Wel zo gemakkelijk als je het even niet weet.

Waarschuwing: gebruik nooit een aluminium theepot of pan om tisanes mee te bereiden. Aluminium is een reactief metaal. Aluminium kan reageren met het kruid en, afhankelijk van het type plant, leiden tot een (zeer) giftig resultaat.

Alle blogartikelen
Top
Oops!
Je bevindt je momenteel op onze consumenten website. Hier vind je bijvoorbeeld producten met de optie voor kleinere afname hoeveelheden. Voor voordelige prijzen ga je naar onze zakelijke website. Maak hieronder een keuze op welke website je verder wilt gaan.