Van goede naar fantastische thee?

25 apr. 2021
3 minuten leestijd
Thee & meer
Blog image

Denk aan het beste restaurant waar je ooit bent geweest. Denk aan de blije mensen genietend van de avond, de geuren van de keuken en het heerlijke geluid van het knapperige brood. Toen, wanneer het voedsel kwam, was het fantastisch en heerlijk.

Als je hetzelfde voedsel zou eten voor de televisie, zou je het eten dan hetzelfde ervaren? Natuurlijk niet. Thee werkt op dezelfde manier. Ik prober niet te zeggen dat je naar een restaurant toe moet voor thee, maar de reden dat we terugkijken op onze favoriete restaurantervaring is dat toen onze meeste zintuigen geprikkeld werden. Ik raad je ten sterkste aan de volgende tips te volgen met elk van je favoriete theeën. Je zult ontdekken dat, door aandacht te schenken aan jouw zintuigen, je van elke thee meer zult genieten. Hier is hoe jij voordeel kan opdoen met het gebruik van je zintuigen zoals reuk, tast en zicht wanneer je jouw favoriete thee drinkt.

Bladeren
Bekijk de theebladeren goed voordat je een thee probeert. Schenk aandacht aan de grootte, de vorm en de kleur van de bladeren. Goede theebladeren hebben een lichte glans. Ze zouden er niet mat of droog uit moeten zien. Bekijk de bladeren nog een keer wanneer de thee gezet is. Onthoud, thee komt van een plant, dus de natte bladeren zouden op iets moeten lijken wat je in de natuur tegen zou kunnen komen. Pak de bladeren op en inspecteer ze in je hand.

Aroma
Druk na het theezetten je neus bijna tegen de bladeren aan (niet de thee zelf) en ruik er eens goed aan. Denk aan dingen die de geur oproepen. Tonen van walnoot, citroen en vers gras zijn bijvoorbeeld kenmerkent voor sencha. Je zilt opmerken dat in de geur verrassende diverse tonen van heerlijke aromas schuil gaan waarvan je nooit gedacht had deze te ontdekken.

Aftreksel
Wanneer je aan de thee nipt, zet de kop thee neer en focus op de thee wanneer je deze voor 30 seconden over je tong laat rollen. Check geen e-mail, telefoon of denk ergens aan, maar neem de smaak tot je. Je zult opmerken dat de smaken niet hetzelde beginnen als dat ze eindigen. Het is veelvoorkomend dat initiële smaken tot andere smaken transformeren. Vaak door gebrek aan focus worden zintuigen niet in staat gesteld de magie van de smaak en geur te ervaren.

Umami
Niet alle thee bevat umami. Als je echter Japanse groene thee of een oolong drinkt dan is er een goede kans dat je de Umami-sensatie ontdekt. Umami is een van de 5 smaken die, bijzonder genoeg, niet echt een smaak is. Het is de dikte van het aftreksel die hartigheid geeft via tast in plaats van via smaak. Umami is wanneer je thee drinkt en opmerkt dat de thee dikker is dan de meeste theeën. Het geeft een tong-sensatie die je constant opzoekt om de smaakpupillen te strelen.

Samenvatting
Thee is niet alleen smaakvol, ze kunnen bijna alle zintuigen verreiken. Wanneer je op een belachelijk goede thee stuit, zorg dan dat je van elk moment geniet. Het is dan de kunst om je voordeel van elk aspect van elke nip van de thee op te doen. Je zult ontdekken dat het een nog belonende ervaring wordt.

Alle blogartikelen
Top
Oops!
Je bevindt je momenteel op onze consumenten website. Hier vind je bijvoorbeeld producten met de optie voor kleinere afname hoeveelheden. Voor voordelige prijzen ga je naar onze zakelijke website. Maak hieronder een keuze op welke website je verder wilt gaan.