Thee melanges – het beste van verschillende werelden

23 aug. 2020
2 minuten leestijd
Thee & meer
Blog image

De grootste hoeveelheid thee die in Nederland wordt gedronken zijn melanges, zelfs gekeken onder de losse theeën. De melanges worden zo samengesteld dat deze de geweldige karakteristieken van de samengestelde theeën bevatten. De reden dat men melangeert is omdat door de verschillende factoren zoals het weer, regenval, irrigatie, grondkwaliteit en bemesting, de smaak van de thee per oogst kan verschillen.

Goede theemelanges hebben complementerende smaken
Stel je voor dat je een thee hebt met tonen van verse bessen en een met tonen van honing. Als je deze zou samenvoegen dan zou er een natuurlijke zoete met honing bedekte, bessen thee ontstaan. Als je hier een derde thee aan toe zou voegen met natuurlijke tonen van hazelnoot, dan heb je een melange die zeer goed samen gaat.

Consistentie
Melanges hebben een groot voordeel ten opzichte van single origine theeën – namelijk consistentie. Aangezien elke jaar de oogst verschilt, wordt de melange hierop aangepast. Hierdoor kun je er vanuit gaan dat de melange altijd zo smaakt als die je verwacht. Als bijvoorbeeld in de ene thee de tonen honing een jaar iets lichter zijn, wordt meer van deze thee aan de melange toegevoegd. Teveel honingsmaak en er wordt minder aan de melange toegevoegd. Hoe dan ook, melanges zijn en zullen altijd de meest consistente theeën zijn.

Zijn melanges beter dan single origine?
Nee, maar single origine theeën zijn net zo min beter dan melanges. Ze zijn simpelweg anders. Het is hetzelfde als je je afvraagt of een rasechte poedel “beter” is dan een afvalbakkenras. Natuurlijk zal de rashond anders worden beoordeeld door een jury, maar dat maakt ‘m niet beter. Het hangt er van af waar jezelf de voorkeur aan geeft. Als je een consistente thee prefereert, dan zijn melanges de weg.

Alle blogartikelen
Top
Oops!
Je bevindt je momenteel op onze consumenten website. Hier vind je bijvoorbeeld producten met de optie voor kleinere afname hoeveelheden. Voor voordelige prijzen ga je naar onze zakelijke website. Maak hieronder een keuze op welke website je verder wilt gaan.