Russia #3: de perfecte Russische thee

15 nov. 2020
2 minuten leestijd
Thee & meer
Blog image

De afgelopen weken heb ik jullie verteld hoe thee zo populair is geworden in Rusland en over de wat Russische thee is. Beide artikelen, geldt voor alle nieuwsbrieven, zijn terug te vinden op onze blog. Deze week ga ik verder in op hoe je zelf de perfecte Russische thee kan maken. Het volgende klinkt misschien niet logisch, maar is wel ‘the-way-to-go’… Thee voor 20 minuten laten trekken leidt normaliter tot een bittere thee. In dit geval niet. Door het concentraat aan te lengen met water ontstaat een thee met een rijke, zachte smaak. Voor het derde deel heb ik een recept en stap-voor-stap bereidingswijze uitgeschreven hoe je de perfecte Russische thee maakt.

Benodigdheden

  • 5 theelepels Russische Karavaan thee of een zachte zwarte thee (Tarry Lapsang Souchong)
  • Goede kwaliteit water

Bereidingswijze

  • Stap 1 – kook water in een samovar of theeketel
  • Stap 2 – voeg 5 theelepels thee toe aan een gemiddelde grote theepot
  • Stap 3 – voeg 220 ml water aan de theepot toe
  • Stap 4 – laat de thee minimaal 20 minuten trekken
  • Stap 5 – Schenk een beetje van de zavarka in een theekop en leng het aan met kokend water
  • Stap 6 – voeg de “extra’s” toe

Aanlengen: hoeveel water?
Een goede startratio is 10:1 (10 delen water op 1 deel zavarka). Als je van sterke thee houdt, voeg dan meer zavarka toe. Als de thee te sterk is voeg dan meer water toe.

De extra’s?
Er is een ding waarmee de Russen zich nog meer onderscheiden en dat is doormiddel van jam. In plaats van het toevoegen van honing, suiker of andere zoetstoffen, voegen Russen ongeveer één theelepel jam per 220 ml water toe. Wees gewaarschuwd, de smaak van de thee verandert drastisch. Bovendien, de zoete smaak kan zeer verslavend zijn. Het is onmogelijk om te zeggen of jij het ook lekker vind. Advies: probeer het op zijn minst één keer.

Behalve jam voegen Russen ook graag melk, honing en suiker toe aan thee. Voeg echter niet zowel jam en honing of jam en suiker toe aan de thee. Het resultaat zal te zoet zijn.

Samenvatting
Dat was ‘m! Alles wat je moet weten over thee en Rusland, Russische thee en de benodigdheden. Ik hoop dat jullie het net zo leuk vonden als ik het leuk vond om er over te schrijven. Belangrijkste take-away: Russische thee is heerlijk. Het maken van het concrentraat zorgt er voor dat alle subtiele tonen van de zwarte thee tevoorschijn komen. De volgende keer als je thee opdient aan vrienden of familie, probeer het eens Russian-style!

Alle blogartikelen
Top
Oops!
Je bevindt je momenteel op onze consumenten website. Hier vind je bijvoorbeeld producten met de optie voor kleinere afname hoeveelheden. Voor voordelige prijzen ga je naar onze zakelijke website. Maak hieronder een keuze op welke website je verder wilt gaan.