Groene thee – hartig vs. zoet

6 sep. 2020
2 minuten leestijd
Thee & meer
Blog image

Er zijn mensen die een afkeer hebben van groene thee. Veel gehoorde kritiek is bijvoorbeeld ‘zit geen smaak aan’. Er is echter een duidelijk scheiding in groene thee te maken, waarbij de ene groene thee meer aan de kritiek voldoet dan de andere. “hoe kan dat?”, zeg je? Laat het me uitleggen.

Hartige groene thee
Wat betreft smaak kan groene thee worden opgedeeld in twee basisgroepen – zoet en hartig. De hartige groene thee heeft meer body met een meer uitgesproken smaak. De meeste hartige groene thee komt uit Japan waar ze na lichte oxidatie gestroomd worden en zijn hartig doordat ze veel aminozuren bevatten. De aminozuren geven de thee
“umami” waar de Japanners dol op zijn. Een aantal voorbeelden van hartige groene thee zijn onder andere (Japanse) Sencha, Gyokuro en Genmaicha Matcha.

Zoete groene thee
De meeste groene thee verkrijgbaar zijn echter geroosterd, waardoor ze zoeter smaken. Zoete groene thee komt in het algemeen uit China en heeft een lichtere body met een lichte zoete afdronk. Door de lichte body denken sommigen dat de thee smaak ontbeert. Voor iemand die opgroeit met sterke, zwarte theeën zoals Chai of Engelse melange, bevat zoete groene thee een delicate smaak die moeilijk te waarderen is als je de stoute, krachtige smaken gewend bent.

Wat te doen als je wel groene thee wilt drinken maar het (nog) niet waardeert?
De stap van zware zwarte thee zoals Chai, Assam of Ceylon naar zoete groene thee kan voor velen een te grote stap zijn. Van zwarte thee thee naar hartige (Japanse) groene thee kan echter helpen de subtiele nuances te begrijpen, zo kenmerkend voor de lichtere theeën. Wanneer eenmaal gewend en het mogelijk is geworden om deze theeën te waarderen is de volgende stap vervolgens zoete groene thee te proberen.

Samenvatting
Als je denkt dat je groene thee niet lekker vind, probeer dan eens een andere groene thee. Wellicht dat je gewoon de verkeerde drinkt. Probeer een Japanse groene thee (zoals Gyokuro) en kijk eens hoe deze bevalt. Er is een goede kans dat een hartige groene thee jou en jouw smaakpupillen verrast. Beter nog, het kan een geheel nieuwe wereld van smaak openen waarvan je nooit wist dat het bestond.

Alle blogartikelen
Top
Oops!
Je bevindt je momenteel op onze consumenten website. Hier vind je bijvoorbeeld producten met de optie voor kleinere afname hoeveelheden. Voor voordelige prijzen ga je naar onze zakelijke website. Maak hieronder een keuze op welke website je verder wilt gaan.