Gedroogde Lavendel thee

27 mrt. 2022
3 minuten leestijd
Thee & meer
Blog image

Al eeuwenlang spreekt Lavendel tot de verbeelding: met de geur en smaak van Lavendel waan je je even ver weg van je dagelijkse beslommeringen. Daarom nemen we je in deze blog graag mee in de wereld van Lavendel thee. Want hoe maak je gedroogde Lavendel thee?

Even voorstellen… wat is gedroogde lavendel?

Lavendel is afkomstig uit het Middellandse Zeegebied. De Latijnse naam van lavendel - Lavandula augustifolia - komt van ‘lavare’, dit betekent baden of wassen. Waarom? De Grieken en Romeinen gebruikten deze heerlijke geur en de geneeskrachtige eigenschappen van lavendel al om in te baden. Gedroogde lavendel wordt al sinds de eerste eeuw na Christus toegepast als medicinaal kruid. Vanaf 1568 wordt het kruid ook in Engeland gebruikt als geneeskrachtig kruid en om in te baden.

Lavendel wordt tegenwoordig over de hele wereld verbouwd. De lavendelstruik groeit het beste op een zonnige plek in een goed afgewaterde grond. De lavendelstruik wordt tussen de 60 en 100 cm hoog. De bladeren zijn grijsgroen en de puntvormige bloemen zijn paarsblauw. De lavendelstruik bloeit van juni tot september en kan goed tegen de gloeiende zon. Voor lavendel thee worden de lavendelbloemen geoogst vlak na de bloei, nog voordat de bloemen volledig open gaan. De Lavendelbloemen worden gedroogd in de schaduw.

Lavendel thee gezond

Lavendel thee van pure gedroogde lavendel is een kruidenthee (ook wel infusie genoemd) en bevat geen cafeïne en looizuur.

Lavendel thee Nachtrust

Gedroogde Lavendel thee bijwerkingen

Drink maximaal 3 koppen Lavendel Thee van gedroogde Lavendel bloesem per dag. Bij deze dosis zijn geen nevenwerkingen bekend1. Het gebruik van Lavendel thee wordt afgeraden tijdens de zwangerschap en door jonge jongens. We adviseren om alleen Lavendel thee te bereiden met gedroogde lavendelbloesem. Raadpleeg voor gebruik ook een arts in geval van zwangerschap, borstvoeding, ziekte of medicijngebruik. Mocht je Lavendel thee gaan bereiden met etherische olie, raadpleeg dan altijd eerst een arts.

Lavendel thee maken

Heb je zin gekregen in een kop Lavendel thee? Hierbij een aantal heerlijke recepten om Lavendel thee te maken.

Gedroogde lavendel thee

Allereerst een recept om lavendel thee te maken met alleen gedroogde Lavendelbloesem:

 • Schep 2 theelepels gedroogde Lavendelbloesem in een theefilter en plaats in een theeglas;
 • Voeg ongeveer 300 ml kokend water toe;
 • Laat het geheel 8-10 minuten trekken;
 • Verwijder het theefilter;
 • Geniet!

Mocht je met het bovenstaande recept de Lavendel thee te sterk vinden, voeg dan een klein beetje honing of citroensap toe.

Gedroogde Lavendel thee maken

Gedroogde Lavendel-munt thee

Voor een relaxte oppepper is de combinatie van lavendel en munt een aanrader. Hoe je Gedroogde lavendel-munt thee maakt lees je in het volgende recept:

 • Schep ½ theelepel gedroogde Lavendelbloesem en 2 theelepel gedroogde Groene Muntthee Blad in een pan;
 • Voeg 300 ml water toe en breng het geheel aan de kook;
 • Laat het geheel op laag vuur doorkoken gedurende 20 minuten;
 • Giet het brouwsel via een theezeep in je theekop;
 • Geniet!

Dit recept is ook heerlijk als ijsthee. Laat hiervoor de thee afkoelen, plaats eventueel in de koelkast en voeg voor het uitserveren ijsklontjes toe.

Gedroogde Lavendel-rozemarijn thee

Ook zeker een aanrader: de uitgesproken smaak van Rozemarijn combineren met de uitgesproken smaak van Lavendel. Hoe je deze Lavendel thee kunt maken?

 • Schep 1 theelepel gedroogde Lavendelbloesem en 1 theelepel Rozemarijn Gesneden (Rosmarinus officinalis) in een theefilter en plaats in een theeglas;
 • Voeg ongeveer 300 ml kokend water toe;
 • Laat het geheel 10 minuten trekken;
 • Verwijder het theefilter;
 • Geniet!

 

Bronnen voor meer informatie
1. Groot Handboek Geneeskrachtige Planten, 7e druk, Dr. Geert Verhelst.
2. Lavandula Angustifolia Miller: English Lavender, Denner, Sallie Stoltz MSN, CCIT, CRNA Holistic Nursing Practice: January-February 2009 - Volume 23 - Issue 1 - p 57–64.
3. Effects of lavender tea on fatigue, sleep disturbance and maternal attachment in postnatal mother, Rizu Negi, Manju Chhugani, Somibala Thokchom in International Journal of Current Research 4(3):47561-47565 · March 2017.
4. Natural Food Series, Michael Jessimy, 4 december 2018, geraadpleegd op 11-4-2019

Alle blogartikelen
Top
Oops!
Je bevindt je momenteel op onze consumenten website. Hier vind je bijvoorbeeld producten met de optie voor kleinere afname hoeveelheden. Voor voordelige prijzen ga je naar onze zakelijke website. Maak hieronder een keuze op welke website je verder wilt gaan.