Losse thee bewaren

Losse thee bewaren

Het bewaren van thee op elke willekeurige plek komt in veel gevallen de kwaliteit van thee niet ten goede. Ook al is de thee verpakt in een goed theeblik, het kan zelfs dan nog ongewenste geuren overnemen. Hoe zou je thee moeten bewaren?

Bewaren van verse thee Hoe bewaar ik groene thee en oolong? Waar op te letten bij pu erh bewaren Best practices van het bewaren van thee 8 Theebewaartips Hoe lang kun je thee bewaren?

Een aantal richtlijnen en belangrijke aspecten op een rij. Het volgen van de hieronder beschreven richtlijnen zullen de kwaliteit en de smaak van de bewaarde thee positief beïnvloeden.

 

Verse thee bewaren en hoe vooral niet?

Voor het bewaren van thee is het aangeraden zoveel mogelijk te voorkomen dat thee in aanraking komt met licht, warmte, vocht, geur en lucht. Elke vijf aspecten kunnen een grote invloed op de kwaliteit van de bewaarde thee uitoefenen.

Licht en UV zorgen voor snel kwaliteitsverlies van de thee. De zon kan er voor zorgen dat de thee bijna gebleekt wordt, waardoor de smaak en het aroma volledig vervagen. Thee moet altijd op een donkere plek bewaard worden. Gebruik nooit glas of glazenpotten omdat het zonlicht of UV stralen de thee negatief zullen beïnvloeden, tenzij je zeker weet dat je het in een donkere kast bewaard.

Warmte zorgt ook voor kwaliteitsverlies van thee. Vermijd daarom plaatsen met veel zonlicht (zie ook licht) of nabij hittebronnen, zoals ovens of kachels.

Vocht zorgt voor veel problemen. Thee is houdbaar omdat het droog is. Thee heeft de eigenschap gemakkelijk vocht te absorberen, ook uit de lucht. Vermijd daarom voor verse thee bewaren ook kokend water totdat de losse thee gebruikt wordt voor het zetten. Voorkom voor het bewaren ook andere vochtige plaatsen, zoals boven een vaatwasser of een koelkast. Plaats thee vanzelfsprekend niet in water tenzij je thee wilt zetten.

(Kanttekening: het bewaren van thee in de koelkast is een mythe en niet aan te raden. De enige thee die in een koelkast bewaard kan worden zijn Japanse groene theeën sterk verzegeld in blik. Ondanks het bewaren van zulke theeën in de koelkast dienen deze zeer kort na plaatsing in de koelkast geconsumeerd te worden).

Geur wordt snel overgenomen. Het is een eigenschap die veel tijdens de verwerking van thee wordt gebruikt. Het bij elkaar leggen van jasmijnbloemen en groene thee levert bijvoorbeeld Jasmijn thee op. Het betekent echter ook dat het bewaren van thee in de nabijheid van kruiden, vuilnis of andere geuren een NO-GO is.

Lucht en de aanraking hiermee verhoogt de kans dat de thee vocht en andere geuren kan opnemen. Berg de thee altijd weer goed op in een verzegelde omgeving, zonder overtallige lucht of in een poreuze verpakking zoals een papierenzakje.

Bewaren van groene thee en oolong

De smaak van groene thee en oolong worden lichter en lichter als deze bewaard wordt zonder de juiste bescherming. Bepaalde theeën zijn het best houdbaar als deze worden bewaard op een koele, droge en donkere plaats. In tegenstelling tot bijvoorbeeld pu-erh´s intensieve bewaarvereisten, kunnen witte, groene en oolong thee gewoon op een donkere, droge en koele plek van het huis bewaard worden. Bewaar theeën als witte, groene en oolong thee echter nooit samen met een gefermenteerde thee zoals pu-erh omdat deze de lichtere thee in negatieve zin zal beïnvloeden.

Bewaren van Pu-erh

Pu-erh thee is een heerlijke, mellow en aardachtige thee bekent om de kenmerkende unieke kwaliteiten. In tegenstelling tot andere theeën, welke met de tijd smaak verliezen, ontwikkelt Pu-erh zich verder zoals een goede wijn. De geur en het smaakprofiel van de thee veranderen en verbeteren met de tijd. Hierdoor is oudere en zeldzame pu-erh thee veelgevraagd met soms een zeer hoge vraagprijs. Pu-erh thee kan zich echter alleen verder ontwikkelen onder de juiste omstandigheden. Hierbij zijn de bewaarcondities zeer belangrijk.

Lucht en vocht

De kwaliteit van de pu-erh kan alleen verbeteren wanneer de thee op een droge plek wordt bewaard zonder tocht of luchtcirculatie.

Schone lucht

Theebladeren, in het bijzonder pu-erh theebladeren, nemen gemakkelijk en snel andere geuren op vanuit de lucht zoals olie of rook. Het is daarom extreem belangrijk om pu-erh te bewaren op een schone plek waar het geen geuren, vocht of andere negatieve factoren op kan nemen. Plaatsen zoals de voorraadkast of een keukenkastje zijn niet ideaal omdat het hier de geuren van kruiden en specerijen of andere onplezierige geuren kan overnemen.

Verpakking & thee

De traditionele verpakking van pu-erh bevat indocalamus, sterk te vergelijken met bamboe. Het wordt gebruikt voor de postfermentatie van de pu-erh waar het vuil filtert en de kwaliteit van de thee verbetert. Wanneer de pu-erh in plastic verpakt zou worden is de kans groot dat er vocht tussen de thee en het plastic ophoopt, met een negatief effect op de kwaliteit van de thee. Plastic is dan ook een slechte keuze voor het bewaren van pu-erh. Naast de originele verpakking kan pu-erh goed bewaard worden in een kleipot. Een pot van klei is goed luchtdoorlatend, het vuil kan er niet bij en zijn gemakkelijk in gebruik en onderhoud.

Het beste advies voor het bewaren van pu-erh thee is om deze op een plek te bewaren waar het constant koel is, met een consistente lage vochtigheidsgraad, afgesloten van lichtbronnen en luchtcirculatie en op een plek zonder sterke geuren. Wanneer Pu-erh op deze manier bewaard wordt zal de heerlijke smaak en kwaliteit van de thee nu, en in de toekomst, bewaard blijven.

Beste practices – hoe bewaar ik thee?

Bij het vermijden van de vijf dooddoeners dient er goed nagedacht te worden over de locatie en het materiaal waarin de thee is verpakt.

Locatie

Bewaar thee op een plek ver van andere geuren; Bewaar de thee op een donkere plek of in een volledig afsluitbare, niet-licht doorlatend theeblik; Bewaar delicate theeën gescheiden van sterk, geurende theeën; Bewaar thee op een droge plaats in de keuken of in het huis;

Verpakking

Verpak de thee in niet-licht doorlatende materiaal; De verpakking dient geschikt te zijn om losse thee in te bewaren; Glazen keramiek, niet-reactieve metalen en niet doorlatende plastic zijn geschikt voor het verpakken van thee; De verpakking waarin de thee verkocht wordt variëren sterk in kwaliteit. Voor duurzaam losse thee bewaren is het aangeraden dat de bewaaroplossing een binnenlaag bevat waar water, lucht, end. niet doorheen komen;

8 Theebewaartips

Tip 1. Een goede verzegeling is erg belangrijk. Als het water tegen kan houden, dan kan het de thee ook beschermen. Goede opties bevatten:

Dubbele sluiting; Geurvrije silliconensluitingen; Geurloze plastic zak met hersluitbare sluitrand;

Tip 2. Wanneer het niet mogelijk is om aan deze punten te voldoen of een adequate verpakking voor de thee te vinden, bewaar dan de thee alsnog op de juiste manier door de juiste materialen aan te schaffen.

Tip 3. Koop thee in kleine hoeveelheden. Open alleen wat je de aankomende maand(en) gaat drinken. Tenzij het goed bewaarde pu-erh of oolong is, gaan de meeste theeën binnen 1-2 jaar kapot. Drink wanneer de thee vers is.

Tip 4. De perfecte plaats om thee te bewaren is in een voorraadkast met een automatisch lichtschakelaar, met een constante temperatuur. Een keukenkastje is de goede tweede plaats.

Tip 5. Bewaar thee niet boven de oven of kachel. De hitte en het vocht zullen de smaak en kwaliteit van de thee negatief beïnvloeden. Bewaar thee bovendien niet in de koelkast, vriezer of boven de vaatwasser.

Tip 6. Bewaar gearomatiseerde thee of andere theeën met een sterke smaak (bijvoorbeeld Lapsang Souchong) gescheiden van de single origine of pure theeën. Wanneer het wel bij elkaar wordt bewaard kunnen de sterkere smaken van de gearomatiseerde thee de andere theeën beïnvloeden.

Tip 7. De beste manier om thee te bewaren is in een ondoorschijnende theeblik of -bus. Zorg er wel voor dat het theeblik geschikt is voor het bewaren van voedsel en geen vuil bevat (was het theeblik grondig en laat zeer goed drogen).

Tip 8. Bewaar thee niet in iets van hout of dunne plasticzakjes zoals boterhamzakjes. Beide zullen de kwaliteit van de thee negatief beïnvloeden.

Top
Oops!
Je bevindt je momenteel op onze consumenten website. Hier vind je bijvoorbeeld producten met de optie voor kleinere afname hoeveelheden. Voor voordelige prijzen ga je naar onze zakelijke website. Maak hieronder een keuze op welke website je verder wilt gaan.