Opoponax

Opoponax is een veelgebruikte wierookhars wat bestaat uit meerdere soorten, harsen afkomstig van verschillende bomen. Opoponax, opopanax, opobalsam of zoete mirre is een neef van de helende mirre - Commiphora Myrrha. Opoponax staat bekend om de warm-balsamico en zoete, honingachtige aroma's. Het is een natuurlijke oleo-gom-hars zoals mirre en frankincense. De kleur van opoponax is bruin. Ruwe, onbewerkte opoponax van goede kwaliteit is echter donkerrood. Opoponax is al sinds Bijbelse tijden een vast wierookingrediënt. 

De hars opopanax is echter niet één hars, het verwijst naar een aantal harsen. Hars afkomstig van de soorten van het geslacht Commiphora worden als opoponax beschouwd. Vooral Commiphora erythraea en Commiphora kataf worden als belangrijkste bron van opopanax gezien. De neef mirre is ook afkomstig van soorten van het geslacht Commiphora.

Vooral uit Oost-Afrika wordt opoponax gewonnen, zoals in Somalië, Kenia, Soedan, Ethiopië en Saudi-Arabië. Opoponax wordt echter vooral in Somalië en Ethiopië gewonnen. Hiervoor worden de plantenfamilie Burseraceae voor gebruikt. De bomen en struiken staan bekend om de grote hoeveelheid harsen. Er worden ook nog andere soorten gebruikt als een bron voor opoponax.

Geurende mirre, de mooie bijnaam van opoponax gewonnen uit de Commiphora guidottii, is een geelachtig roodachtige geurende hars. Opoponax werd al door de oude Romeinen gebruikt als wierook in tempels. De plant komt vrij veel voor in Somalië en in de aangrenzende gebieden in Ethiopië. Somalië staat echter vooral bekend als de belangrijkste exporteur van geurende mirre. De struik of boom waar de hars van afkomstig is, groeit tot 5 m hoog en heeft groenachtige of een bruinachtige afbladderende bast. 

Extractie van opoponax vindt plaats door de boom af te tappen. Net als die van frankincense en mirre door het insnijden van de schors en door het afbreken van twijgjes en kleine takjes. De hars sijpelt uit de inkepingen die vervolgens tot bruine klonten stollen. Opoponax extract wordt weer verkregen door oplosmiddelextractie of stoomdestillatie toe te passen op het gomexsudaat van de schors.

Top
Oops!
Je bevindt je momenteel op onze consumenten website. Hier vind je bijvoorbeeld producten met de optie voor kleinere afname hoeveelheden. Voor voordelige prijzen ga je naar onze zakelijke website. Maak hieronder een keuze op welke website je verder wilt gaan.