Longjing thee

Longjing is een prachtige thee - wereldberoemd om de hoge kwaliteit, unieke platte bladvorm en werkelijk unieke aftreksel. Het is dan ook niet voor niets dat dit één van de bekendste Chinese theesoorten is. Het is zowel perfecte thee voor de theesommelier als voor degene due net de eerste stappen zet in de wereld van Chinese thee.

In de buurt van Hangzhou in de provincie Zhejiang in China, wordt Longjing al meer dan duizend jaar verbouwd en heeft het een geweldige reputatie opgebouwd door de voortreffelijke kwaliteit. Het is echter niet de enige regio waar het geteeld wordt. Longjing kan dan ook heel goedkoop zijn tot heel duur.

Dat Longjing ook bekend is als Dragon Well Tea kent meer dan één reden, meer dan één legende. Volgens één versie geloofde men dat een draak in de dorpsput leefde en voor regen zorgde. Een andere legende zegt dat de naam Longjing zowel de naam is van de waterbron als de naam van een tempel. Een tempel waar monniken theebomen plantten.

Naast Dragon Well Tea staat Longjing ook bekend als Lung Ching of de vertaling van Dragon Well Tea, Drakenputthee.

Teelt en verwerking

Om voor de theebladeren een authentieke Longjing thee te worden, moet deze op de juiste plaats, onder de juiste omstandigheden en met de juiste methode zijn verwerkt.

Longjing theebladeren komen alleen tot leven in het bergachtige gebied van de provincie Zhejiang. Hier groeien is op in een mild klimaat, veel regen en het hele jaar door mist. Deze omstandigheden, en het gebrek aan zonlicht, zorgen ervoor dat de theebladeren meer theanine bevatten. Dit geeft de thee een zachte en fruitige smaak.

De thee wordt in het vroege voorjaar geoogst en dan worden alleen de jonge knoppen geplukt. De bladeren zijn jadegroen van kleur. De thee van de hoogste kwaliteit komt van de eerste pluk, geplukt vóór 5 april - pre-Qingming. Geplukte bladeren na het Qingming Festival worden als lagere kwaliteit beschouwd.

Een laatste stap in het proces wat deze thee uniek maakt, is het verhitten. De magische kunst van verhitting wordt met de hand in ijzeren pannen gedaan. De branders gebruiken hiervoor hun blote handen om de warmte beter te kunnen ervaren en de ontwikkeling van de theebladeren begrijpen. Een kunst die tot wel vijf jaar kan duren om het in de vingers te hebben.

Longjing wordt vervolgens met de hand in vorm gevouwen. Na het vouwen zien de bladeren er uit als een vlak theeblad. 

Longjing theetypes

Longjing wordt in veel verschillende gebieden geteeld. Door deze verschillende gebieden bestaan er ook veel variëteiten. Types die variëren van superieure, duurdere thee tot lagere kwaliteitstypes. Alleen thee die in Zhejiang wordt geproduceerd, wordt beschouwd als echte en authentieke Longjing thee. De beste Longjing thee is te vinden rond de Lion Peak Mountain.

West Lake Longjing thee types

Shi Feng Longjing - bekend als Lion Peak Longjing. Het dorp Shi Feng is het oorspronkelijke gebied waar de West Lake Longjing thee geteeld is. Hier komt de beste kwaliteit Longjing thee vandaan. Een frisse thee met geelachtig groene theebladeren.  Mei Jia Wu Longjing - dit type van West Lake Longjing thee is vrij beroemd om zijn jadegroene kleur. Het wordt geproduceerd in het dorp Mei Jian Wu in de provincie Zhejiang en staat ook te boek als zeer hoogwaardige thee. Xi Hu Longjing - het derde type van de West Lake Longjing thee omvat alle theeplantages van de overgebleven dorpen in de regio. Thee van hoge kwaliteit.

Andere types

Qian Tang Longjing - deze thee wordt ook geproduceerd in de provincie Zhejiang, net buiten het West Lake-gebied. Het is een goedkoper type, omdat het niet afkomstig is van de Xi Hu theeplantages. Wordt door theemeesters niet als een echte Longjing beschouwt. Bai Longjing - komt verder weg van de oorspronkelijke bron. Dit type wordt geproduceerd in An Ji, in de provincie Zhejiang. Alhoewel vergelijkbaar met Longjing in vorm, wordt het een Bai Pian thee genoemd. Het onderscheidt zich doordat het een hogere hoeveelheid aminozuren heeft dan andere groene thee.

Secties: Thee begrippen
Top
Oops!
Je bevindt je momenteel op onze consumenten website. Hier vind je bijvoorbeeld producten met de optie voor kleinere afname hoeveelheden. Voor voordelige prijzen ga je naar onze zakelijke website. Maak hieronder een keuze op welke website je verder wilt gaan.