Hibiscusthee

Hibiscusthee en de voordelen van hibiscus. Dan hebben we het over een van de meest, exotische beschreven medicinale kruiden. Waar kun je hibiscusthee niet voor gebruiken?

Hibiscus thee is vooral, onder de juiste omstandigheden, een zeer goede aanvulling op een een gezonde en actieve levensstijl. Omdat we graag zien dat je snel het antwoord vind op je vraag hebben we een kleine inhoudsopgave gemaakt.

Wat is hibiscusthee? Namen – Karkade, soerel, hibiscus? Voordelen van Hibiscusthee! Waar is Hibiscusthee goed voor? Hibiscus thee zetten: zo doe je dat...

Wat is hibiscus?

Van de hibiscusplant zijn naar schatting zo’n driehonderd verschillende soorten, ook soorten die in Nederland kunnen groeien. Vooral in de warmere landen, waaronder veel landen in Afrika, wordt hibiscus verbouwd voor commerciële doeleinden. De hibiscusplant is over het algemeen dan ook het gelukkigst in gematigde, subtropische en tropische regio's.

Het meest opvallende aan de plant zijn de prachtige hibiscusbloemen, variërend in de kleuren wit, roze, rood, oranje, geel en zelfs paars. Afhankelijk van de variëteit van de hibiscusplant, variëren de bloemen in grootte van 4 tot 18 centimeter.

Niet elke hibiscusbloem is echter even lekker als thee. Voor hibiscusthee wordt dan ook vooral Hibiscus sabdariffa gebruikt. De teelt van de plant vindt vooral in Egypte en Soedan plaats.De (gedroogde) bloemen geven een unieke, scherpe smaak. Ergens wel vergelijkbaar met cranberry of granaatappel. Hibiscusthee wordt vaak beschreven als bitter of zelfs enigszins zuur van smaak. Het is dan ook niet voor niets dat hibiscus vaak samen met andere kruiden,vruchten - zoals citroen en gember,en specerijen wordt genuttigd.

What’s in a word - hibiscusthee in de wereld

In ons koude kikkerlandje staat hibiscusthee bekend als, nou ja, hibiscusthee. Maar dit is niet overal het zelfde. Niet hetzelfde geval in andere landen in de hele wereld.

Duits – “Hibiskus tee” Engeland – “Hibiscus tea” Australië - "Rosella-thee". Caraïben- "Sorrel thee" Egypte en Soedan - "Karkadethee". Ghana - "Soobolo-thee". India - "Gudhalthee". India (Hindi-sprekende regio's) - "Arhul Ka Phoolthee" India (Bengaals en Sanskrietsprekende regio's) - "Java Kusumthee" Iran - "ChaiTorshthee" Irak - "ChaiKujaratthee" Italië - "Carcadethee" Latijns-Amerika (met uitzondering van Panama) - "Agua de Jamaica thee" of "Rosa de Jamaica thee" Panama - "Sarilthee" De Filippijnen - "Gumamelathee" Oost-Afrika - "Sudan-thee"

Al deze termen zijn op dezelfde kopje hibiscus thee van toepassing. Een belangrijke kanttekening in deze is dat ondanks dat we het woord 'thee' gebruiken, we het eigenlijk hebben over een infusie of tisane. Niet over ´echte thee´. ´Thee´ van kruiden- of fruitsoorten, zijn strikt genomen geen thee. Simpelweg omdat ze niet van de Camelliasinensis afkomen. De ´echte´ theeplant.

Waarom zou je Hibiscusthee drinken?

Hibiscus thee komt niet alleen je smaakpallet ten goede. Ook het lichaam en de geest kunnen er van profiteren. Een prachtige 'cocktail' van vitamines, mineralen en antioxidanten, waaronder vitamine A, B1, B2, B9 en C, magnesium, kalium, calcium, ijzer, zink en fosfor. Om er maar een paar te noemen.

Vooral het aandeel antioxidanten in hibiscusthee dient niet te worden onderschat.

Hoe je Hibiscus Rosella kan gebruiken?

Waar in West-Europa en Noord-Amerika vooral de bloemen gebruiken voor het maken van hibiscusthee, worden in Oost-Europa juist de bladeren culinair in gerechten gebruikt. In Birma bijvoorbeeld is hibiscusblad een essentieel ingrediënt in de bekende Birmese curry. In de Filippijnen worden hibiscusbladeren verwerkt in een traditionele tinola.Wat kun je allemaal nog meer met de hibiscus?

Eten van de bladeren. Het heeft een mooie citroenachtige smaak vergelijkbaar met zuring. Voor bijvoorbeeld een salade, of om te roerbak en voor in een curry. Eet de verse bloemkelk (vrij scherp, als rabarber) Voeg de rode kelk toe bij het koken van gestoofd fruit voor extra kleur en smaak Maak thee van de gedroogde bloem - vergelijkbaar met rozenbottel - fantastische kleur! Mix met andere kruiden. Maak ijsthee Gedroogde bloemkelk voor thee Maak jam van de bloemkelk Rooster en maal de zaden tot bloem

Hindoes uit India zijn vooral dol op de rode hibiscusbloem. Dit komt omdat ze vaak worden gebruikt als een offer tijdens aanbiddingvan de Hindoe godin Kali. In de Hawaiiaanse cultuur wordt de hibiscusbloem achter het rechteroor van een meisje gedaan, om aan te geven dat ze op zoek is naar een partner.

Hibiscus thee zetten – de stappen om het te maken

Hibiscus thee wordt ook wel karkadeh genoemd. Een kruidenthee gemaakt door gedroogde hibiscus bloemen te laten trekken in gekookt water. Hibiscus thee zetten is erg gemakkelijk.

1 theelepel hibiscusbloem Voeg 2 1/2 dl kokend water toe 3-5 minuten laten trekken Voeg eventueel suiker naar smaak toe

Vaak wordt de thee gezoet met suiker en honing, en soms op smaak gemaakt met citrus, specerijen of rozenwater, afhankelijk van de streek, waar deze wordt gedronken.

Secties: Hibiscus
Top
Oops!
Je bevindt je momenteel op onze consumenten website. Hier vind je bijvoorbeeld producten met de optie voor kleinere afname hoeveelheden. Voor voordelige prijzen ga je naar onze zakelijke website. Maak hieronder een keuze op welke website je verder wilt gaan.