Geschiedenis van honeybush

De geschiedenis van honeybush is het verhaal van de honeybushplant (Cyclopia). Een inheemse plant in de Kaap regio van Zuid-Afrika. De Oost- en Westkaap om precies te zijn. Honeybush wordt vooral gebruikt voor het maken van kruidenthee. Een medicinale thee met aangename, mildzoete smaaktonen van honing.

Met de explosieve internationale bekendheid is de vraag de afgelopen jaren sterk gegroeid. De export van honeybush is dan ook een belangrijke industrie geworden. Volgend op het succes van die andere kruidenthee uit Zuid-Afrika, namelijk rooibos. Wist jij echter wel dat achter deze “nieuwe kruidenthee” een behoorlijke geschiedenis zit?

Internationale belangstelling voor honeybush is terug te voeren op de theehandel van de Nederlanders en de Britten. Zo ver terug te voeren dat we bij een kleine nederzetting uitkomen. Die kleine nederzetting, wat uiteindelijk Kaapstad zou worden, werd in 1652 opgericht als een verversingspost voor de Verenigde Oostindische Compagnie. De VOC die zo bekend werd met de handel in thee en Zuidoost-Aziatische specerijen.

Botanici begonnen kort na de oprichting van het jonge Kaapstad, de rijke flora van de Kaap in kaart te brengen. De honeybush-plant werd tegen 1705 in de botanische literatuur opgenomen. Alhoewel er in die tijd geen gepubliceerde rapporten waren over het gebruik als thee door de inheemse bevolking (de San- en Khoi-Khoi-stammen, tegenwoordig KhoiSan of Bosjesmannen), werd het al snel een geschikte vervanger voor gewone thee. Een gebruik waarschijnlijk overgenomen na het observeren van de inheemse bevolking. Anderzijds doordat de Hollanders op zoek waren naar een geschikt alternatief voor de ´dure´ thee.

In 1814 kochten de Britten de Kaapkolonie van de Nederlanders. Het Engels werd een paar jaar later de officiële voertaal. Hiermee werd het gemakkelijker de kennis door te geven en om over te waaien naar Engeland en Amerika. In de King's American Dispensatory uit 1898, onder het kopje “thee”, wordt honeybush vermeld als een alternatief. Hierbij staat een verwijzing naar een rapport uit 1881 waarin het gebruik van honeybush als thee in de Kaapkolonie van Zuid-Afrika wordt aangegeven.

Weer even terug naar de honeybushplant. De honeybushplant is een struik die behoort tot de vlinderbloemfamilie, ook bekend als Fabaceae of Leguminosae. De plant groeit in de botanische zone van fynbos. Onder fynbos wordt de zeer soortenrijke vegetatie verstaan in de Kaapstreek in Zuid-Afrika. Dit is een smal gebied langs de zuidkust, begrensd door bergketens, rondom de Kaap. Fynbos is een vegetatietype, voornamelijk gekenmerkt door houtige planten met kleine leerachtige bladeren. Fynbos stamt af van het Nederlands, wat zoveel betekent als fijne bosjes, betekend: fijne bladeren.

Secties: Honey Bush
Top
Oops!
Je bevindt je momenteel op onze consumenten website. Hier vind je bijvoorbeeld producten met de optie voor kleinere afname hoeveelheden. Voor voordelige prijzen ga je naar onze zakelijke website. Maak hieronder een keuze op welke website je verder wilt gaan.