Chinese thee

Theeland: China

China, onder Chinezen: Zhōngguó, is een van de belangrijkste theeproducerende regio´s in de wereld. De gedocumenteerde geschiedenis van theeconsumptie in China gaat verder terug dan welk ander land dan ook. In het oude China werd thee traditioneel gezien als een medicijn, waarna het over een periode van honderden jaren langzaam van een tonicum naar de drank van vandaag verschoof. Samen met India is China een van de twee grootste theeproducenten en consumenten van thee in de wereld. In 2007 produceerde China alleen al bijvoorbeeld 30% van de volledige theeproductie in de wereld. Dit komt overeen met 1,2 miljoen ton thee (wereld: 3,9 miljoen ton). De meeste van de geproduceerde ‘Chinese thee’ wordt er geconsumeerd, maar is ook zeer belangrijk als exportproduct voor China.

Een ontelbare verscheidenheid aan verschillende theestijlen komen uit China, waar zwarte thee, groene thee, witte thee, oolong, pu erh en de minder bekende gele thee geproduceerd en geconsumeerd worden. Chinese thee is ontzettend divers. Zo erg zelfs dat er binnen één brede theesoort, er ontelbaar verschillende stijlen te bespeuren zijn – van traditionele tot moderne stijlen. In China worden ook theestijlen geproduceerd die uit andere landen zijn komen overwaaien, zoals sencha uit Japan.

Thee wordt voornamelijk in de provincies geproduceerd die in het zuiden en in het oosten van China liggen. Oftewel, waar een vochtig, subtropisch tot tropisch klimaat heerst. Ondanks dit, wordt thee in China toch op commerciële schaal verbouwd zoals in de westelijke provincies Sichuan en Yunnan en noordelijke provincie Shandong.

Theeproductie in China

Het platteland van China herbergt de mooiste theetuinen van de wereld. De plantages worden vaak gekenmerkt door de kleinschaligheid en het ontbreken van theeverwerkende faciliteiten. China thee wordt vaak over mijlenlange onverharde wegen met verouderde transportmethodes vervoerd. Tijdens het hoogseizoen en wanneer er dagelijks geplukt moet worden, zijn de dagelijkse trips vaak ook een dagelijkse bezigheid. Ondanks deze omstandigheden presteert China het om duizenden tonnen thee per jaar te produceren.

Thee wordt in 18 van de 24 provincies verbouwd. De hoogte waarop thee in China wordt verbouwd verschilt hierdoor van 100 tot 2.100 meter hoogte. De meeste thee wordt in de zuidoostelijke provincies verbouwd, namelijk Yunnan, Zhejiang, Anhui, Hunan, Fujian, Sichuan en Guangdong. De provincie Zhejiang is de leidende producent van thee in China. De provincie neemt 21% van de totale theeproductie voor haar rekening. Dezelfde provincie was in 1990 verantwoordelijk voor een productie van 45% van alle groene thee in de wereld.

Het land produceert een verscheidenheid aan Chinese thee: groene thee, zwarte thee, oolong, geperste thee, witte thee, gele thee en pu erh, allemaal in vermarktbare hoeveelheden. China is de grootste producent van alle theesoorten, behalve van zwarte thee. De grootste hoeveelheid van alle theeplantages liggen voornamelijk in de provincies Yunnan, Zhejiang, Anhui, Hunan, Fujian, Sichuan, Guangdong, Hubie, Jiangxi, Guangxi Zhuang (waarbij de laatste drie beduidend minder theeplantages bevatten dan de eerdere).

Het grootste gedeelte van China’s theeproductie werd tot aan de Culturele Revolutie in 1966 voornamelijk met de hand gedaan. De periode hierna wordt gekenmerkt door mechanisering, de bouw van grote theeverwerkende fabrieken en een toename van het land aangewend voor theeplantages. China’s theeproductie nam daardoor dan ook sterk toe. Tussen 1979 en 1989 nam de productie met 93% toe. De theeproductie van vandaag is zelfs weer het tienvoudige van de jaren zeventig. 71% van alle productie van Chinese thee is groene thee. In 1996 was de productie van groene thee in China goed voor 73% van het mondiale volume.

Zhejiang

Zhejiang is de leidende producent in China en is verantwoordelijk voor 20% van de totale productie van alle thee. Het is bovendien de grootste theeproducerende regio in de wereld op het gebied van groene thee. Zhejiang is het meest bekend om de productie van Gunpowder, Mei Longjiang en geparfumeerde groene thee met jasmijnbloesem.

Fujian

Tijdens de Ming-dynastie (1368-1644) was Fujian het hart van de Chinese theeproductie. Deze rijke geschiedenis heeft veel verschillende theestijlen gebracht; lapsang souchong, witte thee, zwarte thee en groene thee.

Anhui

Anhui geeft de wereld de befaamde Keemun, een van de fijnste zwarte theeën in de wereld. In de provincie wordt ook Ichang, een kleine zwarte, bladthee met een ‘metallic’, fijne rokerige smaak en grote hoeveelheden groene thee geproduceerd.

Yunnan

Yunnan, lettelijk ‘wolk zuid’ oftewel “ten zuiden van de Wolken bergen”, is sinds de 2e eeuw bekend met theecultivatie. Veel speciale China thee wordt hier geproduceerd van pu erh, geperste thee, oolong, zwarte thee tot enkele groene en geparfumeerde theeën.

Hunan

In Hunan wordt al 2.000 jaar thee geproduceerd en is vandaag de dag de tweena grootste theeproducerende regio in China. Ondanks dat er verscheidene theestijlen worden geproduceerd heeft voornamelijk geperste thee de overhand.

Jangxi

Jangxi is voornamelijk een groene thee producerende Chinese regio, ongeveer goed voor 80% van de output van de regio. Er worden ook een aantal zwarte theeën, geperste theeën en geparfumeerde theeën geproduceerd. Hierbij is de jasmijn thee voor de binnenlandse markt Chinese theemarkt bestemd.

Top
Oops!
Je bevindt je momenteel op onze consumenten website. Hier vind je bijvoorbeeld producten met de optie voor kleinere afname hoeveelheden. Voor voordelige prijzen ga je naar onze zakelijke website. Maak hieronder een keuze op welke website je verder wilt gaan.