Voor 15.00 uur besteld, dezelfde dag verstuurd
Gratis verzending vanaf €29
Niet goed, geld terug

Filteren op

Smaakprofiel
Smaakprofiel

Ceylon thee

Frisse zwarte thee uit Sri Lanka

Ceylon thee kopen: de beste High grown Ceylon thee uit Sri Lanka

Thee uit Sri Lanka staat bekend als Ceylon thee, en wordt vooral gedronken als zwarte thee. De Ceylon thee zoals wij ‘m kennen kenmerkt zich door een verfrissend aroma met smaaktonen van citrus. Ondanks de sterke aanwezigheid van zwarte thee wordt er ook groene thee verbouwd en witte thee. Deze laatste theesoort is zeer exclusief. Delicaat, licht en helder met een kenmerkende frisse smaak en gouden aftreksel. Perfect zonder melk of suiker en ideaal als lichte thee. Een schijfje citroen versterkt de smaak.

Meer Informatie

Ceylon thee wordt ook wel beschreven als dat de smaak ergens in het midden ligt. Niet zo sterk of moutachtige als een typische Assam thee, maar een stuk sterker en rijker van smaak dan Darjeeling. Een klein deel van de verschillende soorten zijn exclusiever en zijn qua smaak bijvoorbeeld te vergelijken met Darjeeling, Assam en andere theeregio’s.

Sinds ca. 1850 wordt er losse thee uit Sri Lanka verbouwd. Na een plaag onder de koffieplanten en deze de grootste deel van de plantages vernielde is er snel overgeschakeld op thee. Onder leiding van James Taylor is de theeproductie voortvarend ter hand genomen. Tot voor de onafhankelijkheid van Sri Lanka was Ceylon voornamelijk in handen van Britse bedrijven. Een groot gedeelte van de export gaat dan ook nog steeds naar de Britse eilanden. Sri Lanka is een van de grotere theeproducerende landen. Zwarte thee uit Sri Lanka is vooral bedoeld voor het westen terwijl groene thee voornamelijk richting het Midden-Oosten gaan.

Hoe je de beste Ceylon thee kiest

Gelijk als in India is thee uit Sri Lanka te beoordelen op verschillende aspecten. Door de invloed van de hoogte waarop het verbouwd is, is de thee in te delen in High grown, Mid grown en Low grown thee. Hiernaast zijn er net als in India bekende theeproducerende regio’s. Denk aan Kandy, Dimbula, Nuwara Eliya, Ratnapura en Uva. Elke regio kent zijn eigen smaakprofiel, hoogteverschillen en grondsoort. Hiernaast zijn er nog de verschillende theeplantages met elk hun eigen verwerkingsmethodes. Met 100-en verschillende theeplantages is Ceylon thee dan ook zeer divers. Bekende theeplantages in Ceylon zijn Kenilworth, Lovers Leap, Shawlands, Vithanakande en Pettiagalle.

  • Kandy is de regio waar het allemaal begon. Het ligt centraal in het land en wordt gezien als mid grown. Kandy thee geeft een relatief sterkere en donkerdere thee.
  • Nuwara Eliya ligt centraal op het eiland en staat bekend om de bijzonder kleine theebladeren en is zeer licht van kleur.
  • Uda Pussellawa ligt tussen Kandy en Uva en is vergelijkbaar qua smaak met Nuwera Eliya, al is het aftreksel iets donkerder en krachtiger.
  • Uva bestaat uit de twee gebieden Moneragala en Badulla. De thee is vol en zacht van smaak.
  • Dimbula thee is te karakteriseren als high grown thee met een verse smaak en een fijne goud-oranje tint.

Ceylon thee staat voornamelijk in het Westen, zoals de Britse eilanden, Nederland en de Verenigde Staten, bekend om haar zwarte thee. Ceylon thee is echter veel meer dan alleen zwarte thee. Zo wordt er ook groene thee en witte thee gemaakt. Voor groene thee uit Ceylon wordt voornamelijk de camellia sinensis var. assamica gebruikt. Groene Ceylon thee wordt vooral geëxporteerd naar Noord-Afrika en het Midden oosten. Ondank de aanwezigheid blijven beide theesoorten ver in de minderheid qua productie bij zwarte thee.

Minder informatie

Er zijn 2 producten.

Item 1-2 van 2 in totaal item(s)

Actieve filters