Voor 15.00 uur besteld, dezelfde dag verstuurd
Gratis verzending vanaf €29
Niet goed, geld terug

Zoals alle losse theeën stamt ook Oolong af van de theeplant Camellia Sinensis. Oolong is een relatieve nieuwkomer in de theewereld, ontstaan in Formosa in de 19e eeuw. Het dankt haar naam ‘zwarte draak’, Oolong in het Chinees, aan de lange, gedraaide bladeren.

Oolong krijgt haar karakter door een uiterst precies verwerkingsproces dat begint bij de verwelking, en een fermentatieproces door direct zonlicht. Meteen wanneer de bladeren een specifieke geur afgeven – te vergelijken met appels, orchideeën, of perziken – wordt het proces gestopt. De bladeren worden vervolgens gerold, verhit om het fermentatieproces te stoppen.

Door deze volgorde, en de tijdslimiet, eindigt Oolong qua fermentatieproces tussen zwarte en groene thee in. Chinese Oolong zijn veelal groen en bloemachtig. Formosa Oolong worden langer bloot gesteld aan het fermentatie- en verhittingsproces, wat resulteert in een rijpere, fruitige kop thee.

Oolong thee (ooh-long) is een relatieve nieuwkomer in de theewereld, ontstaan in Formosa (nu Taiwan) in de 19e eeuw. Oolong, ‘zwarte draak’ in het Chinees, heeft haar naam gekregen naar de lange, gedraaide donkere theebladeren. 

Oolong thee ondergaat een uiterst precies verwerkingsproces, beginnend bij verwelking (slap maken van de bladeren) door direct zonlicht. Meteen wanneer de bladeren een specifieke geur afgeven – te vergelijken met appels, orchideeën of perziken – worden de bladeren uit de zon gehaald, gerold en verhit. Deze stappen gebeuren erg snel achter elkaar, waardoor oolong thee tussen zwarte en groene thee inzit. Het verwerkingsproces komt zo nauwkeurig dat oolong thee per land verschilt. Chinese oolong thee is veelal groen en bloemachtig. Formosa oolong thee echter doorgaat een langzamer proces, wat resulteert in een rijpere, fruitige kop thee.

Als een van de populairste theesoorten in China biedt oolong thee niet alleen een heerlijke smaak maar is het ook nog eens goed voor het lichaam. De theebladeren ondergaan slechts kort het fermenatieproces, waardoor oolong thee een smaak krijgt vergelijkbaar met zwarte thee, maar met veel overeenkomsten met groene thee. Oolong thee worden gezondheidsvoordelen als afname cholesterolniveau, versterken van het hart, immuunsysteem en de botten.

Wat is oolong thee?

Wu long versus oolong
Oolong wordt ook wel wu long genoemd. Ondanks dat wu long de correct benaming is vanuit het Chinees is het niet de meest gebruikte. Oolong is de verbasterde benaming van “wu” en “lung”, wat overeenkomt met “zwarte draak”. De thee wordt echter met oolong omschreven in het westen.

Oolong thee zit tussen zwarte thee en groene thee. Waar groene thee niet tot nauwelijks gefermenteerd wordt tijdens de verwerking, krijgt juist zwarte thee hierdoor haar kenmerkende smaak. Oolong thee wordt slechts voor een korte periode gefermenteerd.

Tijdens de productie van oolong thee worden de bladeren meteen verwerkt na de pluk. Eerst krijgen de bladeren kort de tijd om te verwelken in de zon. Vervolgens worden ze in manden gedaan en geschud, waardoor de theebladeren worden gekneusd. Het sap in de bladeren komt nu in aanraking met lucht (lees: zuurstof), waarmee het proces van oxidatie begint. De bladeren worden vervolgens uitgespreid om te drogen. Na een bepaalde periode – korter dan 2 uur voor Chinese oolong en langer dan 2 uur voor Formosa oolong – wordt de thee verhit waardoor het fermentatieproces stopt. Oolong thee wordt traditioneel in hete wok verhit en snel verwarmd. Voor sommige oolong krijgen de bladeren opnieuw de ruimte om te fermenteren, waarna ze opnieuw verhit worden. Na de verwerking houden we knapperige, droge theebladeren over.

Oolong thee wordt vaak geparfumeerd met jasmijnbloemen. De jasmijnbloemen worden geplukt en de theebladeren gestoomd zodat ze de geur goed vast houden. Vaak worden groene theebladeren voor parfumeren gebruikt, maar door de stoom oxideren deze gedeeltelijk waardoor ze als oolong worden aangezien. Jasmijnbloemen bloeien ´s nachts, worden vroeg op de dag geplukt en worden ´s nachts bij de thee gelegd. De geur trekt in de theebladeren en wordt meerdere nachten herhaald.

Oolong thee gezond?

Het is niet bewezen dat het drinken van oolong thee genezend werkt. Ondanks dat consumptie van oolong thee gezond is en bepaalde gezondheidsvoordelen bevat, het is belangrijk om met jouw medisch adviseur, gezondheidsverzekeraar of huisarts af te stemmen wat de juiste dosis. In sommige gevallen kan een hoge dosis cafeïne namelijk leiden tot een tegenstrijdig effect (bijv. slapeloosheid, angst).

Hoe kies ik de beste oolong thee?

Veel mensen kiezen een thee op basis van de beschrijving of aanbevelingen. De een zijn smaak is echter de ander van een ander niet. Vandaar dat wij beginnende oolong theedrinkers adviseren om te beginnen met Tie Guan Yin. Wanneer je een regelmatige oolong theedrinker bent en op zoek naar iets nieuws, kies dan een van de betere oolong theeën. Ga op onderzoek uit door je in te lezen, veel te proberen en nauwkeurig je persoonlijke voorkeur hierin afweegt. Thee is te beoordelen op het uiterlijk en de geur. De beste oolong thee is licht goud van kleur, zonder verbrande randjes. Het heeft bovendien een sterke bloemig aroma, zoete smaak, zachte dronk en geeft een lange nasmaak in de mond. Betere oolong thee ruikt niet muffig of bevat verrassende kleuren.